Hubárska sezóna je v rozkvete. Dubáky, smrekovce aj suchohríby akoby sami skákali do košíka. Správny čas presedlať z letných receptov na výdatné jesenné jedlá, plné chutí z lesa. Pri poslednej obchôdzke sa nám podaril pekný úlovok utešených kuriatok.
Kuriatka, ako huby, dostali prezývku „zlato lesa“. Oprávnene. Zlatistá farba, korenistá chuť a vysoký obsah živín ako bielkoviny, železo, draslík, vitamíny A, D a C z nich robia ozajstný kulinársky skvost. Kuriatka sa náramne hodia do omáčok a uvarili sme z nich výborný hubový perkelt.
Potrebujeme
- 500 g čerstvých kuriatok
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 2 PL hladkej múky
- 1,5 dcl mlieka
- 200 g kyslej smotany
- olej
- sladkú mletú papriku
- drvenú rascu
- čierne mleté korenie
- soľ
Postup

V prvom kroku huby poriadne očistíme. Odstránime zeminu, poškodené časti a huby napadnuté škodcami vyhodíme. Hríby čistíme „na sucho“, inak by sme sa ukrátili o výraznú chuť. Takto pripravené kuriatka nakrájame na menšie kúsky.

Cibuľu nakrájame najemno a speníme na rozpálenom oleji. Keď je sklovitá, hrniec stiahneme, pridáme papriku, pár sekúnd restujeme, pridáme huby, troška vody a hrniec vrátime na oheň. Takto máme istotu, že paprika získa správnu arómu a nezhorkne. Zmes dochutíme rascou, korením, soľou a pomaly dusíme pod pokrievkou, kým kuriatka zmäknú.

Keď je základ hotový, perkelt dokončíme zátrepkou. Múku rozmiešame v mlieku a pridáme kyslú smotanu. Niekto dáva sladkú smotanu, ale kyslá dá jedlu jedinečnú chuť. S kyslou smotanou však opatrne, musí mať izbovú teplotu, aby sa nezrazila. Dobre rozmiešanú zátrepku za stáleho miešania vlejeme do hrnca a miešame, kým perkelt zovrie. Ešte minútku-dve povaríme a máme hotovo.

K perkeltu sa hodia halušky, cestoviny, ba aj ryža. My sme tento raz mali kolienka a poriadne sme si zgustli. Dobrú chuť!
Zdieľať na