Dobroty z liečivej žihľavy: Skúste polievku či nátierku, budete ich chcieť robiť dookola!

Žihľava recepty

Žihľava sa uplatní aj v kuchyni, a to na množstvo spôsobov (Zdroj: GettyImages)

Je doslova nabitá vitamínmi a minerálmi, napriek tomu ju na pultoch supermarketov nenájdete. Stačí si však vybehnúť do prírody a na žihľavu určite natrafíte. Možno vám rastie priamo pod nosom, a doteraz ste sa o ňu nijako zvlášť nezaujímali.

A to je určite chyba, pretože priaznivé účinky žihľavy na organizmus sú známe už po stáročia. Čaj z nej má močopudné účinky, blahodarne pôsobí na obličky, ale aj na žlčník a pečeň. Vďaka vysokému obsahu železa ju ocenia tí, ktorí potrebujú podporiť tvorbu červených krviniek.

Práve na jar má najväčšiu silu, bola by preto škoda to nevyužiť. A nielen na čaj. Žihľava sa totiž uplatní aj v kuchyni, a to na množstvo spôsobov. Môžete ju pridať do praženice alebo omelety, urobiť z nej šalát, rizoto či pesto. Výborná je tiež do kváskového chleba, kaší a sladkých dezertov. My vám ponúkame dva základné recepty so žihľavou, a to na skvelú žihľavovú polievku a nátierku so žihľavou.

Žihľavová polievka

Potrebujeme:

  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 1 veľkú cibuľu
  • 3 veľké hrste mladej žihľavy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • vývar
  • bylinky podľa chuti (oregano, tymian, bazalka…)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • rascu
  • olej
  • krutóny

Postup: Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na drobno. Na rozpálenom oleji restujeme približne 5 minút, potom pridáme celé strúčiky cesnaku a ešte 2 až 3 minútky orestujeme. Zalejeme vývarom (cca 1 až 1,5 l), pridáme soľ, korenie, rascu a bylinky, a varíme, kým zemiaky nie sú mäkké. Odstavíme, pridáme nadrobno nakrájanú mladú žihľavu a pod pokrievkou necháme spariť cca 5 minút. Nakoniec do hladka rozmixujeme a ozdobíme krutónmi.


Mohlo by vás zaujať: Žihľava na tanieri pre chuť a zdravie: Netradičné recepty aj pre vašu kuchyňu


Nátierka so žihľavou

Potrebujeme:

  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 2 mladé cibuľky (zelenú časť necháme na zdobenie)
  • 2 hrste čerstvej žihľavy bez stoniek
  • 1 strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • soľ

Postup: Na rozpálenom oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú mladú cibuľku. Pridáme sparenú a pokrájanú žihľavu a nadrobno pokrájaný cesnak, podlejeme trochou vodu a spoločne podusíme. Odstavíme a rozmixujeme do hladka (pre lepšiu konzistenciu môžeme pridať trochu masla). Nakoniec vmiešame tvaroh, ochutíme soľou a ozdobíme pokrájanou zelenou časťou mladých cibuliek.

Náš tip: Mnohí sa pokrmov či samotnej práce so žihľavou boja, pretože sa nechcú popŕhliť. Stačí však žihľavu spariť horúcou vodou alebo ju povariť, a túto svoju nepríjemnú vlastnosť stratí. Ak pracujete so surovou žihľavou, môžete ju schovať do utierky a poriadne po nej niekoľkokrát prejsť valčekom. Tým sa narušia jej pŕhlivé chĺpky a môžete ju nakrájať aj bez popŕhlenia. 



Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close