Vyznať sa vo víne je celá veda: Zistite, čo všetko o ňom (ne)viete

Gettyimages

Gettyimages

Hovorí sa, že víno nie je len nápoj, je to doslova fenomén. Pre mnohých je celoživotnou láskou či dokonca poslaním. Prijeme ho pri rôznych príležitostiach, v čase radosti aj smútku. Je však paradoxné, ako málo o ňom často vieme. Tak schválne, ovládate aspoň tieto základy?

Jeden milovník omamného moku mi nedávno na otázku, aké vína poznáme, šibalsky odpovedal: „Sú len dva druhy: dobré a zlé.“ Také jednoduché to však rozhodne nie je. Víno je totiž možné deliť podľa rôznych kritérií, a pre potreby základnej orientácie a výberu sú najdôležitejšie predovšetkým tieto: 1. farba, 2. odroda, 3. ročník, 4. typ a prívlastok, 5. zvyškový cukor a 6. vinohradnícka oblasť. Naučte sa o ňom viac a ohúrte svojich známych.

Farba

Vo všeobecnosti vžitá predstava, že z červeného hrozna sa vyrába červené víno a z bieleho biele, nie je celkom pravdivá. Farba je totiž závislá nielen na odrode, ale aj na spôsobe spracovania bobúľ. Vedeli ste, že z červených je možné vyrobiť aj biele víno, no z bielych červené nevyrobíte? Poznáme:

  • Biele víno – vyrába sa z bielych odrôd ako je napríklad Müller Thurgau, Sauvignon, Devín, alebo z niektorých červených odrôd špecifickým procesom výroby.
  • Červené víno – vzniká z červených odrôd ako napríklad Merlot, Frankovka či Cabernet Sauvignon. Šťava väčšiny týchto odrôd, s výnimkou takzvaných farbiarok, ako je napríklad Neronet, je však biela a červenú farbu víno dostáva až dlhším nakvášaním na šupkách, ktoré obsahujú farbivo.
  • Ružové víno – vyrába sa zo šťavy červených odrôd, ktoré sa po vylisovaní prakticky nenechávajú ležať na šupkách. V kontakte so šupkou zostáva mušt len vo fáze lisovania. Rozoznávame dva typy ružových vín – rosé a klaret, ktoré sa navzájom líšia rozdielnym postupom výroby.

Mohlo by vás zaujať: Dobré víno doladí chuť skvelej večere: Ako vybrať ten správny druh?


Odroda

Tých existuje na svete niekoľko tisíc, ale na výrobu vín sa ich v dnešnej dobe používa približne tisícka. Je to práve odrodovosť, čo má najväčší vplyv na charakter a kvalitu vína. Líšia sa od seba chuťou, arómou aj vzhľadom. Existujú aj typicky slovenské odrody, ktoré boli vyšľachtené v priebehu mnohých desaťročí na našom území. Najznámejšími sú napríklad Devín, Nitra, Hron, Dunaj, Rimava či Torysa. Treba spomenúť ešte jedno delenie, a to na odrodové a Cuvée. Rozdiel medzi nimi spočíva v pomere: Zatiaľ čo tie prvé sú vyrobené z jednej odrody, Cuvée je zmesou viacerých. Vo Francúzsku patrí väčšina vín práve do druhej kategórie, vo zvyšku Európy prevažujú tie odrodové.

Ročník

Označuje obdobie zberu hrozna, z ktorého bolo víno vyrobené. Každú sezónu prichádza na trh víno z predchádzajúceho roku. Jedinou výnimkou je takzvané mladé víno, ktoré je povolené vyrábať len z niektorých odrôd, a ktoré sa môže na trh uvádzať prvý novembrový pondelok roku zberu.

Typ vína a prívlastok

Podľa obsahu cukru v hrozne pri zbere sa vína delia do niekoľkých kategórií. Vo všeobecnosti možno povedať, že čím vyšší obsah cukru, tým kvalitnejšie víno z neho možno vyrobiť. Neplatí to však vždy, pretože kvalitu ovplyvňujú aj rôzne ďalšie ukazovatele, ako obsah kyselín a podobne. Kategórie sú nasledujúce:

stolové vína – obsah cukru v hroznách je 16 g na liter
akostné vína – obsah cukru od 16 do 19 g na liter
kabinetné vína – obsah cukru od 19 do 21 g/l
neskorý zber – obsah cukru od 21 do 22 g/l
výber z hrozna – obsah cukru 22 – 25 g/l
bobuľový výber – obsah cukru 25 – 29 g/l
hrozienkový výber – obsah cukru od 29 g/l
slamové a ľadové vína – obsah cukru od 27 g/l


Mohlo by vás zaujať: Drahšie víno nám chutí viac: Cenovka ale dokáže oblafnúť naše zmysly


Zvyškový cukor vo víne

Podľa zvyškového cukru vo víne poznáme:

– suché – obsah je v rozmedzí 0 – 4 g/l
– polosuché – 4 – 12 g/l
– polosladké – 12 – 45 g/l
– sladké – obsah zvyškového cukru nad 45 g/l

Vinohradnícka oblasť

Lokalita, kde bolo hrozno dopestované, dáva vínu jeho charakteristickú chuť. Na Slovensku existuje 6 vinohradníckych oblastí: Malokarpatská, Nitrianska, Južnoslovenská, Stredoslovenská, Východoslovenská a Tokajská vinohradnícka oblasť. Každá je typická svojou pôdou, polohou či podnebím, a to všetko ovplyvňuje rast a kvalitu hrozna a následne i vína.


Aké druhy vína najviac zachutili vám? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Mirka, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close