Kaleráb sa zvykne jesť hlavne surový, no je výborným spoločníkom aj pri príprave zaujímavých jedál. Táto zelenina sa totiž dá uvariť rôznymi spôsobmi. Napríklad ju môžete plniť, prípadne podusiť alebo z neho uvariť krémovú polievku.
Kaleráb po temešvársky
Potrebujeme:
- 4 kaleráby
- 4 ČL masla
- cibuľu
- 1 ČL červenej mletej papriky
- 3 PL pretlaku
- 2 PL hladkej múky
- soľ, korenie
- štipku cukru
- vývar alebo bujón
Postup: Na masle si necháme speniť najemno nakrájanú cibuľu. Kaleráby nakrájame na plátky a dusíme ich spolu s cibuľou. Pridáme mletú papriku a pretlak, poprášime hladkou múkou a podlejeme vývarom. Dusíme domäkka a podľa chuti dosolíme a okoreníme.
Mohlo by vás zaujímať: Zeleninové polievky: Sú zdravé a hotové za pár minút
Plnené kaleráby
Potrebujeme:
- 8 kalerábov
- 350 g mletého bravčového mäsa
- žemľu
- vajce
- 1,5 dl mlieka
- ½ cibule
- 50 g masla
- 1 PL hladkej múky
- 2 dl smotany
- soľ a mleté korenie
- zelenú petržlenovú vňať
Postup: Kaleráby vydlabeme a sparíme horúcou vodou. Cibuľu opražíme na masle, pridáme mäso a asi 5 minút miešame. Pridáme v mlieku namočenú žemľu, vajce a vňať, ďalej soľ a korenie. Zmesou plníme kaleráby, vkladáme do maslom vymasteného kastróla. Dodáme dužinu z kalerábov, podlejeme vodou a dusíme domäkka. Kaleráby vyberieme na tanier a do kastróla prilejeme smotanu s múkou a vňaťou. Premiešame a kaleráby vrátime späť do kastróla. Spoločne prehrejeme.
Mohlo by vás zaujímať: Štyri rýchle zeleninové polievky: Vystačí len zopár čerstvých ingrediencií
Vyprážané kaleráby v pivovom cestíčku
Potrebujeme:
- 4 kaleráby
- 1 vajce
- 150 g hladkej múky
- 2 dl piva
- soľ, čierne korenie
- olej
Postup: Kaleráby pokrájamé na plátky široké približne 0,5 cm. Z múky, vajca a piva si pripravíme cesto, ktoré posolíme a okoreníme. Plátky kalerábu najskôr obalíme v múke, následne v cestíčku a vyprážame ich na horúcom oleji.
Mohlo by vás zaujímať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny
Krémová polievka z kalerábov
Potrebujeme:
- 4 kaleráby
- 3 mladé cibuľky
- 2 zemiaky
- 1 liter vývaru
- 2 dl smotany
- 2 PL masla
- muškátový oriešok
- soľ a mleté biele korenie
- 2 krajce chleba
Posup: Kaleráby a cibuľku pokrájame a osmažíme na masle. Zalejeme vývarom, pridáme nadrobno pokrájané zemiaky a pomaly varíme domäkka. Ochutíme soľou, korením a troškou muškátového orecha. Nakoniec dodáme smotanu a rozmixujeme. Podávame s opraženým chlebom.
Na prípravu akých jedál využívate kaleráb vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na