Potrebujete v posteli aj v kuchyni zmenu? Skúste pochúťky s povzbudivým pórom

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Radi v kuchyni varíte s pórom?

Pór je ideálny aj na prípravu chutnej polievočky

Pór predstavuje prirodzeného obrancu proti mikróbom, ktoré sa rozhosťujú v tráviacom trakte. Účinne očisťuje črevá, potláča nadúvanie a kŕče brucha. Chráni srdce a cievy pred zmenami v dôsledku vyššieho veku. Okrem zdravotných prínosov pôsobí ako afrodiziakum, a tak prirodzene zvyšuje túžbu po sexe, zlepšuje citlivosť na podnety a príjemne nabudzuje k posteľným aktivitám. Ako z póru vyťažiť maximum?


Netradičná pečená zemiaková kaša s pórom

Potrebujeme:

  • 800-1000 g zemiakov
  • 2 póry
  • 2 dcl mlieka
  • 60 g masla
  • 150 g slaniny
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ
  • rastlinný olej

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a v mierne osolenej vode dáme variť. Kým sa uvaria, nakrájame pór na kolieska a slaninu nadrobno. Pór orestujeme na panvici do sklovita, pridáme slaninku a miešame, kým nepustí tuk. Vodu zo zemiakov zlejeme, posolíme ich, pridáme maslo a mlieko a vymiešame. Do teplej kaše pridáme zmes z panvice - nemusí ísť všetka, stačí podľa vlastnej chute.

Ochutenú zemiakovú kašu zarovnáme do vymastenej zapekacej misky na výšku cca 3 cm a vložíme do rúry na 180 °C. Pečením má kaša získať konzistenciu koláča. Dĺžka pečenia je približne 25 minút. Približne 5-10 minút pred koncom rozostrieme na vrch nastrúhaný syr a dáme zapiecť. Hotová je vtedy, keď zostane zlatistá.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pórové guľky na zeleninovom šaláte: Vyskúšajte ich aj vy!


Ľahké diétne kuracie mäso s mrkvou a pórom

Potrebujeme:

  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 pór
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • rastlinný olej
  • soľ, čierne korenie, karí korenie
  • mandle/arašidy
  • ako prílohu ryžu, tarhoňu alebo kuskus

Postup: Kuracie prsia nakrájame na podlhovasté kúsky, osolíme a okoreníme. Opečieme na troche oleja a podusíme do biela pod pokrievkou. Kto má rád orientálne chute, môže pridať aj karí korenie. Za čas, kým sa tepelne spracováva mäso, si pripravíme zeleninu. Pór nakrájame na kolieska a z mrkvy urobíme malé hranolčeky.

Hotové mäso preložíme z panvice na tanier a do zostávajúceho výpeku pridáme pór a mrkvu. Opekáme ich pár minút, aby zmäkli, no zároveň, aby sa nezačali rozpadať a neprišli o svoju farbu. Primiešame za menšiu hrsť prekrojených mandlí (alebo arašidov), dochutíme podľa potreby soľou a vmiešame späť kuracie mäso. Podávame so sypkou prílohou typu tarhoňa, ryža alebo kuskus.


Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Krémové cestoviny s hlivou a pórom

Potrebujeme:

  • 250-300 g cestovín penne
  • 1 pór
  • 300 g hlivy ustricovej
  • 1 smotanu na varenie
  • 1 polievkovú lyžicu hladkej múky
  • soľ
  • čierne korenie
  • rastlinný olej

Postup: Cestoviny dáme variť do osolenej vody. Kým sa varia, nakrájame pór na kolieska a hlivu na rezance. Tvrdšie časti hlivy aj na menšie kúsky, aby pri varení rovnomerne zmäkli. Vo vyššej panvici na troche oleja orestujeme pór, pridáme hlivu a necháme pod pokrievkou dusiť do mäkka. Pridáme soľ a korenie, medzičasom zlejeme cestoviny.

V smotane na varenie rozmiešame trochu hladkej múky (alebo zemiakového škrobu) tak, aby neboli prítomné hrudky. Opatrne vlejeme do panvice, premiešame a na miernom ohni povaríme 10 minút. Primiešame hotové penne a výborný obed je hotový.


Mohlo by vás zaujať: Osvieženie v podobe jedla: Vymeňte horúce polievky za studené


Výdatná pórová polievka bez smotany a múky

Potrebujeme:

  • 5-6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 pór
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter teplej vody
  • 1 zeleninový bujón (nepovinné)
  • soľ, korenie, bobkový list
  • maslo

Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, pór na tenké kolieska, cibuľu nadrobno, cesnak prepučíme alebo nastrúhame. Na dno hrnca dáme trochu masla a restujeme cibuľu a pór, po ich zmäknutí pridáme cesnak. Premiešame a zalejeme teplou vodou (cca 1 liter). Vložíme zemiaky, bobkový list a 1 zeleninový bujón. Varíme do zmäknutia zemiakov. Vyberieme bobkový list a podľa potreby pridáme korenie a soľ. Mierne vychladnutú polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pre ešte lepšiu chuť pridáme na vrch čerstvú petržlenovú vňať, mladú cibuľku a chlebové krutóny.


Máte v obľube pór? Aké chutné jedlá si z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (3)

  • Vincoo 22.08.2019, 13:57

    Do každého jedla ste nejak zabudli pridať nenahraditeľnú rascu.

  • Julo 09.08.2019, 13:23

    Kto dnes robí zásmažku? Určite nie múkovú a ani nič podobné. A žiadne bujóny do jedla nepatria, ani múka.

  • Daniel 07.08.2019, 09:18

    "Jeden zeleninovy bujon (nepovinne)" Neviem kto pisal tieto recepty ale voda z uvarenych krumpli nie je polievka a uz vobec nie vydatna. Zeleninovu polievku treba zasmazit.

1

Pridať komentár