Zostala vám z obeda zemiaková kaša? Nevyhadzujte ju, vyskúšajte tieto recepty

Gnocchi

thinkstockphotos.com

Zemiaková kaša je častou súčasťou víkendových obedov. Čo však vtedy, keď neodhadneme jej množstvo, alebo vás sklamú „stravníci“ a kopec vám z nej zostane? Nelámte si hlavu, nemusí hneď putovať do koša či domácim zvieratkám. Pochutiť si na nej môžete všetci ešte raz, stačí vedieť, ako ju druhotne spracovať. Dajú sa z nej totiž pripraviť skvelé dobroty.

Langoše z kaše

Potrebujeme:

  • ½ kg zemiakovej kaše
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • hladká múka – podľa potreby
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • majorán

Postup: Do zemiakovej kaše pridáme podľa chuti soľ, korenie, majoránku, cesnak, rozšľahané vajce a premiešame. Pridáme múku, aby mala zmes konzistenciu vhodnú na vyprážanie, teda nie príliš riedku, ale ani nie príliš hutnú. V panvici rozpálime olej a vkladáme naň kôpky cesta, ktoré rozotrieme do tvaru a hrúbky langoša. Opekáme z oboch strán a podávame horúce. Posypať môžeme postrúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


Noky z kaše plnené mäsom

Potrebujeme:

  • ½ kg zemiakovej kaše
  • 50 – 100 g mäsa (údené, uvarené, posekaná šunka či saláma)
  • 1 vajce
  • soľ
  • hrubá múka podľa potreby

Postup: Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, pridáme soľ a múku podľa potreby tak, aby vzniklo tuhšie cesto a poriadne zamiešame. Z cesta tvarujeme kruhy, ktoré naplníme mäsom, šunkou, alebo salámou a zabalíme do tvaru noku, či guľatého knedlíčka. Hádžeme do osolenej vriacej vody a po vyplávaní varíme ešte asi minútu. Vyberieme, necháme odkvapkať a môžeme podávať, napr. s opečenou slaninkou.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky


Zemiakové rezníky

Potrebujeme:

  • 300 – 400 g zemiakovej kaše
  • 2 vajcia
  • 50 g strúhaného syra
  • 10 plátkov šunky
  • soľ
  • korenie
  • majoránku
  • polohrubú múku
  • olej
  • strúhanku

Postup: Ku zemiakovej kaši pridáme rozšľahané vajcia, syr, šunku nakrájanú na kocky, múku podľa potreby, soľ, korenie a majoránku. Vypracujeme polotuhé cesto, z ktorého tvarujeme rezníky. Tie obalíme v strúhanke a vyprážame na oleji.


Máte radi zemiaky? Aké ďalšie chutné jedlá si z nich doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close