Koreniny dodávajú jedlám tu správnu chuť: Naučte sa ich správne používať

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Koreniny dodávajú jedlám tu správnu chuť

Bylinky a koreniny zohrávajú v našej strave významnú úlohu. Zvýrazňujú vlastnosti ingrediencií a vylepšujú celkovú chuť a vôňu pokrmov. Neslúžia však len na dochucovanie a pôžitok z jedla. Priaznivo ovplyvňujú vylučovanie tráviacich štiav a podporujú vlastné trávenie potravín. Mali by sme preto vedieť, ako naplno využívať ich výnimočné vlastnosti.


Poslúži nám každá časť

Často si neuvedomujeme, že koreniny sú väčšinou plody liečivých rastlín. Ich pridávanie do pokrmov má teda nielen kulinársky, ale tiež zdravotný význam. Podľa použitých častí rastliny delíme koreniny do piatich skupín:

- listy a celé rastliny: napríklad bobkový list, petržlenová vňať, pažítka, majorán, kôpor, bazalka, tymian, rozmarín

- podzemné časti rastliny: chren, zázvor

- kvety a súčasti kvetov: klinčeky, šafran

- plody a semená: čierne a nové korenie, paprika, horčica, aníz, rasca, koriander, borievka, fenikel

- kôra stromov: škorica.


Mohlo by vás zaujímať: Vylepšite svoje jedlo koreninami a bylinkami: Zistite, čo s čím ladí


10 tipov, ako ich využiť efektívne

  1. Vyriešia pohodlnosť: Bylinky, korene, semienka a kôra obsahujú množstvo aromatických látok. Vďaka tomu sú šikovným riešením na lenivosť. Ak nemáte čas alebo chuť na progresívne varenie, pridajte do jedla zopár semienok či bylinky. Jedlo hneď získa lákavú vôňu i novú chuť.
  2. Dodajú chuť: Nízkotučné potraviny sú zbavené skoro všetkého tuku. Ak sa z potravín odstráni ich základná, takzvaná chuť dodávajúca zložka, treba ju nahradiť. Ideálne sú bylinky a koreniny, ktoré z nudných jedál bez chuti vyčaria ozajstné lahôdky.
  3. Využívajte ich celý rok: Sušením strácajú bylinky až 90 percent obsahu vody a teda aj väčšinu chuti. Keď je to možné, používajte čerstvé sezónne bylinky, aby ste si naplno vychutnali intenzitu vôní a chutí. Sušené používajte v zime, čím vyťažíte z oboch sezón maximum.
  4. Uchovajte cenné látky: Čerstvé bylinky pridávajte do jedla až ku koncu, posledných 5 - 10 minút varenia a pečenia. Získate tak čerstvejšiu a sýtejšiu chuť. Jemné bylinky, ako sú bazalka, koriander, mäta, petržlen, fenikel alebo listy medovky, pridávajte do jedla až po vypnutí sporáku alebo rúry.
  5. Zužitkujte aj stonky: Ak ste pri varení použili listy byliniek, nevyhadzujte ani ich stonky. Sú plné chutí. Bylinky väčších rozmerov, ako je bazalka, fenikel, mäta, kôpor či petržlen, môžete zmiešať s morskou soľou. Alebo ich natenko nakrájať a pridať do polievok, omáčok, zeleninovo-mäsových zmesí a čajov. Dodajú im jemnejšiu chuť ako listy.
  6. Ochutnajte rozdiel: Celé korenie má veľkú silu. Keď sa pomelie na prášok, stráca chuť, pretože esenciálne oleje začnú vyprchávať. Pri bylinkách i koreninách platí, že chutia lepšie, keď boli len nedávno zozbierané a čerstvo pomleté. Vtedy majú skutočne výraznú arómu. Neznamená to, že máte hneď vyhodiť všetky mleté koreniny. Ale pri ďalšej kúpe vyskúšajte celé koreniny namiesto prášku, aby ste zistili rozdiel. Na balení vždy skontrolujte dátum.
  7. Nadrobno rýchlo a racionálne: Koreniny sa drvia, strúhajú alebo melú, aby sa uvoľnila ich chuť a vôňa. Elektrický mlynček na kávu rozdrví celé koreniny za pár sekúnd. Niektoré koreniny ako sušený ďumbier, plody borievky a kardamómu stačí zľahka popučiť tĺčikom v mažiari. Je to praktické pri malej dávke semienok. Môžete ich tiež vložiť do vrecúška a poklepať valčekom. Na pomletie nového korenia či koriandra postačí aj mlynček na čierne korenie. Zvoľte však ten s keramickou spodnou časťou, nie s oceľovou. Keramika je tvrdšia a ostrejšia ako oceľ.
  8. Skladujte ich správne: Priame svetlo, teplo a vlhkosť spôsobujú, že z korenín vyprchajú dôležité éterické oleje. Sušené koreniny skladujte na chladnom a suchom mieste. Každé korenie nasypte do tmavej sklenenej nádobky, aby sa čo najdlhšie uchovala jeho typická chuť a vôňa. Celé koreniny takto vydržia viac než rok, niektoré až niekoľko rokov. Väčšina mletých korenín však stráca farbu a chuť v priebehu niekoľkých mesiacov.
  9. Opečte ich nasucho: Ak do studených omáčok, ktoré sa nezohrievajú, používate celé koreniny, je vhodné ich pred pridaním rýchlo opiecť. Vďaka tomu zmäknú a získajú lepšiu chuť. Zohrejte panvicu a koreniny opekajte nasucho pri vysokej teplote najviac 15 sekúnd, až kým nezacítite príjemnú vôňu. Vysypte ich hneď na tanier. Ak zostanú na panvici, pripečú sa.
  10. Neprežeňte to: V zásade platí, že ku každému pokrmu patrí jedno hlavné, prípadne s ním harmonizujúce ďalšie korenie, ktoré je pre pokrm charakteristické. S bylinkami a koreninami však zaobchádzajte opatrne. Uvedomte si, že ich úlohou nie je prebiť, ale vyzdvihnúť chuť použitých surovín.

Ktoré bylinky a koreniny najčastejšie používate vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár