Pravidlá správneho skladovania potravín: Týchto chýb sa radšej vyvarujte!

chladnička

sxc.hu

Udržať zakúpené potraviny v čerstvom a chutnom stave je snom každého. Nie všetci z nás ale vedia, ako dobroty po nákupe alebo varení uskladniť tak, aby nedochádzalo k zbytočnému plytvaniu. Plesne, zápach či iné znehodnotenie potravín nepotešia v žiadnej chladničke či komore. Na to, aby k takýmto situáciám vo vašej domácnosti nedochádzalo, pritom netreba až tak veľa. Zistite, či niektoré z najčastejších chýb pri uskladňovaní potravín nerobíte náhodou aj vy.

S mäsom to nie je také jednoduché

Akékoľvek surové mäso je ideálne uskladniť v nádobe. Môžu sa v ňom totiž vyskytovať baktérie, ktoré zničí len následná tepelná úprava. Ak ho však necháte voľne položené na tanieri, riskujete kontamináciu susedných potravín, ktoré sa už tepelne nespracovávajú.

Za zmienku stojí aj uskladnenie mäsa, ktoré prešlo nejakou formou spracovania. Varené mäso je vhodné uchovávať bez šťavy, s hrubšou vrstvou tuku na povrchu, aby neoschlo. Údené mäso v chladničke držať nemusíte, pokojne ho môžete zavesiť v komore. Dôležité je, aby bolo uložené na chladnejšom, tmavom a suchom mieste. Pečené mäso taktiež chránime pred oschnutím, a to, napríklad, mastným papierom od masla. Ako pri varenom mäse, aj v tomto prípade je najideálnejšie uskladnenie v chladničke.


Mohlo by vás zaujať: Pozor na plastové nádoby a fľaše: Môžu spôsobiť rakovinu!


Veľké množstvá preskupujte

Kúpili ste v akcii päť balení masla alebo poriadny kusisko mäsa? Vaša šetrnosť je skvelá, ale pozor, aby ste dobrý úmysel dotiahli do konca. Ak sa totiž časť mega porcie pokazí, pretože ju nestihnete zjesť, asi ste veľa nezískali. Hneď po nákupe nadbytočné maslo dajte do mrazničky. Mäso si zas najskôr porozdeľujete na primerané porcie potrebné na uvarenie jedného jedla a potom nechajte zamrznúť. 

Nepodceňujte umiestnenie

Možno sa aj vám občas stane, že syr splesnivie, mlieko skysne a na odložený zvyšok nedeľnajšieho obeda si spomeniete až v piatok. Pri ukladaní vecí do chladničky postupujte tak, ako dokladači v obchodoch. Výrobky, ktorým končí doba trvanlivosti najskôr, musia byť vždy vpredu, najviac po ruke. Nové zásoby teda nedávajte automaticky dopredu. Najskôr sa pozrite, čo uz v chladničke máte a tie veci, ktoré treba skonzumovať čoskoro, nechajte pekne vpredu na očiach. Zaberie vám to možno minútku navyše, ale oplatí sa to.


Mohlo by vás zaujať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno


Banány do chladničky nepatria

Na uskladnenie ovocia a zeleniny slúžia špeciálne zásuvkové boxy v spodnej časti chladničky. Ich výhoda spočíva v tom, že do nich neprúdi toľko studeného vzduchu z vnútorného prostredia chladničky, a preto je v nich o niečo teplejšie. Ovocie a zeleninu pred vložením do chladničky neumývajte, len ju vyberte z mikroténových vreciek a fólií. To však neplatí v prípade banánov – tie príliš nízke teploty neznášajú (zvyknú rýchlo sčernieť).

Ako na zemiaky?

Potrebujete uskladniť väčšie množstvo zemiakov na dlhší čas? Vyhraďte si na ne priestor v čistej studenej pivnici s teplotou do 5 °C. Zemiaky sú totiž na teplotu prostredia veľmi citlivé. Pri -1 °C mrznú, pri +1 °C získavajú sladkastú chuť, pri ôsmich stupňoch klíčia a pri pätnástich vädnú a nahnívajú. Teplotu v pivnici preto sledujte a ak je to potrebné, občas vyvetrajte.

Horúce jedlá v chladničke sú absolútnym tabu

Potrebujete uvarenú porciu narýchlo ochladiť? Rozhodne s ňou nemierte do chladničky. Jednak okamžite zvýšite jej spotrebu energie a najviac nežiaduce teplo prenesiete na okolité potraviny. Ak si teda niečo dobré uvaríte a chcete si zamaškrtiť aj o deň neskôr, jedlo nechajte najskôr dôkladne vychladnúť. Aby sa však v potrave nemnožili baktérie, mali by ste ju uložiť do chladničky do dvoch hodín.


Mohlo by vás zaujať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno


Nebezpečný vzduch

Niektoré potraviny si vyžadujú uskladnenie bez prístupu vzduchu či vlhkosti. V takomto prípade sa vždy presvedčte, či originálny obal od výrobcu neobsahuje dierky. Pri vlastnom balení do fólie či vreciek, neváhajte použiť lepiacu pásku alebo aspoň gumičku. Ak skladujete jedlo v hrncoch alebo miskách, snažte sa ich veľkosť čo najviac priblížiť obsahu. Príliš veľa miesta v samotnej nádobe predstavuje zbytočnú zásobáreň vzduchu. Správnou veľkosťou navyše šetríte miesto.

Nesprávna teplota chladničky

Za skazenými potravinami občas môže stáť nedostatočný chlad. Teplota v chladničke by sa mala pohybovať na úrovni 4 °C a nižšie, v mraziaku až pod -18 °C.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Johnny

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close