Mak je v našich končinách veľmi obľúbenou surovinou a je veľmi dobrým zdrojom vápnika. Na pečenie ho používali už naše prababičky a my vám dnes prinášame dva rýchle recepty, ktoré musíte doma vyskúšať. Pokojne aj naraz.
Maková bábovka
Budeme potrebovať
- 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
- 1 hrnček mletého maku
- 1 kypriaci prášok
- ½ hrnčeka trstinového cukru
- ½ hrnčeka oleja
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka mlieka
Postup
- V jednej miske si zmiešame cukor s vajíčkami, prilejeme olej a pridáme mak.
- V druhej miske si zmiešame múku s kypriacim práškom a postupne ju prisypeme do zmesi.
- Na záver prilejeme mlieko a všetko pekne premiešame, aby sme nemali hrudky.
- Cesto nalejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a pečieme cca 50 minút pri 180 °C.
Mohlo by vás zaujať: Mak je skvelým zdrojom vápnika aj bielkovín: Doprajte si ho v jednej z týchto podôb
Makovo-jablkový koláč
Budeme potrebovať
- 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
- 1 hrnček mletého maku
- 1 hrnček trstinového cukru
- 1 hrnček roztopeného masla
- 1 hrnček mlieka
- 3 vajcia
- 4 väčšie jablká
- 1 kypriaci prášok
Postup
- Jablká očistíme a nastrúhame na hrubo.
- Zmiešame s cukrom a necháme aspoň 30 minút postáť.
- Na koniec primiešame ostatné ingrediencie a vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech.
- Pečieme cca 30 minút pri 180 °C.
Zdieľať na
Zdieľaní