Recept na dnes: Dva úžasné recepty, ktoré zvládnete pripraviť naraz – maková bábovka a šťavnatý jablkový koláč

Makový koláč

Vyskúšajte dva úžasné recepty s makom (Zdroj: GettyImages)

Mak je v našich končinách veľmi obľúbenou surovinou a je veľmi dobrým zdrojom vápnika. Na pečenie ho používali už naše prababičky a my vám dnes prinášame dva rýchle recepty, ktoré musíte doma vyskúšať. Pokojne aj naraz.

Maková bábovka

Budeme potrebovať

  • 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
  • 1 hrnček mletého maku
  • 1 kypriaci prášok
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • ½ hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka mlieka

Postup

  1.  V jednej miske si zmiešame cukor s vajíčkami, prilejeme olej a pridáme mak.
  2.  V druhej miske si zmiešame múku s kypriacim práškom a postupne ju prisypeme do zmesi.
  3. Na záver prilejeme mlieko a všetko pekne premiešame, aby sme nemali hrudky.
  4. Cesto nalejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a pečieme cca 50 minút pri 180 °C.

Mohlo by vás zaujať: Mak je skvelým zdrojom vápnika aj bielkovín: Doprajte si ho v jednej z týchto podôb


Makovo-jablkový koláč

Budeme potrebovať

  • 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
  • 1 hrnček mletého maku
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 1 hrnček roztopeného masla
  • 1 hrnček mlieka
  • 3 vajcia
  • 4 väčšie jablká
  • 1 kypriaci prášok

Postup

  1. Jablká očistíme a nastrúhame na hrubo.
  2. Zmiešame s cukrom a necháme aspoň 30 minút postáť.
  3. Na koniec primiešame ostatné ingrediencie a vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech.
  4. Pečieme cca 30 minút pri 180 °C.

Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame