Recepty na domáce omáčky k mäsu, cestovinám aj na šalát: Na túto grilovačku bude váš jazýček spomínať!

Dipy

Vyskúšajte počas grilovačky tieto overené recepty na dipy (Zdroj: GettyImages)

Grilovacia sezóna je u vás v plnom prúde? Máme pre vás inšpiráciu ako pridať jedlám nový chuťový rozmer. Vyskúšajte si pripraviť domáce omáčky! Okrem toho, že sú skvelou pochúťkou, hodia sa snáď ku všetkému, čo si na grilovačke prichystáte. Naše recepty na letné dipy idú výborne k mäsku, zemiakom, zelenine alebo k opečenému chlebíku.

V článku sa dočítate:

Ktorý dip bol úplne prvý?

História dipov je pomerne stará a presné záznamy o tom, ktorý dip bol úplne prvý na svete zrejme ani neexistujú. A hlavne, v tej dobe ich ľudia možno za dipy ani nepovažovali, ale boli to pre nich normálne jedlá. Aj dnes je občas ťažké povedať, čo je vlastne dip. Majú rôznu konzistenciu. Niektoré sú riedke ako omáčka, iné zase husté ako nátierka. 

Mnoho zdrojov však uvádza, že hummus je jedným z najstarších a najznámejších pokrmov Blízkeho východu. Niektorí hovoria, že sa prvýkrát objavil v 18. storočí, iní zase tvrdia, že už v 12. storočí. Dnes je hummus populárna pochúťka nielen v arabských krajinách, ale aj všade inde na svete.

Ďalšie zdroje uvádzajú, že jedným z prvých dipov bolo grécke tzatziki. Kombinácia jogurtu, uhorky, cesnaku a byliniek bola praktickým spôsobom, ako zachovať a konzumovať jogurt a uhorky, ktoré boli bežnými ingredienciami v gréckych domácnostiach. Navyše vďaka množstvu byliniek bol oceňovaný pre svoje pozitívne vlastnosti na trávenie.

Z indického a juhoafrického kulinárskeho dedičstva sa nám zase zachoval pokrm menom chutney. Je to typ korenistej ovocnej omáčky, obvykle vyrobenej z mixu rôznych zelenín, ovocia, korenín, cukru, octu alebo citrónovej šťavy a iných aromatických prísad. Môže mať sladkú, kyslú, horkú a pikantnú chuť a jeho textúra sa môže líšiť.

Vedeli ste, že dip má svoj vlastný deň?

Z angličtiny je to konkrétne názov Chip and Dip Day a oslavuje sa 23. marca. Tento deň zároveň oslavuje jedlá, ako sú malé predjedlá a chuťovky. Jednoducho také, ktoré ľahko chytíte medzi prsty a zjete na jedno sústo. Ani tu nikto presne nevie, kedy a ako vznikol tento deň. Jedno je však jasné. Bolo to až potom, ako vznikli čipsy. Ľudia pôvodne dipy nejedli s čipsami, ale bežný bol chlieb. A vlastne aj dnes si taký hummus alebo tzatziki radšej dáme s dobrým chlebíkom.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Máme sa na Slovensku báť tornád? To minuloročné zanechalo v Čechách poriadnu spúšť

Čipsy vznikli oveľa neskôr v roku 1853, bola to vlastne náhoda. Americký kuchár George Crum mal zákazníka, ktorý sa neustále sťažoval, že mu boli naservírované príliš hrubé zemiaky. Podráždený George preto zemiaky nakrájal na tak tenké plátky, že keď ich vysmažil, tak sa dalo cez ne takmer vidieť. Pridal hojnú dávku soli a myslel si, že zákazník zemiaky vráti. Na jeho počudovanie mu však zachutili.

Ako párovať dipy s jedlami?

Výhodou dipov je, že sú veľmi univerzálne a viete ich spárovať takmer s akýmkoľvek jedlom. Neexistujú jasné pravidlá, že jeden dip musíte podávať len s jedným konkrétnym jedlom alebo prílohou. Niektoré však lepšie pasujú k slaným pochutinám, iné zase k mäsu alebo k zelenine.

Napríklad dipy ako guacamole a salsa idú dobre s tortila čipsami, hrubšími zemiakmi alebo krekrami. Tie dipy, ktoré nie sú krémové a majú v sebe nakrájané kúsky ingrediencií, je vhodnejšie podávať s niečím pevnejším, aby sa dali dobre naberať. Dipy na báze smotany alebo jogurtu sa hodia k pečenému mäsku, rybe a grilovanej zelenine. Dipy zo strukovín sú zase vhodné k pečeným zemiakom, krekrom či surovej zelenine.

Ako inak sa dá využiť dip?

Dipy sú tu snáď už od staroveku a ľudia ich využívali v kuchyni ako akékoľvek iné pokrmy či suroviny, s ktorými pripravovali ďalšie jedlá. Veľa z nich sa dá využiť na ďalšie spracovanie a okrem toho obohatia jedlo o ďalšie chute. Viete si ich pripraviť vopred a skladovať v uzatvárateľných nádobách v chladničke.

Túto výhodu vyzdvihuje aj francúzsky šéfkuchár Manu Feildel: Nie každý má čas variť a myslím, že dipy, ak sú správne urobené, sú skvelou a rýchlou cestou ako pridať do jedla nové a rozmanité chute.

Vyskúšajte využiť dipy napríklad aj takto:

  • Mäso a ryby – osviežujúci dip skvele vyváži chuť grilovaných kuracích krídel, hovädzej sviečkovej, marinovanej krkovičky či čerstvých rýb a morských plodov.
  • Slaný koláčsmotanové dipy dobre poslúžia ako dobrý základ na slaný koláč z lístkového cesta.
  • Sendvič – doň sa hodia nielen smotanové dipy, ale aj hummus či tzatziki. Veď tzatziki sa často používa do kebabu.
  • Omáčka k cestovinám – dipy nemajú ďaleko od omáčok do cestovín. Dokážu vytvoriť hlavný základ celej omáčky alebo dvoma až troma lyžicami dipu na vrch cestovín ozvláštnite celý pokrm.
  • Pečené zemiaky v šupke – vydlabte vnútro zemiakov, naplňte dipom, posypte syrom a šup zapiecť!
  • Dresing k šalátu – ak vás už omrzeli klasické zálievky k šalátom, vyskúšajte ich s dipom. Špeciálne sa hodia k strukovinovým šalátom alebo k šalátu s kozím syrom či pečeným halloumi syrom.
  • K jedlám omáčkového typu – pripravujte napríklad kari alebo strukoviny v omáčke na indický spôsob? Potom lyžica smotanového dipu alebo tzatziki dodajú perfektné osvieženie celému jedlu.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Tipy na grilovanie: Takto si vašu sezónu pri ohni užijete plnými dúškami!

Sedem receptov na chutné dipy ku grilovačke

Krémový avokádový dip

Potrebujete

    • 1 avokádo
    • 1 PL rastlinného oleja
    • 3 ks jarnej cibuľky
    • 180 g gréckeho jogurtu
    • soľ a čierne korenie na dochutenie
Avokádový dip (Zdroj: Unsplash/Tessa Rampersad)

Ako na to?

Jarnú cibuľku si na jemno nakrájame a medzitým na panvici rozohrejeme lyžicu oleja. Na panvicu prihodíme cibuľku, štipku soli a restujeme pokým okraje nezačnú jemne hnednúť. Zaberie to asi 3 minútky. Hotovú cibuľku dáme do širšej misky.

Avokádo si nakrájame na menšie kúsky a prihodíme ho k cibuľke. Ďalej pridáme jogurt, soľ, mleté čierne korenie a premiešame. Kúsky avokáda môžete rozpučiť vidličkou pre viac krémovú konzistenciu. Vrch môžete ešte posypať čerstvou cibuľkou alebo inými bylinkami podľa chuti.

Tzatziki

Tzatziki je typická pochúťka zo Stredozemia a perfektne sa hodí či už k chlebíku, pečenému mäsku alebo grilovanej zelenine. Aby dip nezostal príliš vodnatý, je potrebné uhorku nechať poriadne odkvapkať na niekoľko hodín alebo dokonca cez noc. Pokiaľ vám na to nezostáva čas, uhorku poriadne vyžmýkajte. 

Potrebujete

  • 1/2 väčšej uhorky
  • 2 tégliky gréckeho jogurtu
  • 1 veľký strúčiky cesnaku
  • 1,5 PL olivového oleja
  • 1/2 PL octu
  • 1/2 ČL soli
  • kôpor a mätu (typické bylinky pre tzatziki)
Tzatziki (Zdroj: Freepik/chandlervid85)

Ako na to?

Uhorku si nastrúhame na väčšom strúhadle. Buď ju necháme na pár hodín (alebo cez noc) odkvapkať, alebo ju rukami poriadne vyžmýkame. V miske zmiešame jogurt, prelisovaný cesnak, olivový olej, ocot a soľ. Do zmesi pridáme nastrúhanú uhorku a za hrsť byliniek. Typické bylinky sú kôpor a mäta a v originálnom tzatzki sa nimi veľmi nešetrí, no tieto bylinky sú pomerne dosť aromatické, a to nie je každému po chuti. Dochucujte preto podľa svojich preferencií. 

Náš tip: Tento dip chutí lepšie, keď je vychladený. Pol hodinka v chladničke mu zároveň pomôže trochu stuhnúť.

Jogurtový dip s cesnakom

Potrebujete

  • 2 biele jogurty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL majonézy
  • 2 ČL horčice
  • pažítku
  • soľ a mleté čierne korenie
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Extrémne drahé leto, na toto míňame najviac: Ušetrite s našimi tipmi!
Jogurtový dip (Zdroj: Freepik/Freepik)

Ako na to?

Do misky si dáme dva biele jogurty. Strúčiky cesnaku buď prelisujeme, alebo najemno nastrúhame. Ďalej pridáme dve lyžice majonézy a dve čajové lyžičky horčice. Dip dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Z byliniek sa k tomuto dipu najviac hodí čerstvá pažítka. 

Dip z červenej repy

Potrebujete

  • 500 g gréckeho jogurtu
  • 400 g červenej repy
  • 1 strúčik cesnaku
  • Ššťavu z polovice citróna
  • 1 ČL cukru
  • 1/2 až 1 ČL mletého kmínu
  • nasekanú bazalku
Dip z červenej repy (Zdroj: Pixabay/carlamonsoncm0)

Ako na to?

Repu si očistíme a každú jednotlivo zabalíme do alobalu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Necháme piecť približne hodinku, prípadne repu kontrolujeme, pokým nepôjde ľahko prepichnúť vidličkou. Alternatívou môže byť aj to, že si repu  pripravíme na pare.

Po upečení necháme repu trochu vychladnúť a nastrúhame ju na strúhadle. K nastrúhanej pridáme jogurt, prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak, šťavu z citróna, cukor a kmín. Dobre premiešame. Na vrch môžeme ozdobiť nasekanou bazalkou.

Dip z pečenej mrkvy

Potrebujete

  • 1 kg mrkvy
  • štipku mletého sušeného zázvoru (prípadne čerstvý)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL octu
  • mleté chilli alebo pikantnú pastu (voliteľné)
  • 1 ČL mletého kmínu
  • soľ
Dip z pečenej mrkvy (Zdroj: Freepik/freepik)

Ako na to?

Mrkvu si očistíme, nakrájame na dvojcentimetrové kúsky, premiešame s dvoma lyžicami oleja a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 30 až 40 minút. Upečenú mrkvu dáme do mixéra a pridáme mleté chilli, mletý kmín, zázvor, strúčiky cesnaku (ten môžeme ešte predtým prelisovať alebo nastrúhať), dve lyžice octu a soľ. Poriadne rozmixujeme a môžeme dozdobiť bylinkami.

Dip z kyslej smotany

Tento dip vám poslúži ako skvelá náhrada tatárskej omáčky. 

Potrebujete

  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1/2 ČL cukru
  • 2 ČL horčice
  • 1 ks šalotky
  • 3 ks kyslej uhorky
  • soľ a čierne korenie
Dip z kyslej smotany (Zdroj: Freepik/fahrwasser)

Ako na to?

Šalotku si najemno nakrájame a kyslé uhorky nastrúhame. Všetky ingrediencie zmiešame a dip necháme aspoň na hodinku vychladnúť v chladničke. 

Dip z bielych fazulí a feta syru

Potrebujete

  • 1 konzerva bielych fazulí
  • 200 g feta syru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 PL byliniek (hodí sa pažítka, mäta alebo kôpor)
Dip z fera syru a bielych fazulí (Zdroj: Freepik/stockking)

Ako na to?

Fazule z konzervy prepláchneme pod tečúcou vodou. Dáme ich do mixéra spolu s feta syrom, citrónovou šťavou, nastrúhaným cesnakom a dobre rozmixujeme. Bylinky si na drobno nasekáme a primiešame do dipu. Dip necháme pred podávaním vychladnúť v chladničke. 

Ktorý z dipov vás najviac zaujal?

Sledujte nás aj na Facebooku

Zdroj: plnielanu.sk, kitchen.nine.com, nationaltoday.com
Odporúčame