Ako nepripáliť mlieko a zachrániť presolené jedlo: S našimi trikmi je varenie hrou!

pár

thinkstockphotos.com

Pohodu počas prípravy obeda môže narušiť aj nepatrná drobnosť. Stačí spomenúť slzy pri krájaní cibule, pripálené mlieko či dokonca presolenú polievku. Takéto nepríjemnosti sa často udejú práve vtedy, keď máme naponáhlo, či chceme naším jedlom ohúriť. V podobných prípadoch určite oceníte drobné tipy, ktoré uľahčia priebeh varenia a zároveň vyriešia niektoré vzniknuté problémy.

Aby ste pri krájaní cibule neplakali

Pri krájaní cibule sa ani nemusíte porezať, a mnohokrát slzy tečú ako potokom. Našťastie, poznáme niekoľko overených babských rád, s ktorými to pôjde o dosť ľahšie.

  • Niekoľko minút pred krájaním dajte cibuľu do mrazničky. Cibuľa nemá také dráždivé účinky, keď je ľadová. Preto po nej nebudete toľko slziť. Na podobnom princípe funguje aj úplne ľadová voda.
  • Výrazne pomôže, ak si na krájanie vezmete čo najostrejší nôž. Čím menej cibuľu poškodíte, tým menej vypustí šťavy, teda vás menej budú štípať oči. A navyše, s tupým nožom si veľmi nepomôžete.
  • Podľa starých mám vraj tiež pomáha, ak si dáte do úst kúsok chleba a pri krájaní ho žujete. Nemá to však žiadne vedecké vysvetlenie, skôr ide o to, že sa sústredíte na niečo iné a toľko neplačete.
  • Trošku netradičným riešením je dať si medzi zuby zápalku. Pred krájaním ňou škrtnite, ihneď ju sfúknite a dajte medzi zuby. Dym tak poputuje priamo do nosa, čím zabráni výparom z cibule, aby vás štípali. Pri väčšom počte cibúľ je potrebných viac zápaliek.

Mohlo by vás zaujímať: Varenie v tlakovom hrnci má viacero výhod: Poznáte ich všetky?


Aby sa mlieko nepripálilo

Mlieko nepotrebuje dlhý čas pri varení na to, aby sa pripálilo. Nielen priškvarené mlieko, ale s ním aj celá kuchyňa navyše zvykne nepríjemne zaváňať. I na tento problém však existuje riešenie.

  • Stačí, ak nádobu, v ktorej budete mlieko variť, opláchnete pred použitím studenou vodou. Mlieko by sa tak nemalo pripáliť.
  • Účinným riešením je, ak dno hrnca potriete maslom. V prípade, že ním natriete aj okraje nádoby, mlieko vám nevykypí.
  • Do hrnca vložte lyžicu a mlieko ňou raz za čas pomiešajte. Tak zabránite, aby na povrchu vznikla blanka, cez ktorú nemôžu bublinky voľne unikať z hrnca.

Mohlo by vás zaujímať: Vyznajte sa v olejoch: Ktorý je vhodný na varenie a ktorý na vyprážanie?


Aby bielko nevytieklo z vajíčka

Máte chuť na varené vajíčka, no sú prasknuté alebo ich škrupina jemne pukne, keď ich vkladáte do hrnčeka? Vtedy hrozí, že z nich počas varenia vytečie bielko. Ako tomu zabrániť?

  • Predtým, ako dáte vajce do horúcej vody, potrite ho rozpoleným citrónom. Účinok citrónovej šťavy zabráni bielku vytiecť von zo škrupiny.
  • Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby počas varenia vajce prasklo a vylialo sa, hoďte do vody niekoľko použitých zápaliek alebo pridajte pár kvapiek octu.

Mohlo by vás zaujímať: Staňte sa hviezdou v kuchyni: 10 tipov ako sa zlepšiť vo varení


Aby ste neservírovali presolené jedlo

Presoliť jedlo sa podarilo už azda každému z nás. Nemusíte však smútiť, aj príliš slané jedlo sa dá ešte zachrániť.

  • Do presoleného vývaru alebo polievky stačí dať vaječný bielok. Ten nadbytočnú soľ vstrebe.
  • Ak ide o hustejšiu polievku či omáčku, pridajte trochu mlieka alebo smotany. Pomôže však aj surový a na kúsky pokrájaný zemiak.
  • So soľou úspešne bojuje aj pokrájané jablko. To navyše zmierni chuť aj v prípade, že ste jedlo prekorenili.
  • Sčasti soľ neutralizujete pridaním trošky cukru.

Mohlo by vás zaujímať: Použité čajové vrecúška využijete v kuchyni aj v záhrade: Zistite, ako na to!


Aby sa cesto nelepilo

Cesto, ktoré sa lepí buď na valček alebo na ruky, dokáže poriadne znepríjemniť prípravu koláčov. Aj tomu sa však dá zabrániť.

  • Pred spracovaním cesta si posypte ruky kukuričnou múkou. Cesto sa bude na ruky lepiť menej a v prípade potreby ich rýchlo opláchnete vodou.
  • Ruky môžete potrieť aj maslom a o trošku lepším riešením je použitie oleja.
  • Aby sa cesto nelepilo na valček posypte oboje múkou. Na cesto môžete položiť aj mikroténové vrecko či fóliu, ktoré prípadnému lepeniu zabránia.
Zdroj: thinkstockphotos.com, mb

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close