Je doslova nabitá vitamínmi a minerálmi, napriek tomu ju na pultoch supermarketov nenájdete. Stačí si však vybehnúť do prírody a na žihľavu určite natrafíte. Možno vám rastie priamo pod nosom, a doteraz ste sa o ňu nijako zvlášť nezaujímali.
A to je určite chyba, pretože priaznivé účinky žihľavy na organizmus sú známe už po stáročia. Čaj z nej má močopudné účinky, blahodarne pôsobí na obličky, ale aj na žlčník a pečeň. Vďaka vysokému obsahu železa ju ocenia tí, ktorí potrebujú podporiť tvorbu červených krviniek.
Práve na jar má najväčšiu silu, bola by preto škoda to nevyužiť. A nielen na čaj. Žihľava sa totiž uplatní aj v kuchyni, a to na množstvo spôsobov. Môžete ju pridať do praženice alebo omelety, urobiť z nej šalát, rizoto či pesto. Výborná je tiež do kváskového chleba, kaší a sladkých dezertov. My vám ponúkame dva základné recepty so žihľavou, a to na skvelú žihľavovú polievku a nátierku so žihľavou.
Žihľavová polievka
Potrebujeme:
- 8 stredne veľkých zemiakov
- 1 veľkú cibuľu
- 3 veľké hrste mladej žihľavy
- 3 strúčiky cesnaku
- vývar
- bylinky podľa chuti (oregano, tymian, bazalka…)
- soľ, mleté čierne korenie
- rascu
- olej
- krutóny
Postup: Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na drobno. Na rozpálenom oleji restujeme približne 5 minút, potom pridáme celé strúčiky cesnaku a ešte 2 až 3 minútky orestujeme. Zalejeme vývarom (cca 1 až 1,5 l), pridáme soľ, korenie, rascu a bylinky, a varíme, kým zemiaky nie sú mäkké. Odstavíme, pridáme nadrobno nakrájanú mladú žihľavu a pod pokrievkou necháme spariť cca 5 minút. Nakoniec do hladka rozmixujeme a ozdobíme krutónmi.
Mohlo by vás zaujať: Žihľava na tanieri pre chuť a zdravie: Netradičné recepty aj pre vašu kuchyňu
Nátierka so žihľavou
Potrebujeme:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2 mladé cibuľky (zelenú časť necháme na zdobenie)
- 2 hrste čerstvej žihľavy bez stoniek
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- soľ
Postup: Na rozpálenom oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú mladú cibuľku. Pridáme sparenú a pokrájanú žihľavu a nadrobno pokrájaný cesnak, podlejeme trochou vodu a spoločne podusíme. Odstavíme a rozmixujeme do hladka (pre lepšiu konzistenciu môžeme pridať trochu masla). Nakoniec vmiešame tvaroh, ochutíme soľou a ozdobíme pokrájanou zelenou časťou mladých cibuliek.
Náš tip: Mnohí sa pokrmov či samotnej práce so žihľavou boja, pretože sa nechcú popŕhliť. Stačí však žihľavu spariť horúcou vodou alebo ju povariť, a túto svoju nepríjemnú vlastnosť stratí. Ak pracujete so surovou žihľavou, môžete ju schovať do utierky a poriadne po nej niekoľkokrát prejsť valčekom. Tým sa narušia jej pŕhlivé chĺpky a môžete ju nakrájať aj bez popŕhlenia.
Zdieľať na
Zdieľaní