Ak môže kombinácia pudingu a smotany fungovať v pudingových pohároch, určite nesklame ani v spojení s nadýchaným piškótovým cestom. Tento koláč už možno poznáte, alebo ste ho jedli na kávičke u kamarátky. Je jemný, šťavnatý a spája príjemnú kyslosť smotany so sladkým čokoládovým pudingom. To správne potešenie na víkendové oddychové popoludnie!
Budeme potrebovať:
– 250 g polohrubej múky
– 1 kypriaci prášok
– 4 vajcia
– 200 g práškového cukru
– 100 ml rastlinného oleja
– 100 ml vody
– na čokoládový puding: 400 ml mlieka, 4 lyžice kryštálového cukru a čokoládový pudingový prášok.
– na smotanovú plnku: 4 kelímky kyslej smotany (1 kelímok = 200 ml, 14%), 1 – 3 lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor
– škoricový cukor na posypanie
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pudingový koláč z lístkového cesta s ovocím: Skvele vyzerá i chutí
Postup:

1. Štyri vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom, prilejeme olej a vodu. Prisypeme preosiatu múku a kypriaci prášok. Mixérom miešame, kým sa neobjavia bublinky na povrchu. Ak máte domáce vajcia, cesto bude krásne žlté. Tiež si hneď na úvod pripravíme hustejší puding. Do 300 ml mlieka pridáme 4 lyžice kryštálového cukru a necháme zovrieť. Medzitým si rýchlo rozmiešame pudingový prášok vo zvyšných 100 ml mlieka. Prilejeme do horúceho mlieka a miešame do stuhnutia.

2. Cesto rozotrieme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie.

3. Ešte horúci puding navrstvíme na cesto v rovnomerných kôpkach.

4. Opakom varechy prejdeme „cik-cak“ cez horúci puding, aby sa dostal aj nižšie a do ďalších častí.
Mohlo by vás zaujať: Jahodové tiramisu, pudingový koláč a svieža zmrzlina: Žiadne pečenie, len úžasná chuť a vôňa

5. Koláč sa pečie pri 200 °C cca 20 minút. Cez puding by malo cesto pekne vystúpiť a chytiť zlatistý nádych.

6. Počas pečenia si zmiešame smotanu s cukrom. Ak máte radi sviežu chuť, pridajte len jednu lyžicu a vanilkový cukor. Ak ste zástancom sladkého, dajte ešte o dve lyžice cukru naviac.

7. Na ešte horúci korpus rozotrieme smotanovú plnku a posypeme ju škoricovým cukrom. Časť smotany zostane na vrchu a časť vsiakne do koláča.

8. Koláč nakrájame až po vychladnutí, inak by sa puding aj smotana roztiekli. Na tomto koláči je príťažlivá jeho nenáročnosť, no zároveň výborná chuť. U nás sa zvyčajne ako prvé rozchytajú kúsky, ktorým sa ušlo najviac pudingu!
Zdieľať na