Bohatý, orientálny šošovicový šalát dokonale reprezentuje bohaté a rôznorodé chute exotickej marockej kuchyne. Ak máte veľa mrkvy, určite vyskúšajte tento recept. Kombinácia sladko – slanej chute a intenzívne korenenej zálievky vás v mysli prenesie na dovolenku už po prvom ochutnaní.
Šošovicový šalát sa môže podávať ako príloha alebo aj ako samostatné jedlo spolu s pita chlebom a hummusom. Marocká kuchyňa odráža vplyv berberských, stredomorských, afrických a maurských tradícií, ktoré harmonicky spája do neopakovateľných chutí. Ak chcete vyskúšať trochu exotiky na vlastnom tanieri, neváhajte a dajte sa s nami do prípravy.
Potrebujeme
- 3 šálky uvarenej zelenej šošovice (asi z 1 šálky sušenej neuvarenej šošovice)
- 4 šálky nastrúhanej mrkvy (asi z 8 kusov mrkvy)
- 3 stonky zeleru nakrájané nadrobno
- ½ stredne veľkej červenej cibule najemno nakrájanej
- ½ šálky čerstvých mätových lístkov najemno nakrájaných
- ½ šálky sušených hrozienok alebo ríbezlí
- ½ šálky na sucho opečených vlašských orechov alebo tekvicových/slnečnicových semienok
- ⅓ nakrájaných Kalamata olív
Zálievka na orientálny šošovicový šalát
- ¼ šálky olivového oleja
- 3 PL citrónovej šťavy
- 2 PL balzamikového octu
- 1 ČL mletej kurkumy
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletej rasce
- ½ ČL mletej údenej papriky
- ¼ ČL sušenej čili papričky
- ¾ ČL morskej soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1 ČL javorového sirupu
- 2 pretlačené strúčiky cesnaku
Postup
Všetky suroviny potrebné na šalát zmiešame v jednej väčšej mise. Ingrediencie v šaláte sa dajú aj trochu obmeniť. Napríklad použijeme 2 šálky nastrúhanej mrkvy a 2 šálky nakrájaných kelových listov, prípadne lístky mäty možno nahradiť petržlenovou vňaťou alebo koriandrom či bazalkou.
Zálievku na orientálny šošovicový šalát pripravíme tiež veľmi jednoducho. Všetky potrebné suroviny dôkladne vymiešame do jemnej konzistencie. Hotovou zálievkou prelejeme šalát a podávame. Na záver môžeme ešte pokvapkať citrónovou šťavou.
Zdieľať na