Kilá navyše môžu spôsobiť vážne ochorenie: Sladké radšej striedmo, toto nejedzte!

Cukor a rakovina

Cukor a rakovina spolu nepriamo súvisia (Zdroj: GettyImages)

Známe príslovie hovorí, že sme to, čo jeme. Nesprávnou životosprávou si zarábame na rôzne ochorenia. V súčasnosti sa cukor považuje za najväčší jed a rakovina za jedno z najzákernejších ochorení. Existuje medzi nimi nejaký súvis?

Rakovinové bunky zvyčajne rýchlo rastú a rýchlo sa množia, a to si vyžaduje veľa energie. To znamená, že potrebujú veľa glukózy. Pravdepodobne tu sa zrodil mýtus, že cukor podnecuje vznik rakoviny. Ak rakovinové bunky potrebujú veľa glukózy, potom vyradenie cukru z našej stravy musí pomôcť zastaviť rast rakoviny a dokonca by mohlo zabrániť jej vzniku. Žiaľ, nie je to také jednoduché. Všetky zdravé bunky v ľudskom tele potrebujú glukózu a neexistuje spôsob, ako nášmu telu povedať, aby zdravým bunkám glukózu poskytlo, avšak rakovinovým nie.

Rakovinové bunky navyše potrebujú aj množstvo iných živín, ako sú aminokyseliny a tuky. Ako informuje britská asociácia Cancer Research, neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by dodržiavanie nízkosacharidovej diéty znižovalo riziko vzniku rakoviny alebo že by onkologickým pacientom zvyšovalo šance na prežitie. Prísne diéty s veľmi nízkym obsahom sacharidov by mohli z dlhodobého hľadiska poškodiť zdravie, pretože vylučujú potraviny, ktoré sú dobrým zdrojom vlákniny a vitamínov.

Príčiny verzus urýchľovače

Je veľký rozdiel medzi tým, čo rakovinu podporuje, a tým, čo ju spôsobuje. „Niet pochýb o tom, že živiny ako glukóza (cukor), aminokyseliny (bielkoviny) a tuky môžu urýchľovať procesy, ktoré zhoršujú rakovinu. Neznamená to však, že môžu u zdravého človeka spôsobiť rakovinu. Aby tieto zložky stravy spôsobili rakovinu, museli by premeniť zdravú bunku na rakovinovú. Výskum nám ukazuje, že glukóza, aminokyseliny a tuky vo svojej podstate nepremieňajú zdravé bunky na rakovinové,“ uviedol výskumník rakoviny Dr. Joe Zundell.

Rakovina je choroba, ktorá chce rásť a šíriť sa. Výskum naznačuje, že účinná liečba je taká, ktorá sa dokáže zamerať na metabolizmus rakoviny a spomaliť jej rast. Vzhľadom na komplexnú povahu rakoviny je potrebné pristupovať ku každému typu ochorenia individuálne. Zatiaľ čo jednému človeku môže ketogénna diéta pomôcť, inému môže uškodiť. Preto výskumníci v oblasti rakoviny naďalej pracujú na individuálnych riešeniach, pričom kombinujú úpravu životného štýlu s chemoterapiou, ktorá je naďalej najúčinnejším prístupom v boji proti rakovine.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Výskumníci objavili potenciál extraktu z týchto bylín: Môže spomaliť nástup demencie

Cukor nie je karcinogénna látka, ale…

Neexistujú dôkazy, že konzumácia cukru urýchľuje rast rakovinových buniek alebo spôsobuje rakovinu. Nadmerná konzumácia cukru, najmä pridaných cukrov v spracovaných nápojoch a potravinách, však môže prispieť k obezite, ktorá je dôležitým rizikovým faktorom rakoviny.

Tukové bunky zvyšujú zápaly v tele a spôsobujú tvorbu nadbytočných hormónov, čo spôsobuje, že sa bunky v našom tele delia rýchlejšie. Tento proces zvyšuje šancu na tvorbu rakovinových buniek, ktoré sa môžu ďalej deliť a spôsobiť vznik nádoru. Hovoríme o tzv. voľných cukroch, ktoré sa nenachádzajú priamo v potravine, ale sú do nej pridané. Patria k nim cukry v sladených nápojoch a džúsoch, sladkostiach či koláčoch.

Aj niektoré raňajkové cereálie, hotové jedlá, omáčky na cestoviny a jogurty obsahujú šokujúce množstvo cukru. To vedie k priberaniu, pričom telu neponúkajú žiadne iné výživové výhody. Tieto cukry sa líšia od cukrov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ovocí a zelenine, a ktoré zostávajú vo vnútri buniek. Keďže nie sú „voľné“, telu trvá dlhšie, kým ich strávi.

Dve strany jednej mince

Cukor sám o sebe nespôsobuje rakovinu a neexistuje ani žiadny dôkaz, že by diéta s veľmi nízkym obsahom sacharidov znížila riziko vzniku rakoviny alebo pomohla pri liečbe. Ale konzumácia stravy s vysokým obsahom cukrov môže podporovať priberanie. Nadváha alebo obezita zvyšujú riziko vzniku najmenej 13 typov rakoviny. Znížiť riziko vzniku rakoviny teda môžeme znížením množstva voľného cukru v strave, čo nám pomôže udržať si zdravú telesnú hmotnosť.

Podľa doktora Joa Zundella je najlepšie spoľahnúť sa na večne opakované rady. V prevencii nič neprekoná kvalitný spánok, rozmanitú stravu plnú živín, obmedzenie potravín s obsahom pridaných cukrov a pravidelný pohyb.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame