Chutné letné ovocie plus prírodný liek? Jahody môžete využiť do posledného listu!

jahody v košíku

Jahody ukrývajú viac benefitov, než by ste čakali (Zdroj: GettyImages)

Bez týchto šťavnatých plodov si len sotva vieme predstaviť leto. Milujeme ich čerstvé aj spracované v zaváraninách, sirupoch či nápojoch. Jahody však nie sú len chutným ovocím. Plody i listy dokážu účinne pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

Nenápadná rastlina

Jahoda obyčajná (lat. Fragaria vesca) je nízko rastúca trváca rastlina, ktorá sa rozširuje poplazmi. Biele kvety s piatimi okvetnými lístkami sa objavujú už začiatkom leta (máj – jún) a za nimi nasledujú jedlé plody. Listy v prízemnej ružici možno zbierať a sušiť v priebehu leta. Vďaka ich sťahujúcim účinkom sa používajú ako liečivo, najmä do čajov na hnačku a tráviace ťažkosti.


Mohlo by vás zaujať: Jahody chránia oči aj mozog: Vychutnajte si svoje obľúbené ovocie a buďte zdravší


Užitočné sú plody aj listy

Jahody sú veľmi obľúbeným a zdravým ovocím. V ľudovej medicíne sa čerstvé plody odporúčajú proti skleróze, vysokému krvnému tlaku, obličkovým kameňom, dne a reume. Listy jahody obsahujú éterický olej, flavonoidy a triesloviny. V plode sa nachádzajú ovocné kyseliny, salicyláty, cukor a predovšetkým vitamíny B, C a E. Medzi najdôležitejšie účinky rastliny patria: sťahujúce, močopudné, laxatívne, protizápalové a očisťujúce.

Zber a spracovanie

Na liečebné účely sa využívajú podzemky, listy i plody. Podzemky sa zberajú v marci pred vypučaním listov a sušia sa na vzduchu. Listy sa zberajú po celé vegetačné obdobie – od mája do septembra. Sušia sa v tieni pri teplote do 40 °C. Plody sa oberajú po dozretí, čiže v júni a júli, konzumujú sa čerstvé alebo tepelne spracované.

Štandardný zápar

Jahodový čaj slúži najmä ako dezinfekčný prostriedok na posilnenie organizmu. Je vhodný na každodenné užívanie.

Príprava je jednoduchá:
1 PL rozdrveného podzemku alebo listov zalejte 1 pohárom vriacej vody.

Čaj obsahuje veľa trieslovín, preto je nápomocný pri hnačkách a krvácajúcich hemoroidoch. V takýchto prípadoch sa odporúča vypiť 1 šálka záparu z listov 3-krát denne. Používa sa pri poruchách látkovej premeny, kataroch žalúdka a čriev, ochoreniach močových ciest a obličiek, obličkových a močových kameňoch, ochoreniach žlčníka, dne a astme. Má protizápalové účinky. Pri bolestiach hrdla či ochorení ďasien postačí na kloktanie 1 šálka záparu. Zvonka sa používa na omývanie drobných rán a popálenín.


Mohlo by vás zaujať: Jahody sú kráľovským ovocím: Prečítajte si o ich superúčinkoch


Čerstvé plody

Jahody sa považujú za chladivé ovocie. V minulosti sa predpisovali na dnu, reumatizmus, artritídu a tuberkulózu. Upokojujúco môžu pôsobiť aj pri gastritíde či rekonvalescencii. V sezóne je ideálne jesť najmä čerstvé plody. Odšťavené sú vhodné proti infekcii a ako mierne, očisťujúce laxatívum pri zápche. Užívajte 2 ČL 3-krát denne. Zvonku sú jahody skvelým upokojujúcim obkladom. Rozdrvené čerstvé plody priložte na spáleniny od slnka alebo zápaly kože.

Osviežujúca pleťová maska

Červené bobuľky sa tešia pozornosti aj v kozmetike. Vďaka bieliacim schopnostiam sa oddávna používali na odstraňovanie pieh a bielenie pleti. Rovnako účinne pomáhajú zbaviť sa zubného kameňa. Z čerstvých plodov ľahko pripravíte osviežujúcu masku na vzpruženie a rozjasnenie pokožky.

Potrebujete:

  • 2 PL ovsených vločiek
  • 3 veľké zrelé jahody
  • 1 PL šľahačkovej smotany, prípadne viac podľa potreby

Postup:

  • Ovsené vločky rozdrvte v miske pomocou tĺčika na prášok. Jahody roztlačte vidličkou a zmiešajte s ovsom. Prilejte smotanu a zamiešajte na hustú pastu, aby ste získali správnu konzistenciu.
  • Naneste na vyčistenú pleť, vyhnite sa miestam tesne okolo očí a úst. Nechajte účinkovať 10 minút.
  • Potom masku uvoľnite: do dlaní si naberte trochu vody a krúživými pohybmi opatrne zotrite. Opláchnite vlažnou vodou a jemným poklepkávaním uterákom vysušte.

Pozor na podráždenie

Výhody tohto chutného ovocia si môžete užívať neobmedzene. Výnimkou sú ľudia, ktorí trpia alergiou na jahody. U detí a precitlivených osôb sa po požití môže objaviť vyrážka a svrbenie. Neodporúčajú sa ani pri cukrovke, ekzémoch a žihľavke.

 


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close