Karamelové sladkosti pre mlsné jazýčky: Pripravte si cukríky či výborné rezy

Karamelový cukrík

thinkstockphotos.com

Sladký a lahodný – kto by nemal rad karamel? Či sú to rezy, či karamelky, sladké zlatisté dobroty si určite nájdu miesto aj vo vašej kuchyni. A hoci nejde o tie najzdravšie pochúťky, raz za čas si ich pokojne môžete dopriať.

Rýchle karamelové rezy

Potrebujeme:

  • 3 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • mletú škorica
  • 4 klinčeky
  • mletý aníz
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1,5 dl vody
  • 350 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • sušené ovocie, orechy, hrozienka

Postup: Do mixéra dáme celé vajcia, pridáme práškový cukor, mletú škoricu, klinčeky, aníz a mixujeme asi 5 minút. Cukor upálime na karamel, zalejeme vodou, rozvaríme a vychladnutý nalejeme do mixéra. Pridáme múku rozmiešanú s práškom do pečiva a premiešame. Pripravené cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech, poukladáme naň ovocie, hrozienka alebo orechy (podľa chuti) a pomaly upečieme. Upečený a vychladnutý koláč pokrájame na rezy a posypeme práškovým cukrom.


Mohlo by vás zaujať: Smotanové zákusky pre pravých labužníkov: Viete si predstaviť niečo chutnejšie?


Karamelové veľhory

Potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 150 g hladkej múky
  • 250 ml vody
  • 125 g stuženého tuku na pečenie
  • soľ
  • čokoládovú polevu

Na plnku:

  • 300 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • 500 ml mlieka
  • 2 balíčky zlatého klasu
  • 2 žĺtky
  • 250 g hery

Postup: Tuk dáme do vlažnej vody, pridáme štipku soli a varíme, kým sa nerozpustí. Do vriacej zmesi postupne pridávame múku a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Do vlažnej masy po jednom vmiešame vajcia, cesto vyšľaháme, rozdelíme na 2 časti, ktoré roztiahneme na 2 vymastené plechy. Pečieme na 200 stupňoch 10 minút. Cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a rozmiešame. Prilejeme mlieko so zlatým klasom a žĺtkami a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej zmesi zapracujeme Heru. Plnku natrieme na jeden plát a zakryjeme ho druhým tak, aby „veľhory“ boli navrchu. Hotový koláč polejeme čokoládovou polevou a dáme do chladničky stuhnúť.


Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč


Smotanové karamelky

Potrebujeme:

  • 125 g práškového cukru
  • 30 g margarínu
  • 15 g medu
  • 2,5 dl šľahačkovej smotany
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 lyžicu kakaa
  • 30 g posekaných orechov
  • olej na vymastenie

Postup: Cukor skaramelizujeme na miernom ohni, pridáme margarín, med, šľahačkovú smotanu, vanilínový cukor, kakao, posekané orechy a varíme 8 až 10 minút. Potom odstavíme a rýchlo vylejeme do štvorcovej formy vymastenej olejom. Keď zmes začne tuhnúť, pokrájame ju nožom namočeným do studenej vody na podlhovasté cukríky, ktoré necháme stuhnúť a zabalíme do papierikov.


Mohlo by vás zaujať: Osviežujúce citrónové koláče: Zamaškrtíte si na nich aj vy?


Slávnostné karamelové rezy

Potrebujeme:

  • 350 g hladkej múky
  • štipku prášku do pečiva
  • 120 g masla alebo margarínu
  • 100 g práškového cukru
  • soľ
  • 1 vajce
  • 4 lyžice mlieka

Na krém:

  • 100 g kryštálového cukru
  • ½ l mlieka
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 150 g masla
  • 250 g práškového cukru

Na kakaovú polevu:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 dl vody
  • 10 g masla
  • 40 g kakaa

Postup: Na dosku preosejeme múku s kypriacim práškom, pridáme maslo alebo margarín, cukor, soľ, vajce, mlieko a všetko spolu zmiešame. Vypracované ceste rozdelíme na štyri diely, každý diel vyvaľkáme na rovnakú hrúbku i veľkosť a jednotlivo pečieme na vymastenom plechu. Po upečení vyklopíme z plechu a necháme vychladnúť. Upečené pláty naplníme krémom, spojíme a polejeme kakaovou polevou.

Krém: Kryštálový cukor upálime do zlata, zalejeme mliekom, rozvaríme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi rozhabarkujeme múku a uvaríme hustú kašu. Maslo s cukrom vymiešame, po častiach pridáme vychladnutú kašu a znovu miešame, až kým krém nie je hladký.

Poleva: Cukor zalejeme vodou a varíme, kým sa nerozpustí, Maslo vymiešame s kakaom, postupne prilejeme trochu vychladnutý sirup a spolu vymiešame do zhustnutia. 


Aké karamelové zákusky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close