Zabudnite na kyseliny, základom zdravia sú zásady!

zemiaky

photl

Viete o tom, že naše telo je naprogramované na 130 rokov života? Závisí len od nás, či ho dokážeme v týchto koľajach udržať. Pomôcť nám môže jedno: rovnováha.

Podľa nemeckého terapeuta a liečiteľa Kurta Tepperweina sa naše telo skladá z jednej tretiny kyselín a zvyšné dve tretiny organizmu tvoria zásady. Túto rovnováhu však ľahko naruší vplyv modernej doby. Stres a nevhodná strava spôsobia nadmernú produkciu kyseliny, čo je pre nás škodlivé. Najlepšie si stav kyslosti skontrolujeme v moči. Ideálna hodnota nášho pH je okolo 7,4. Väčšina ľudí ho však má okolo 5,5 – čo je dôkaz, že telo produkuje nadmerné množstvo kyseliny močovej, mliečnej, octovej, uhličitej a mnohých ďalších.

Prekyslenie a civilizačné choroby

Kyslé pH sa naše telo pokúša vyrovnať minerálnymi látkami. Ak ich však nedodávame zvonka, začne ich čerpať zvnútra. Dôsledkom potom môže byť vznik zubného kazu, lámanie nechtov a vypadávanie vlasov. Ak kyslosť pretrváva príliš dlho, môže spôsobiť až rednutie kostí a oslabenie cievnych stien. Výsledkom sú potom známe civilizačné choroby ako rýchla vyčerpanosť, bolesti hlavy, zlé trávenie či dokonca až osteoporóza a vysoký krvný tlak. Navyše kyslé prostredie je atraktívne pre vírusy a baktérie. Tie, naopak, v zásaditom prostredí nemajú šancu na prežitie. Preto udržanie správneho pomeru kyselín a zásad v našom tele zvýši aj našu obranyschopnosť.

Obnovme správnu rovnováhu

Spomínané priaznivé pH dosiahneme odkyslením. Stratenú rovnováhu obnovíme úpravou jedálneho lístka. Základom je posilniť v ňom zásadotvorné potraviny. Tými sú najmä zemiaky a zelená zelenina. Práve ony by mali tvoriť podstatnú časť na našom tanieri. Obzvlášť, keď je hlavným chodom mäso. Bielkoviny totiž zvyšujú v našom tele tvorbu kyselín najviac, takže ich treba vyvažovať spomínanými zásadotvornými prílohami. Pozor si treba dávať na sladkosti a kávu. Ak si ich nevieme odpustiť, treba kyslosť po nich zmierniť zásadotvorným ovocím, ako sú čerešne a banány, alebo cmarom. Pokiaľ ide o alkohol,najmenej nám organizmus prekyslí víno. Už počas dvoch týždňov by sa naše telo malo očistiť od zbytočných kyselín. Potom už postačí správne pH iba udržiavať, a to nielen stravou, ale aj životným postojom.

Pozitívne je pozitívne

Nezabúdajme, že každá negatívna emócia má na svedomí produkciu nežiaducej kyseliny. Preto sa snažme na každodenné problémy pozerať vždy z tej lepšej stránky. Dobrým spôsobom, ako odbúrať nahromadený stres, je pravidelný šport.

Zdroj: photl, Pippa

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close