Aj vy milujete vôňu šťavnatého mäska a korenín v guláši? Pripravte si ho podľa nášho receptu! Dôležité je poznamenať, že guláš nie je polievka, ale šťavnatý zážitok z kúskov mäsa plných chuti. Dobrý guláš za menej ako dve hodiny nenavaríte, potrebuje čas a pomalé dusenie.
Pôvod tohto lahodného jedla siaha až do 9. storočia k maďarským pastierom, ktorí si pripravovali dusené mäso s cibuľou a koreninami. Následne ho vysušili na slnku a namiesto plastových misiek si ho balili do ovčích žalúdkov, a potom vyrážali na pašu. Keď prišiel čas jedla, k sušenej zmesi priliali vodu, chvíľu zmes podusili a výdatný obed bol na svete. Dnes vďaka valachom poznáme toto dusené mäso ako guláš a s týmto jednoduchým overeným receptom ho zvládnete ukuchtiť aj vy.
Mohlo by vás zaujať: Skvelý guláš štyrikrát inak: Vyskúšajte kotlíkový, polievkový, slepý aj mexický
Na 4 porcie budete potrebovať:
- 2 veľké cibule
- 2 PL sadla
- 1 kg mladého hovädzieho alebo bravčového mäsa (ideálne predné, plece či krk)
- 3 zemiaky
- paradajkový pretlak
- mletú červenú papriku
- soľ
- čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- majorán

Cibuľu nahrubo nakrájajte. Na rozpálenej masti alebo oleji ju začnite restovať. Poriadne ju miešajte, aby nezhorkla.

Mäso nakrájajte na väčšie kúsky, asi 3-4 cm. Keď sa začne cibuľa zafarbovať, pridajte k nej mäso. Treba ho opražiť tak, aby sa z každej strany zatiahlo.
Náš tip: Majte na mysli, že bravčové mäso potrebuje na uvarenie menej času než hovädzie. Odporúčame variť vždy len z jedného druhu, ale ak chcete kombinovať, ako prvé poduste hovädzie a po približne 45 minútach pridajte bravčové.

Pridajte asi 3-4 ČL červenej papriky a 2-3 PL paradajkového pretlaku a zmes poriadne premiešajte.

Prilejte vodu. Stačí do 2/3 zmesi, aby z guláša nebola polievka, pomaly duste. Guláš nechajte vrieť len pozvoľna, raz za čas premiešajte.
Keď na povrchu uvidíte tuk, je čas pridať korenie a soľ. Pri zahusťovaní zabudnite na múku, použite zemiaky. Nám sa najviac osvedčili nakrájané na kocky, dlhým varením sa budú jemne rozpadávať. Prilejte opäť trochu vody a všetko duste domäkka.

Po približne polhodinke do guláša pridajte rozdrvený cesnak a majoránku a niekoľko kúskov zemiakov rozpučte priamo v hrnci vidličkou. Premiešajte a zmes povarte (bez pokrievky) ďalších 30 minút. Ak radi experimentujete, okrem cesnaku pridajte do gulášu aj nakrájanú zelenú papriku, drvené paradajky či rascu.
Guláš podávame s knedľou, najviac chutí odpočinutý na druhý deň. Dobrú chuť!
Náš tip: Ak je guláš príliš sladký, odlejte trochu šťavy, pridajte pár nakrájaných zemiakov, dolejte vodu a povarte. Ak je naopak príliš sladký, dali ste veľa cibule. Zmes osoľte a pridajte roztlačený cesnak.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Klasika menom segedínsky guláš: Spoznajte chuť a pýchu Maďarska
Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!
Zdieľať na
Zdieľaní