Býva vám po fyzickej aktivite zle? Poradíme vám, ako tejto nepríjemnosti predísť!

staršia pani sedí na koberci a cvičí jogu

Zvykne vám byť po fyzickej aktivite zle? (Zdroj: Freepik/stefamerpik)

Mnohí z nás cvičia, aby sa cítili lepšie. Avšak niektorí z nás odchádzajú z posilňovne s nevoľnosťou. Aj keď je to zvyčajne len dočasné, stále to môže byť nepríjemné. Našťastie existuje niekoľko dobrých vysvetlení, prečo sa to môže stať – takže ak sa vám to stane, pravdepodobne nie je dôvod na obavy.

Keď cvičíme, dochádza k zvýšeniu prietoku krvi do pracujúcich svalov, mozgu, pľúc a srdca. To znamená, že prívod krvi môže byť znížený v oblastiach, ktoré v tom čase nepotrebujú toľko kyslíka. To môže byť závisieť aj od toho, či ste pred cvičení jedli alebo nie. Keď jeme, jedlo nám roztiahne žalúdok, čo vedie k uvoľneniu kyseliny a enzýmov potrebných na trávenie jedla.

Cvičenie hneď po jedle

Ak cvičíte ihneď alebo až hodinu po jedle, je pravdepodobnejšie, že budete pociťovať nevoľnosť – bez ohľadu na úroveň cvičenia alebo intenzitu cvičenia. Trvá približne dve hodiny , kým sa tuhá potrava v žalúdku rozloží a dostane sa do tenkého čreva, takže ak pocítite nevoľnosť po tréningu, možno bude najlepšie počkať aspoň dve hodiny po jedle.


Mohlo by vás zaujímať: Cvičenie má množstvo pozitívnych účinkov: Zdvihne vám sebavedomie a zlepší intímny život


Žalúdočné svaly sa tiež stávajú aktívnejšími počas trávenia, čo spôsobuje väčší dopyt po kyslíku a prietok krvi do žalúdka a iných gastrointestinálnych tkanív. Významný konflikt v tele z rôznych tkanív, ktoré všetky vyžadujú kyslík, môže byť jedným z dôvodov, prečo sa počas alebo po tréningu objaví nevoľnosť. Telo musí prispôsobiť prietok krvi tkanivám, ako sa menia požiadavky.

Nevoľnosť spôsobuje aj bránica

Okrem toho môže byť počas cvičenia stlačený žalúdok a iné brušné orgány, čo môže ďalej prispievať k pocitom nevoľnosti. Toto je problém najmä pri drepoch, pretože srdcová frekvencia a spotreba kyslíka v tkanivách sa zvyšujú, takže telo nasáva väčšie objemy vzduchu do pľúc.

To potom spôsobí, že bránica, sval, ktorý sa nachádza pod rebrami, bude silnejšie tlačiť nadol na brušné orgány. Pomáhajú aj iné svaly – napríklad tie na brušnej stene, ktoré pri každom nádychu ďalej stláčajú brušné orgány. To môže mať za následok výraznú nevoľnosť a dokonca zvracanie – dokonca aj nalačno.

Zásadné je čo jete

To, čo jete pred tréningom, môže tiež určiť, či pociťujete nevoľnosť. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, mastné a dokonca aj s vysokým obsahom bielkovín sú spojené s väčšou pravdepodobnosťou nevoľnosti po tréningu. Doplnkové bielkoviny, najmä srvátka alebo koktaily, sa tiež trávia pomalšie.


Mohlo by vás zaujímať: Cvičenie z domu alebo radšej osobný tréner? Poradíme vám, ako si správne vybrať!


Konzumácia iontových nápojov alebo iných nápojov s vysokým obsahom uhľohydrátov (ako sú džúsy, energetické nápoje a limonády) je tiež spojená s nevoľnosťou počas a po tréningu . Môže to byť spôsobené tým, že tieto nápoje sa trávia veľmi pomaly a zostávajú v žalúdku dlhšie ako iné nápoje.

Ako bojovať proti nevoľnosti?

Ak ste niekto, kto často pociťuje nevoľnosť po tréningu, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť. Najprv zmeňte alebo znížte svoje obvyklé cvičenie a pomaly zvyšujte intenzitu. Je to preto, že čím dlhší je tréning, tým viac krvi sa neustále odoberá zo žalúdka. Uistite sa, že pijete dostatok vody pred a po tréningu, pretože príliš málo aj príliš veľa môže spôsobiť nevoľnosť z rôznych dôvodov.

Čo sa týka jedenia, vyhnite sa mu dve hodiny pred cvičením a vyberte si správne jedlo – ako sú kvalitné sacharidy (napríklad banány alebo sladké zemiaky) a bielkoviny, ako aj nenasýtené tuky (napríklad orechy). Tie nielenže dodajú telu energiu, ale ak plánujete cvičiť, nebudú také ťažké na trávenie ako iné potraviny.


Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: plnielanu.sk, sciencealert.com
Odporúčame