Rok 2024 sa blíži k svojmu záveru a s ním prichádza aj čas bilancovania. A to aj z pohľadu gastronómie. Ktoré recepty si tento rok získali najväčšiu pozornosť? Možno budete prekvapení. Slováci si radi prečítali rôzne recepty a to od osvedčených klasík až po nové gastronomické objavy. Prinášame vám prehľad tých najobľúbenejších receptov, ktoré dominovali na našom webe.
Ľahký zelerový šalát s jogurtom
Chcete si pripraviť ľahký obed, ktorý vás dokonale zasýti? Vyskúšajte tento lahodný zelerový šalát s jogurtom. Kombinácia vareného zeleru a mrkvy spolu s chrumkavým stopkovým zelerom a bielou reďkovkou vás dostane. Šalát sa výborne hodí aj ako príloha a navyše neobsahuje veľa kalórií.
Tortila s vajíčkami
Tortily patria k obľúbeným pokrmom španielskej a arabskej kuchyne a už aj u nás si našli cestu na tanier. Nápadne sa ponášajú na tradičné zemiakové lokše, no v základe ide o jednoduché múčne placky, ku ktorým sa hodia rozmanité plnky. Možno sa naším receptom inšpirujete a spravíte si ho na večeru.
Plnená cuketa
Došli vám nápady, čo uvariť na večeru a mäsa už máte vyše hlavy? Odporúčame vyskúšať zapekanú cuketu. Ak vaša chladnička práve zíva prázdnotou, fantázii sa medze nekladú a môžete vymyslieť plnku z iných ingrediencií. Využite to, čo máte doma a určite vykúzlite skvelý obed.
Šťavnatá živánska
Preneste do kuchyne kúsok z vašich spomienok a pripravte najväčšiu špecialitu, tradične pripravovanú pochúťku v tlejúcej pahrebe – živánsku. Dnes ju upečiete aj doma na plechu, ale najlepšie chutí zabalená do alobalu. Šťavnaté mäso, prevoňané kúskom klobásky, a neodmysliteľné zemiaky. Dajte klasike novú podobu a skúste živánsku uvariť podľa nášho receptu.
Holandský rezeň s roztečeným syrom
Na prvé počutie sa tvári ako holandská špecialita, v skutočnosti však ide o starú známu klasiku zo školskej jedálne. Reč je o rezni z mletého mäsa v chrumkavom obale a s roztečeným syrom vo vnútri. Ak si k nemu doprajete krémovú zemiakovú kašu s uhorkovým šalátom, máte obed jedna báseň.
Šunková pena
Šunkovú penu milujú deti aj dospelí. Ak si chcete pripomenúť jej skvelú chuť a zaspomínať na detstvo, keď šunková pena chutila ako naozajstná a bola z poctivých ingrediencií, spravte si ju doma podľa nášho receptu. Je ideálna na raňajky či na desiatu, zasýti a vďaka výberu a podielu surovín sa po nej doslova zapráši!
Šťavnaté trhané mäso
Zachytili ste „boom“ okolo tejto pochúťky? Šťavnatú chuť trhaného mäsa milujú všetci. Jeho servírovanie je všestranné – môžete ho konzumovať s ryžou či zemiakmi, v žemli ako burger. Častou otázkou je, ako pripraviť trhané mäso. Cieľom je, aby zostalo šťavnaté a nevysušilo sa. Preto sa iba zľahka okorení a pečie sa pomaly. Dôležité je tiež spomenúť, že mäso sa necháva odstáť a následne sa pečie v celom kuse. Pred pečením ho odporúčame vytiahnuť z chladničky aspoň hodinu vopred.
Moravské koláče
Máte radi kysnuté koláče? Potom nepremeškajte rokmi preverený recept na poctivé moravské koláče plnené šťavnatým tvarohom, sviežim slivkovým lekvárom a na záver vyladené chrumkavou posýpkou. Netrúfli ste ich doteraz piecť? Pripravili sme pre vás fotopostup, v ktorom sa dozviete všetko potrebné.
Mrkvový koláč s ricottou
Či už si strážite štíhlu líniu alebo ste sa rozhodli obmedziť množstvo sladkého, jedno je isté. Tento fotorecept si zamilujete. Poteší totiž nielen nižším obsahom kalórií, ale tiež si vás získa svojou šťavnatosťou a jednoduchou prípravou. Vďaka tvarohu, syru, zelenine a ovociu ho navyše radíme medzi veľmi zdravé dobroty.
Cesnaková polievka
Ak vás navštívi nepríjemná chrípka či prechladnutie, určite vám záleží na tom, aby ste boli čím skôr fit. Aj keď sa traduje, že najlepším pomocníkom v tejto situácii je pocitvý domáci silný vývar, odporúčame vám vyskúšať túto cesnakovú polievku. Zaručene vás postaví na nohy! Nielenže dokáže perfektne zasýtiť, ale je aj plná prírodných látok na podporu boja proti chorobám, ktoré sú obsiahnuté v cesnaku.
Zdieľať na