FOTORECEPT Pravý maďarský guláš podľa overeného postupu: Mäsko sa len tak rozpadáva, tento si vytlačte a odložte do receptáru

Pravý maďarský guláš, Fotorecept

Na tento pravý maďarský guláš zbalíte každého chlapa (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Aj vy milujete vôňu šťavnatého mäska a korenín v guláši? Pripravte si ho podľa nášho receptu! Dôležité je poznamenať, že guláš nie je polievka, ale šťavnatý zážitok z kúskov mäsa plných chuti. Dobrý guláš za menej ako dve hodiny nenavaríte, potrebuje čas a pomalé dusenie.

Pôvod tohto lahodného jedla siaha až do 9. storočia k maďarským pastierom, ktorí si pripravovali dusené mäso s cibuľou a koreninami. Následne ho vysušili na slnku a namiesto plastových misiek si ho balili do ovčích žalúdkov, a potom vyrážali na pašu. Keď prišiel čas jedla, k sušenej zmesi priliali vodu, chvíľu zmes podusili a výdatný obed bol na svete. Dnes vďaka valachom poznáme toto dusené mäso ako guláš a s týmto jednoduchým overeným receptom ho zvládnete ukuchtiť aj vy.


Mohlo by vás zaujať: Skvelý guláš štyrikrát inak: Vyskúšajte kotlíkový, polievkový, slepý aj mexický


Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 2 veľké cibule
  • 2 PL sadla
  • 1 kg mladého hovädzieho alebo bravčového mäsa (ideálne predné, plece či krk)
  • 3 zemiaky
  • paradajkový pretlak
  • mletú červenú papriku
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majorán
Pravý maďarský guláš, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Cibuľu nahrubo nakrájajte. Na rozpálenej masti alebo oleji ju začnite restovať. Poriadne ju miešajte, aby nezhorkla.

Pravý maďarský guláš, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Mäso nakrájajte na väčšie kúsky, asi 3-4 cm. Keď sa začne cibuľa zafarbovať, pridajte k nej mäso. Treba ho opražiť tak, aby sa z každej strany zatiahlo.

Náš tip: Majte na mysli, že bravčové mäso potrebuje na uvarenie menej času než hovädzie. Odporúčame variť vždy len z jedného druhu, ale ak chcete kombinovať, ako prvé poduste hovädzie a po približne 45 minútach pridajte bravčové.

Pravý maďarský guláš, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Pridajte asi 3-4 ČL červenej papriky a 2-3 PL paradajkového pretlaku a zmes poriadne premiešajte.

Pravý maďarský guláš, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Prilejte vodu. Stačí do 2/3 zmesi, aby z guláša nebola polievka, pomaly duste. Guláš nechajte vrieť len pozvoľna, raz za čas premiešajte.

Keď na povrchu uvidíte tuk, je čas pridať korenie a soľ. Pri zahusťovaní zabudnite na múku, použite zemiaky. Nám sa najviac osvedčili nakrájané na kocky, dlhým varením sa budú jemne rozpadávať. Prilejte opäť trochu vody a všetko duste domäkka.

Pravý maďarský guláš, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Po približne polhodinke do guláša pridajte rozdrvený cesnak a majoránku a niekoľko kúskov zemiakov rozpučte priamo v hrnci vidličkou. Premiešajte a zmes povarte (bez pokrievky) ďalších 30 minút. Ak radi experimentujete, okrem cesnaku pridajte do gulášu aj nakrájanú zelenú papriku, drvené paradajky či rascu.

Guláš podávame s knedľou, najviac chutí odpočinutý na druhý deň. Dobrú chuť!

Náš tip: Ak je guláš príliš sladký, odlejte trochu šťavy, pridajte pár nakrájaných zemiakov, dolejte vodu a povarte. Ak je naopak príliš sladký, dali ste veľa cibule. Zmes osoľte a pridajte roztlačený cesnak.

Pravý maďarský guláš, Fotorecept
Na tento pravý maďarský guláš zbalíte každého chlapa (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Klasika menom segedínsky guláš: Spoznajte chuť a pýchu Maďarska


 

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame