Naučte sa párovať vína s jedlom ako profesionál: Tieto základné zásady vám pomôžu

Víno

Párovanie vína a jedla je tak trochu veda (Zdroj: GettyImages)

Viete, aké víno sa najlepšie hodí k hovädziemu steaku, lososovi alebo k sladkému dezertu? Či už si chcete v reštaurácii vybrať vhodnú kombináciu vína a jedla, alebo si doma dopriať lepší gastronomický zážitok, poradíme vám, ako na to.

Neexistujú striktné pravidlá

Hovorí sa, že červené víno patrí k červenému mäsu a biele k bielemu alebo jedlo a víno by malo pochádzať z toho istého regiónu. Takéto striktné pravidlá však nenájdete nikde vytesané do kameňa. Svet gastronómie sa nesutále mení, svetové kuchyne sa kombinujú a experimentuje sa aj pri výrobe vín. Veď preto aj existuje samostatná profesia, v ktorej sa odborníci venujú párovaniu jedla s vínom. Nazývajú sa someliérmi.

V našom článku nájdete všeobecné odporúčania. No pamätajte, v tomto svete nie je žiadna kombinácia zakázaná a koniec koncov, ako sa hovorí, proti gustu žiaden dišputát. Víno vám má hlavne chutiť a možno sami nájdete nejakú netradičnú kombináciu.

K červenému mäsu sa skutočne hodí červené víno

Víno a jedlo by sa mali vzájomne dopĺňať. K ťažším jedlám sa hodia sýte červené vína. To, ako ťažké je jedlo, sa určuje podľa obsahu tuku a červené mäso má prirodzene vyšší podiel tuku oproti bielemu mäsu. A prečo teda tvoria tučné mäso a červené víno skvelú kombináciu? Tuk v mäse pomáha zjemniť trpkú chuť tanínu a nechá vyniknúť ovocné tóny vína. Je tu však jedno ale. Ak je mäso chuťovo menej výrazné, podávané napríklad so sýtou kyslou omáčkou, prispôsobte víno práve k tejto omáčke a nie k menej výraznému mäsu.

Ku kuraciemu mäsu biele víno

Ku kuraciemu mäsu sa všeobecne odporúčajú ľahšie biele vína, no záleží aj na tom, ako je mäso pripravené. K pečenému mäsu alebo k chudým kuracím prsiam sa hodí ľahké vínko. Naopak, k stehnám alebo k vyprážanému mäsu môžete zvoliť plnšie biele vína, ktoré už strávili nejaký čas v dubovom sude. K mäsu pripravenému s koreninami ako karí sa hodia aromatické vína,  napríklad tramín červený.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
VIDEOTIP Zapôsobte na hostí! Päť kreatívnych spôsobov, ako poskladať servítku

Biele i červené k rybám a plodom mora

Pri rybách vôbec nemusí platiť všeobecné odporúčanie kombinovať ich s bielymi vínami. Napríklad k takému grilovanému tuniakovi si pokojne môžete dopriať aj ľahké červené víno. Pri lososovi máte široký výber. Môžete ho podávať s bielym vínom, ľahším červeným, no pochutíte si aj s ružovým či ľahšími ovocnými vínami. Pri štedrovečernom kaprovi sa zase odporúča suché alebo polosuché víno. Pri rybách sa teda rozhodne nebojte experimentovať a hľadať tú najlepšie kombináciu, ktorá vám zachutí.

Syr a víno idú ruka v ruke

„Syr je pravdepodobne najlepším pokrmom a víno najlepším nápojom.“ Vyhlásila už pred vyše šesťdesiatimi rokmi britská kulinárka a cestovateľka Patience Gray. Tak, ako sa dokáže správna kombinácia postarať o dokonalý gurmánsky zážitok, tak aj zle zvolené víno môže spôsobiť, že sa vám bude syr zdať horký alebo že jeho chuť neucítite vôbec. Párovanie vína so syrom nie je také jednoduché, no pomôcť si môžete všeobecným odporúčaním: čím tvrdší syr, tým lepšie k nemu ide červené víno. Syry podobne ako mäso zmierňujú taníny a vína sú tak lahodnejšie a jemnejšie.

Sladký dezert, sladké víno

Pri dezertoch platí, že sladkosť jedla by sa mala rovnať, no nemala by presiahnuť sladkosť vína. K sviežejším dezertom sa hodí polosladké víno. K čokoládovým dezertom sa hodia aj tzv. fortifikované vína, napríklad portské, sherry, madeira. Vyhnite sa však kombinácii bohatej čokolády a suchého červeného, pretože sladká chuť čokolády spôsobí, že víno vám bude chutiť nesmierne trpko.

Náš tip: Ak neviete, kde začať, skúste tento šikovný „vínový párovač“, ktorý vám pomôže nájsť vhodné víno k jedlu alebo vám povie, ktoré víno sa hodí ku ktorému pokrmu.

Všeobecné odporúčania someliérov na kombinácie vína s jedlom

  • Hovädzí steak – červené Svätovavrinecké alebo Cabernet Sauvignon.
  • Bravčová panenka – z červených Rulandské modré, Cabernet Sauvignon alebo Dornfelder. Z bielych Chardonnay, Veltlínske zelené alebo Rizling.
  • Kačacie a husacie mäso – červené vína Dunaj, Frankovka alebo Rulandské modré.
  • Kuracie mäso – Chardonney. K vyprážanému napríklad Merlot alebo Rulandské modré.
  • Ryby a dary mora – k sladkovodným Silvánske zelené. K morským rybám a plodom Muškát moravský alebo ružové šampanské.
  • Syry – Sauvignon k tvrdým a polotvrdým syrom ako napríklad parmezán. Suché biele vína k čerstvým syrom alebo so syrom s bielou plesňou. Tokajské víno k syrom s modrou plesňou.
  • Dezerty – k ľahším dezertom a palacinkám Moravský muškát. K ovocným dezertom polosuchý Tramín. K čokoládovým koláčom silné portské. K zmrzlinám a sorbetom Prosecco a sekty.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
8 úžasných tipov na upratovanie v kuchyni: Prekvapí vás ich jednoduchosť!

Párujete jedlo s vhodným druhom vína?

vín

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame