Ak si chcete pripraviť kapra nejako inak ako na Vianoce, ale nemáte nápad, vyskúšajte tento recept. Kapor je vynikajúci s čerstvými bylinkami a vínom a so zaujímavou zemiakovou prílohou tvorí výbornú kombináciu.
Mimochodom, v konzumácii rýb za ostatnými národmi zaostávame. A to aj napriek tomu, že ryby sú cenným zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, selénu a vitamínu D. Esenciálne kyseliny majú zásluhu na zdraví kardiovaskulárneho systému, pretože znižujú hladinu cholesterolu v krvi a tiež vysoký krvný tlak. Odborníci odporúčajú ryby konzumovať dva až trikrát týždenne.
Potrebujeme (4 porcie):
- dve väčšie filety z kapra
- 1 kg zemiakov
- 150 g slaniny
- 1 cibuľu
- 3 kyslé uhorky
- zmes čerstvých byliniek (rozmarín, tymián, bazalka, oregano, petržlenová vňať…)
- 1 hlavičku cesnaku
- šťavu z jedného citróna
- 1 dcl vína
- olej
- 1 PL hladkej múky
- 150 ml smotany
- soľ, korenie
Postup:
Pripravíme si dve veľké filety z kapra, ktoré pred upečením neporcujeme. | |
Mohlo by vás zaujímať: Tip na vianočnú večeru: Vyskúšajte tohto netradične upečeného kapra |
|
V osolenej vode si uvaríme umyté zemiaky v šupke. | |
Na vymastený plech položíme filety, ktoré následne posypeme rozmarínom, naukladáme naň strúčiky cesnaku a poriadne pokvapkáme citrónovou šťavou. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pečený pstruh na hráškovom pyré: Výdatný obed za pár minút |
|
Kapra podlejeme vínom a dáme upiecť. | |
Z oleja a múky si pripravíme zápražku, ktorú zriedime výpekom z kapra. Pridáme nasekané bylinky a zalejeme smotanou. | |
Mohlo by vás zaujímať: Rybie filé trikrát inak: Zdravý a chutný obed určite ulahodí aj vám |
|
Necháme prevrieť, omáčku dochutíme soľou a korením a odstavíme. | |
Uvarené zemiaky precedíme a pretlačíme späť do hrnca. | |
Mohlo by vás zaujímať: Pstruh, losos či filé: Pripravte si výborné rybacie hody u vás doma |
|
Na troche oleja opečieme slaninku spolu s cibuľou. | |
Pridáme zemiaky a nakrájané uhorky. | |
Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným! |
|
Zemiaky opekáme na panvici dovtedy, kým nechytia zlatistý nádych. |
Na aké ďalšie spôsoby si kapra pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.
Zdieľať na