Ak sa orientujete v zdravej strave, tak ste o bulgure už určite počuli. Mnoho ľudí sa s ním však ešte vôbec nestretlo. Načo sa dá použiť a prečo by sme ho vlastne mali jesť?
Ak sa orientujete v zdravej strave, tak ste o bulgure už určite počuli. Mnoho ľudí sa s ním však ešte vôbec nestretlo. Načo sa dá použiť a prečo by sme ho vlastne mali jesť?
Turecká potravina na našich stoloch
Ide o veľmi výživnú a chutnú potravinu, ktorá je typická predovšetkým pre oblasti Turecka, Stredomorie aj niektoré africké krajiny. Postupne si však získava chuťové poháriky aj tunajších stravníkov. Hoci sa bulgur dá prirovnať k ryži, chuťovo je celkom odlišný. A keďže jeho príprava nepatrí k tým zložitým, ocenia ho hlavne zaneprázdnení ľudia, ktorí potrebujú navariť v priebehu niekoľkých minút.
Mohlo by vás zaujímať: Ryža ako príloha nie je nuda: S našimi receptami budú vaše obedy pestrejšie!
Ako taký bulgur vlastne vzniká?
Bulgur sa vyrába tak, že sa pšenica vyperie, usuší, podrví na menšie kúsky a následne sa sitami roztriedi podľa veľkosti na rôzne hrubé frakcie. Na rozdiel od jednoducho drvenej pšenice je bulgur už predvarený, takže aj jeho ďalšie využitie v kuchyni je menej náročné. Mnohokrát ani nepotrebuje tepelnú úpravu. V starovekom Egypte a Ríme spracovávali pšenicu takýmto spôsobom preto, aby sa dala lepšie uchovať počas zimných mesiacov.
Ako rizoto i ovocný šalát
Výhodou bulguru je jeho všestrannosť. Využíva sa predovšetkým ako príloha, napríklad, miesto ryže. Dajú sa z neho vyrobiť chutné zeleninové i ovocné šaláty či rizoto. Nič nepokazíte, ak ho pridáte do fašírok, polievok, ale aj rôznych plniek. Úspech žne takisto v sladkej verzii zmiešaný s ovocím, medom či orechmi.
Mohlo by vás zaujímať: Lepšia postava a pevnejšie zdravie: Vyskúšate ryžovú kúru aj vy?
Úprava bulguru vyžaduje vodu
Bulgur pri príprave do seba vstrebe približne 2,5 až 3-násobok vody. Môžete ho upraviť viacerými spôsobmi. Varením sa pripravuje na miernom ohni po dobu 12-15 minút, ale môžete ho po piatich minútach odstaviť a nechať dôjsť pod pokrievkou. Bulgur sa dá upraviť aj bez varenia. Zalejte horúcou vodou, prikryte vrchnákom a pre udržanie tepla nádobu zabaľte do utierky. Hotový bude približne do pol hodiny. Najšetrnejším spôsobom je napučanie, vďaka ktorému sa uchovajú všetky minerály a vitamíny. Bulgur stačí zaliať studenou vodou a približne hodinu nechať napučať.
Aby v konečnom výsledku chutil lepšie, do vody pridajte štipku soli, sypkého zeleninového bujónu alebo pár kvapiek sójovej omáčky. Pri príprave zeleninových alebo hubových rizot bulgur povarte len veľmi krátko a radšej ho nechajte v hlbšej panvici spolu so zeleninou alebo hubami, aby vstrebal ich chuť.
Mohlo by vás zaujímať: Jazmínová ryža: Voňavý pozdrav z ďalekého Thajska sa usídlil aj na našich stoloch
Chutný aj zdravý
Bulgur je cennou potravinou, keďže obsahuje zdraviu prospešné látky, ako je fosfor, železo, horčík a z vitamínov predovšetkým vitamín A. Je bohatým zdrojom vlákniny a má veľmi nízky obsah tuku. Má významné účinky pri detoxikácii hrubého čreva a podporuje rýchlosť metabolizmu. Keďže ide o komplexný sacharid, vďaka jeho konzumácii dokážete predchádzať chuti na sladké a vlčiemu hladu. Tiež pomáha vyrovnať hladinu cukru v krvi a upokojuje nervový systém. Obrovskou výhodou je fakt, že bulgur nespôsobuje nadúvanie, vďaka čomu je vhodným doplnkom aj detskej stravy.
Nájdete ho aj v bežných predajniach
Medzi nesporné prednosti bulguru patrí to, že je dostupný nielen v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou, ale aj v bežných nákupných centrách. Polkilové balenie kúpite v cene od jedného do dvoch eur v závislosti od značky či iných kritérií.
Poznáte bulgur? Ako ho doma pripravujete vy? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.