Chutné domáce a všestranné lokše: Vyskúšajte dva spôsoby prípravy

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi lokše?

Hoci sezóna kačacích a husacích hodov je ešte ďaleko pred nami, lokše sú dobré kedykoľvek v roku

Hoci sezóna kačacích a husacích hodov je ešte ďaleko pred nami, lokše sú dobré kedykoľvek v roku. Navyše, keďže na ne potrebujete v podstate len zemiaky a múku, pripraviť si ich môžete skutočne hocikedy. Prinášame vám tak dva spôsoby prípravy a množstvo inšpirácie, aspoň čo sa týka plniek domácich placiek.


Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g hladkej múky
  • soľ

Prvý postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, ideálne ešte večer pred prípravou. Vychladené ich ošúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme soľ a postupne aj múku. Cesto poctivo vymiesime. Malo by byť dosť tvrdé, ale zároveň vhodné na spracovanie. Pripravíme z neho šúľok, ktorý rozdelíme na niekoľko rovnako veľkých kúskov. Tie rozvaľkáme na kruhy, ktoré budeme opekať na panvici. Klasicky sa pripravovali lokše na platniach na sporáku, moderné teflónové a predovšetkým keramické panvice však umožnili pracovať s nimi. Oproti klasickým platniam sa lokše aj na suchej panvici oveľa menej pripaľujú. Každú lokšu opečieme z oboch strán a kladieme na seba. Vrchnú vrstvu vždy potrieme masťou a kôpku prikrývame tanierom, aby nestvrdli.

Náš tip: Ak ingrediencie nevážite, skúste sa riadiť tým, že k trom dielom zemiakov pripadá jeden diel múky.


Mohlo by vás zaujímať: Husacie hody u vás doma: Pripravte si ich podľa našich receptov!


Druhý postup:

Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode. Ešte teplé ich rozpučíme a necháme vychladnúť. Osolíme a postupne pridávame múku, až kým cesto nie je primerane tuhé. Opäť platí, že by zemiakov malo byť trikrát viac ako múky. Cesto narežeme na malé kúsky, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme a vytvarujeme do lokší. Opečieme z oboch strán na panvici a hotové lokše potrieme masťou.

Rôzne variácie a zlepšováky:

  • niektorí kuchári pridávajú do cesta vajce
  • k rozpučeným zemiakom je možné pridať kúsky opraženej cibuľky
  • zemiaky je možné doplniť napríklad aj mrkvou
  • hladkú pšeničnú múku môžete skúsiť nahradiť napríklad zdravšou špaldovou
  • do lokší sú vhodné napríklad aj nedojedené zemiaky a zelenina z iných jedál
  • masť je možné nahradiť aj maslom alebo indickým ghee
  • niektorí kuchári vkladajú hotové lokše do igelitového vrecka, aby sa v nich zaparili a neboli tvrdé

Náš tip: Príprava lokší je jednoduchšia vo dvojici – jedna osoba sa môže starať o lokše na panvici, prípadne panviciach, druhá vaľká cesto.


Mohlo by vás zaujímať: Zostali vám uvarené zemiaky? Vyčarujte z nich celkom nové jedlo!


Čo do lokší?

Medzi ľuďmi sa nájde množstvo puritánov, ktorí hovoria, že lokše sú najlepšie jedine s masťou, ideálne ako príloha ku kačke či husi. No existuje množstvo skvelých náplní, sladkých či slaných, ktorými môžete lokše obohatiť.

Pečienkové: Kuracie pečene opražte na panvici spolu s najemno nakrájanou cibuľkou. Následne nimi naplňte lokše.

Slivkovo-makové: Asi najpopulárnejšia sladká variácia. Lokše natrite slivkovým lekvárom a posypte makom s troškou práškového cukru navrch.

Marhuľovo-orechové: Ďalšia obľúbená sladká dobrota. Lokše potrite marhuľovým džemom a posypte najemno nakrájanými orechmi a práškovým cukrom navrch.

Bryndzové: Zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou, jemne okoreňte a môžete plniť.

Šunkovo-syrové: Kým sú lokše ešte teplé, nastrúhajte do nich tvrdý syr, pridajte na prúžky nakrájanú šunku.

Náš tip: K lokšiam výborne pasuje kyslé mlieko.


Máte radi lokše? Na aké spôsoby si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (3)

  • inuša 06.06.2018, 15:44

    kutil dakujem za tip.

  • fero 06.06.2018, 08:37

    Kuchárska kniha Žela Ivanová-Inovecká Slovenská kuchárka r. 1943 - cit. Lokše : Pripraví sa riadne zemiakové cesto z varených zemiakov, vyvaľká, na pol centimetra hrubo sa povykrajujú štvorčeky a pečú na kraji sporáka na jednej aj druhej strane. Každý kus sa osobitne pomaže roztopenou masťou. Sypú sa mletým makom s tlčeným cukrom.

  • kutil 06.06.2018, 06:48

    Cesto sa nesolí, lebo mäkne a lepí sa. Na ich prípravu sú ideálne zemiaky varného typu C, ale vhodný je každý varný typ, len ich treba uvariť 3 dni dopredu, do cesta je vhodné pridať lyžicu oleja, ľahšie sa vaľkajú a nelepia. Veľmi chutné sú tzv. tašky - rozvaľkať, potrieť masťou, posypať krupicou, osoliť, zrolovať, povrch potrieť vajcom a upiecť v rúre - starodávne jedlo z okolia Trnavy.

1

Pridať komentár