Koláče s želatínou patria medzi dlhodobo obľúbené a osviežujúce druhy zákuskov. A keďže teplé dni sa ešte s nami celkom nerozlúčili, padnú vhod aj dnes. Ich pozitíva sa však nekončia len pri ulahodení chuťovým bunkám. Želatínu by sme mali konzumovať pravidelne aj zo zdravotných dôvodov – najmä vtedy, ak vás neposlúchajú vaše kĺby a chrupavky.
Koláč so skrytou želatínou
Potrebujeme:
Cesto:
- 3 vajcia
- 3 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice polohrubej múky
- Maslo na vymastenie plechu
Plnka:
- 250 ml vody
- 120 g cukru
- 20 g práškovej želatíny
- 500 ml šľahačkovej smotany (2 balenia)
- 200 g malín
Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom. Pridáme múku a sneh z bielkov. Poriadne vymiešame, vylejeme na plech vymastený maslom a dáme do rúry piecť pri teplote 180°C asi na 20 minút. Želatínu nasypeme do pohára, do ktorého sme naliali 125 ml. vody a necháme ju napučať. Obidve šľahačky vyšľaháme, každú však zvlášť. Do hrnca nalejeme 125 ml. vody a vsypeme doň cukor, ktorý vo vode rozpustíme. Pridáme doň želatínu a chvíľu prihrievame, kým nezostane tekutá. Nevaríme. Želatínovú zmes rozdelíme na dve časti a miešame, kým nezostane vlažná. Do jednej zo šľahačiek vmixujeme maliny a potom aj 1 pohár už len trochu teplej želatíny. Vymiešame a vylejeme na studený korpus. Druhý pohár želatíny vylejeme do druhej šľahačky, opäť dobre vymiešame a vylejeme na malinovú vrstvu. Pekne uhladíme a dáme stuhnúť do chladničky.
Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!
Jednoduchý želatínový koláč
Potrebujeme:
- 200 g hladkej múky
- 200 g cukru
- 5 vajec
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- ovocie
- ovocný džem
- 1 želatínu v prášku
Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme vanilku, múku, zmiešanú s práškom do pečiva a sneh z bielkov. Masu vylejeme do maslom vymastenej formy na torty a dáme piecť do rúry pri teplote 200°C asi na 15-20 minút. Vychladnutý korpus potrieme džemom, poukladáme naň ľubovoľné ovocie a polejeme želatínou pripravenou podľa návodu.
Mohlo by vás zaujať: Skvelé sladké variácie: Tieto koláče si vaša návšteva bude pamätať poriadne dlho
Tvarohový s nepravou želatínou
Potrebujeme:
Cesto:
- 6 lyžíc cukru
- 6 lyžíc polohrubej múky
- 6 vajec
- 2 lyžice kakaa
- ½ prášku do pečiva
- 100 ml oleja
- maslo na vymastenie plechu
Tvarohová vrstva:
- 500 g tvarohu
- 250 g masla
- 1 vanilkový cukor
- 150 g práškového cukru
Želatínová vrstva:
- 2 Zlaté klasy
- 7 lyžíc cukru
- 1 l. vody
- 1 pomarančovú šumienku
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme ku nim olej, kakao a múku, zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto poriadne vymiešame a vylejeme na maslom vymastený plech. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 30 minút. Kým sa pečie piškóta si pripravíme tvarohovú plnku. Maslo vymiešame s cukrami, pridáme ku nim tvaroh a keď sa piškóta upečie, natrieme plnku na vychladnutý korpus. V ½ litri vody rozpustíme cukor a šumienku. V ďalšom ½ litri rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme do šumienkovej vody. Za stáleho miešania hmota zhustne, následne ju necháme trochu vychladnúť a natrieme na tvarohovú vrstvu. Dáme stuhnúť do chladničky.
Poznáte nejaké ďalšie recepty na prípravu koláčov so želatínou? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na