Zdravé a dobre stráviteľné mäso: Vyskúšajte tri výborné recepty z morčacieho

Kuracina

pexels.com

Morčacie mäso je veľmi obľúbené, no stretávame sa s ním o niečo menej, ako napríklad s kuracím či bravčovým mäsom. Pritom je chudé, ľahšie stráviteľné, ako iné druhy mäsa a odporúča sa aj pri rôznych diétach.

Morčacie navyše obsahuje väčšie množstvo bielkovín, ako iné druhy mäsa nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach a obsahuje malé množstvo tuku. Vyskúšajte tri zaujímavé recepty na morčacie – s oravskou slaninou, morčacie ako roládu či recept inšpirovaný Bavorskom.

Morčacie stehná s oravskou slaninou

Potrebujeme:

  • 2 morčacie stehná
  • 100 g oravskej slaniny
  • cibuľu
  • jablko
  • zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 0,2 dl bieleho vína
  • rozmarín
  • mletú červenú papriku
  • soľ a čierne korenie

Postup: Morčacie stehná nasolíme a prešpikujeme slaninou a trochou cesnaku. V troške oleja si zmiešame mletú červenú papriku, čierne korenie a rozmarín a rozotrieme zmes po povrchu. Cibuľu nakrájame na hrubšie mesiačiky, rovnako aj jablko. Stehná následne položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, obložíme jablkom, cibuľou, prúžkami zemiakov a zalejeme bielym vínom. Stehná zakryté alobalom pečieme na 150 stupňov približne 1,5 až 2 hodiny. V prípade potreby podlejeme ešte počas pečenia vodou alebo bielym vínom.


Mohlo by vás zaujímať: Porovnanie kuracieho, bravčového a hovädzieho: Ktoré mäso je najzdravšie?


Bavorské morčacie

Potrebujeme:

  • 200 g morčacieho mäsa
  • 0,2 dl bieleho vína
  • 0,2 dl smotany
  • 3 šampiňóny
  • 2 paradajky
  • petržlenovú vňať
  • vývar
  • olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Morčacie nakrájame na plátky, osolíme a pokoreníme mletým čiernym korením. Na trošičke oleja prudko osmažíme a stiahneme z panvice. Opäť pridáme trochu oleja a osmažíme na hrubšie plátky nakrájané šampiňóny, ktoré podlejeme bielym vínom. Zakryjeme pokrievkou a podusíme. Po pár minútach pridáme na drobno nakrájané paradajky. Varíme, kým panvica nemá konzistenciu omáčky, ku ktorej vrátime kúsky mäsa a s trochou vývaru ho dusíme menej ako 5 minút. Následne primiešame smotanu. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s knedľou alebo ryžou.


Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?


Plnené morčacie stehno

Potrebujeme:

  • 500 g morčacieho stehna
  • 100 g slaniny
  • 100 g eidamu alebo iného tvrdého syra
  • 2 mrkvy
  • hrášok z konzervy
  • vývar
  • 2 PL kečupu
  • soľ a čierne korenie

Postup: Syr si nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame. Stehná nakrájame na plátky hrubé asi 2 centimetre. Nasolíme ich, pridáme čierne korenie a potrieme trochou kečupu. Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme mäso. Navrch pridáme plátok slaniny a do ďalšej vrstvy zmes syra a hrášku. Opatrne mäso zvinieme a zviažeme niťou, vrch potrieme olejom. V pekáči ho podlejeme vývarom a pečieme na 180 stupňov necelú hodinu. Mäso počas pečenia podlievame výpekom. Servírujeme so zemiakovou kašou alebo ryžou.


Máte radi morčacinu? Aké chutné jedlá si z nej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: pexels.com, pexels.com, Milan
Odporúčame