10 receptov na top šalátové zálievky: Na túto nedá dopustiť šéfkuchár celebrít!

Zálievka na šalát

V chuťovo vyváženej zálievke by nemala chýbať kyslá zložka (Zdroj: GettyImages)

Je ich toľko druhov, že sa nedajú spočítať, ale predstavíme vám tie najlepšie zálievky na šaláty, ktoré si bez problémov pripravíte aj doma. Táto základná omáčka je totiž mimoriadne všestranná a okrem šalátov má hneď niekoľko rôznych využití. Prezradíme vám, ako sa pripravuje a aj to, že ju využijete aj mimo šalátovej sezóny.

V článku sa dočítate:

Zálievky na šaláty pripravíte takto jednoducho

Vďaka zálievke už žiaden šalát nebude chutiť nudne. Práve naopak, zvýrazní sa jeho čerstvosť, prispôsobia sa chute a pridanou hodnotu budú aj nutrične dôležité ingrediencie ako citrónová šťava, rôzne druhy byliniek alebo korenín. Ak ste ochotní experimentovať, môžete objaviť doteraz nepoznané chute.

Zálievka je vlastne studená omáčka, zvyčajne vyrobená z troch dielov oleja a jedného dielu octu. Vyrába sa dôkladným vymiešaním ingrediencií, až kým nevznikne homogénna zmes. Tá zostáva emulziou iba chvíľu, pretože po krátkom čase sa zmes späť rozdelí na olej a ocot. Na dochutenie a stabilizáciu zálievky sa niekedy pridáva aj emulgátor. Tým môžu byť vaječné žĺtky, horčica, pečený cesnak alebo zeleninové pyré.

Štandardný pomer tri diely oleja a jeden diel octu fungujú ako východiskový bod prípravy. Vždy je dôležité ochutnávať a meniť pomer a ingrediencie podľa potreby. Taktiež záleží na výbere druhu oleja a octu, tak aby vytvorili vyváženú chuť. Do zálievky patria aj ich ochutené verzie, napríklad bylinkový olej alebo jablčný ocot.

Väčšina zálievok obsahuje olivový olej, ale pokojne vyskúšajte tekvicový, sézamový, avokádový alebo olej z vlašských orechov. Pokiaľ ide o ocot, okrem jablčného to môže byť aj ryžový, červený vínny ocot alebo balzamikový ocot.

jedlo pripravené na konzumovanie s použitím zálievky na šaláty
S ingredienciami do zálievky sa dá nekonečne experimentovať (Zdroj: Freepik/valeria_aksakova)

Pri ochutenom octe treba sledovať úroveň intenzity kyslosti a pri oleji zas môžu nastať pri príprave zálievky dve situácie. Buď bude jemne ochutený olej prenášačom chute z iných ingrediencií alebo bude výraznejší a sám bude pôsobiť ako hlavné ochucovadlo. Iba dokonale vyladená zálievka dokáže zo šalátu urobiť lahodný pokrm.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
VEĽKÉ TESTOVANIE SLOVÁKOV Hudba: Poznáte texty týchto kultových slovenských piesní?

Medzi výhody zálievok, okrem jednoduchej prípravy, patrí aj použitie nenáročného kuchynského vybavenia. Postačí vám len zopár odmeriek, nádob na vymiešanie a stojanový mixér alebo tyčový mixér.

Moderný význam slova zálievka pochádza zo 17. storočia

Slovo zálievka a jeho význam bol prvýkrát publikovaný v Slovníku Francúzskej akadémie v roku 1694. Presne vyjadroval význam slova ako „typ studenej omáčky“, ktorý bol vyrobený z „octu, soli, korenia, petržlenu a pažítky“.

Odvtedy vzniklo veľa definícií, ale táto od Francúzskej akadémie zostala najlepšou a najvhodnejšou formuláciou. Ešte predtým v 14. storočí sa slovo zálievka prvýkrát objavilo v jednej z francúzskych kuchárskych kníh. Vtedy ale išlo o hnedú, mäsovú omáčku z bravčovej sleziny, s krvou, vývarom a s koreninami, vínom a octom.

O pár storočí neskôr bol význam diametrálne odlišný a zálievka ako taká, sa začala používať so zeleninovými jedlami. Vývoj tohto slova je nesporne zaujímavý a má za sebou dlhú a pestrú históriu. Napríklad už pred 2 tisíc rokmi Babylončania používali olej a ocot na úpravu zeleniny, ale šalátom so zálievkou nepohrdla ani Mária, kráľovná Škótska. Jej obľúbenou voľbou bol uvarený zeler nakrájaný na kocky, premiešaný s listami šalátu, smotanovo-horčicovou zálievkou, hľuzovkami, žeruchou a plátkami vajec uvarených natvrdo. Celkom inšpiratívne, čo poviete?

Rôzne spôsoby využitia zálievky na šalát

Bez zálievky je šalát len zmesou nakrájanej zeleniny a ovocia, spolu so zálievkou však tvorí skvelé a harmonické duo. Tajomstvo chutí sa skrýva práve v tejto tekutej zložke. Zálievka má ale viacero využití. Niektoré ste už možno vyskúšali aj doma a niektoré vás možno prekvapia a spestria váš jedálniček. Nie je to nič zložité, pripravte si svoju obľúbenú zálievku a vyskúšajte jeden z nasledujúcich spôsobov.

  1. Do zálievky zamiešajte nasekanú alebo nastrúhanú zeleninu alebo ovocie. Získate tak omáčku s názvom salsa. Originálne salsa pochádza z Mexika a má štipľavú chuť, ale týmto spôsobom si ju môžete pripraviť podľa seba.
  2. Zálievku môžete použiť aj ako omáčku, do ktorej si budete namáčať kúsky surovej mrkvy, stopkového zeleru alebo celozrnné krekry.
  3. Ak do nej pridáte jogurt, cottage cheese alebo kyslú smotanu, získate dip napríklad na tortillu.
  4. Ku koncu varenia môžete zálievkou pokvapkať pečené, varené alebo grilované mäso, ryby alebo zeleninu a dodať im výraznejšiu chuť.
  5. Zálievka môže tiež poslúžiť ako marináda na ryby, hydinu alebo iné druhy mäsa pred tepelnou úpravou. Ak vám nejaká z marinovania zostane, stačí ju dobre prevariť, aby sa zlikvidovali baktérie z mäsa a získate chutnú omáčku.
  6. Ak ju natriete na plátky chleba a ugrilujete ich, dodáte im nielen chuť, ale aj chrumkavosť.
  7. Zálievkou môžete pokvapkať sendviče predtým, než ich dáte zapekať.

Poznáme recepty na tradičné i netradičné zálievky

Pri väčšine zálievok stačí vymiešať zopár ingrediencií a za malý okamih je na svete perfektné dochucovadlo. Pripravili sme niekoľko receptov, ktoré sa vám určite nezunujú a perfektne doladia vaše šalátové kreácie.

Medovo – horčicová zálievka s citrónom

  • ¼ šálky olivového oleja
  • ¼ šálky citrónovej šťavy
  • 2 PL medu
  • 2 ČL hrubozrnnej, kremžskej horčice
  • 1 ČL čerstvých lístkov tymiánu
  • ¼ ČL soli
  • ⅛ ČL mletého čierneho korenia

Zázvorovo – sézamová zálievka

  • ¼ šálky sézamového oleja z opečených semienok
  • ¼ šálky ryžového octu
  • 1 PL cukru
  • 2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • ¼ šálky nadrobno nakrájanej jarnej cibuľky
  • ¼ ČL soli
  • ⅛ ČL mletého čierneho korenia

Olivovo – pomarančová zálievka

  • ½ šálky extra panenského olivového oleja
  • ¼ šálky pomarančového džúsu
  • 2 ČL nadrobno nakrájanej jarnej cibuľky
  • 1 ČL najemno nakrájaných Kalamata olív
  • ¾ ČL soli

Olivovo – citrónová zálievka

  • ¾ šálky extra panenského olivového oleja
  • ⅓ šálky citrónovej šťavy
  • 2 PL najemno nakrájanej šalotky
  • 1 PL ryžového octu
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 ČL medu
  • ¾ ČL soli
  • ⅛ ČL mletého čierneho korenia

Zálievka z červeného vínneho octu

  • ⅓ šálky červeného vínneho octu
  • 1 a ½ PL dijonskej horčice
  • 1 malý strúčik cesnaku nadrobno nakrájaných
  • ¾ ČL soli
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • ½ šálky extra panenského olivového oleja

Citrónová zálievka s feta syrom

  • ½ ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL extra panenského olivového oleja
  • 1 PL rozdrveného feta syra
  • ½ ČL medu

Mätová zálievka

  • ¼ šálky nasekaných čerstvých lístkov mäty
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • ⅓ šálky extra panenského olivového oleja
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 1 ČL medu
  • ½ ČL soli

Túto zálievku pripravíme trochu odlišným spôsobom. Mätu a citrónovú šťavu dáme do malého hrnca a zahrievame 10 minút. Potom precedíme a vytlačíme šťavu z mäty. Získame asi 3 PL ochutenej tekutiny, do ktorej pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame.

Cesnakovo – oreganová zálievka

  • 3 PL sušeného oregana
  • ½ šálky extra panenského olivového oleja
  • ½ šálky červeného vínneho octu
  • 2 strúčiky cesnaku najemno nasekané
  • ¾ ČL soli
  • ½ ČL mletého čierneho korenia

Sušené oregano jemne pošúchame medzi prstami, aby sme uvoľnili jeho arómu. Potom ho nasypeme na suchú panvicu a krátko opečieme, asi 1 až 2 minúty. Pridáme ostatné suroviny a spolu zahrievame ešte 1 minútu. Prelejeme do misky a dôkladne premiešame.

Koriandrovo – limetková zálievka

  • 1 šálky čerstvých koriandrových lístkov
  • ½ šálky extra panenského olivového oleja
  • ¼ šálky limetkovej šťavy
  • ¼ šálky pomarančovej šťavy
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • štipka mletého cesnakového prášku

Ponorným mixérom najemno rozmixujeme koriandrové lístky a pridáme ostatné suroviny.

Zálievka šéfkuchára celebrít

  • 3 PL balzamikového octu
  • 1 PL sherry vínneho octu alebo červeného vínneho octu
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 malá a najemno pokrájaná šalotka
  • ½ ČL čerstvých tymiánových lístkov
  • ½ šálky extra panenského olivového oleja
  • ⅓ šálky oleja z vlašských orechov
  • ¼ ČL soli
  • ⅛ ČL mletého čierneho korenia

Podľa celebritného šéfkuchára Wolfganga Pucka je pri príprave tejto zálievky dôležité dodržať postup. Najprv zmiešame prvých päť ingrediencií a potom prišľaháme oleje. Nakoniec osolíme a okoreníme.

Wolfgang Puck je americký šéfkuchár rakúskeho pôvodu, ktorý je známy špičkovými a gurmánskymi reštauráciami po celom svete. Pripravoval aj menu na odovzdávanie cien Oscarov a počas rokov pôsobenia v gastro biznise si vybudoval významné postavenie. Bol uvedený do kulinárskej siene slávy v roku 2013.

Aký typ zálievky pripravujete najradšej?

Sledujte náš Instagram

 

Zdroj: plnielanu.sk, ciafoodies.com, dressings-sauces.org, eatwell101.com, eatingwell.com, food.com
Odporúčame