FOTORECEPT Každodenná rýchlovka z jedného plechu: Baklažán, zemiaky, olivy a šup do rúry!

Zapekaný baklažán s olivovou tapenádou a pečenými zemiakmi, Fotorecept

Zapekaný baklažán s olivovou tapenádou a pečenými zemiakmi je ideálnym receptom nielen na leto (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Leto sa nesie v znamení jedál plných zeleniny. Či už si ju vypestujete na záhradke alebo kúpite na trhu, sezónu čerstvej zeleniny treba využiť. Napríklad aj tú baklažánu.

Baklažán, pôvodom z Ázie, je v našej kuchyni ako doma. Vykúzlite z neho skvelé recepty na obed aj večeru. Dnes to bude zapekaný baklažán naplnený olivovou tapenádou a syrom, podávaný s voňavými pečenými zemiakmi. Jednoduchý recept z jedného hrnca.

Potrebujeme (na 2 porcie)

  • 1 veľký baklažán
  • 70 g zelených olív
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g sušených paradajok
  • 1 malú červenú cibuľu
  • 1 chilli papričku
  • 60 g parmezánu
  • 400 g zemiakov
  • 1 lyžičku celej rasce
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • hrsť čerstvej bazalky

Postup

Zapekaný baklažán s olivovou tapenádou a pečenými zemiakmi, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Baklažán dobre umyjeme, osušíme a pozdĺžne rozkrojíme na polovice. Reznú stranu posypeme soľou a necháme stáť 10 – 15 minút. Keď na povrchu vidíme kvapky vody, zotrieme obrúskom. Zbavíme ho tak horkosti. Baklažán vydlabeme a vzniknú dve lodičky, ktoré budeme plniť. Dužinu nakrájame na malé kocky a použijeme na plnku.

Zapekaný baklažán s olivovou tapenádou a pečenými zemiakmi, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Olivy, očistený cesnak a 1/3 dužiny z baklažánu rozmixujeme na hladkú pastu.

Zapekaný baklažán s olivovou tapenádou a pečenými zemiakmi, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Sušené paradajky, cibuľu a chilli nasekáme na drobno a spolu so zvyškom kociek baklažánu opražíme na rozpálenom oleji. Ak máme sušené paradajky v oleji, ďalší pridávať nemusíme. Zmes dochutíme korením a necháme trocha vychladnúť.

Zapekaný baklažán s olivovou tapenádou a pečenými zemiakmi, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Vychladnutú zeleninovú zmes zmiešame s olivovou pastou, strúhaným parmezánom a nasekanou bazalkou. Sušené paradajky a parmezán dodajú plnke slanú chuť. Preto najskôr ochutnáme a až potom dosolíme podľa vlastného uváženia.

Zapekaný baklažán s olivovou tapenádou a pečenými zemiakmi, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Baklažán naplníme, plnkou rozhodne nešetríme. Lodičky uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Zemiaky pečieme v šupke. Dobre ich umyjeme, osušíme, nakrájame, premiešame so soľou, rascou a uložíme na plech k baklažánu.

Zapekaný baklažán s olivovou tapenádou a pečenými zemiakmi, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Všetko pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 20 – 25 minút pri teplote 200 °C. Ak nám zvýšil syr, môžeme posypať baklažán tesne pred dokončením a dáme ešte na minútku zapiecť. Dobrú chuť!

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Sladké môžete mať aj bez výčitiek: Skúste avokádový chia puding s čokoládovým krémom
Zapekaný baklažán s olivovou tapenádou a pečenými zemiakmi, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame