Leto sa nesie v znamení jedál plných zeleniny. Či už si ju vypestujete na záhradke alebo kúpite na trhu, sezónu čerstvej zeleniny treba využiť. Napríklad aj tú baklažánu.
Baklažán, pôvodom z Ázie, je v našej kuchyni ako doma. Vykúzlite z neho skvelé recepty na obed aj večeru. Dnes to bude zapekaný baklažán naplnený olivovou tapenádou a syrom, podávaný s voňavými pečenými zemiakmi. Jednoduchý recept z jedného hrnca.
Potrebujeme (na 2 porcie)
- 1 veľký baklažán
- 70 g zelených olív
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g sušených paradajok
- 1 malú červenú cibuľu
- 1 chilli papričku
- 60 g parmezánu
- 400 g zemiakov
- 1 lyžičku celej rasce
- olivový olej
- mleté čierne korenie
- soľ
- hrsť čerstvej bazalky
Postup
Baklažán dobre umyjeme, osušíme a pozdĺžne rozkrojíme na polovice. Reznú stranu posypeme soľou a necháme stáť 10 – 15 minút. Keď na povrchu vidíme kvapky vody, zotrieme obrúskom. Zbavíme ho tak horkosti. Baklažán vydlabeme a vzniknú dve lodičky, ktoré budeme plniť. Dužinu nakrájame na malé kocky a použijeme na plnku.
Olivy, očistený cesnak a 1/3 dužiny z baklažánu rozmixujeme na hladkú pastu.
Sušené paradajky, cibuľu a chilli nasekáme na drobno a spolu so zvyškom kociek baklažánu opražíme na rozpálenom oleji. Ak máme sušené paradajky v oleji, ďalší pridávať nemusíme. Zmes dochutíme korením a necháme trocha vychladnúť.
Vychladnutú zeleninovú zmes zmiešame s olivovou pastou, strúhaným parmezánom a nasekanou bazalkou. Sušené paradajky a parmezán dodajú plnke slanú chuť. Preto najskôr ochutnáme a až potom dosolíme podľa vlastného uváženia.
Baklažán naplníme, plnkou rozhodne nešetríme. Lodičky uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Zemiaky pečieme v šupke. Dobre ich umyjeme, osušíme, nakrájame, premiešame so soľou, rascou a uložíme na plech k baklažánu.
Všetko pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 20 – 25 minút pri teplote 200 °C. Ak nám zvýšil syr, môžeme posypať baklažán tesne pred dokončením a dáme ešte na minútku zapiecť. Dobrú chuť!
Zdieľať na