FOTORECEPT Voňavý a šťavnatý koláč: Z jabĺk a lístkového cesta je hotový raz-dva

Mriežkovaný jablkový koláč z lístkového cesta

plnielanu.sk

Blíži sa jeseň a s ním aj sezóna jabĺk. Častokrát majú pestovatelia problém čo s toľkými jablkami. Na tento koláč môžete použiť pokojne aj mäkšie jablká, ktoré potrebujete spotrebovať. Je veľmi šťavnatý a pri pečení vám prevonia celú domácnosť.

Potrebujeme:

  • 5 stredne veľkých jabĺk
  • lístkové cesto
  • 150 g masla
  • 1 PL múky
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 100 g kryštálového cukru
  • trochu škorice
  • štipku muškatového orieška
  • 1 ČL vanilkovej esencie

Postup:

Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. V hrnci roztopíme maslo, ktoré posypeme múkou, ktorou sa múka zahustí.

Náš tip na zaujímavé podujatie: HEX 30 / KEĎ SME S VAMI TOUR 2019

Pridáme biely alebo hnedý cukor. Za stáleho miešania ho necháme skaramelizovať.
   
Pridáme trochu teplej vody, premiešame a vysypeme do zmesi jablká, ktoré poriadne premiešame. Pridáme esenciu, škrob, posypeme škoricou, muškátovým orieškom a chvíľu povaríme.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Skvelý víkendový zákusok: Skúste jablkovo-piškótový koláč s pudingom

Na pomúčenej doske si rozvaľkáme cesto, z ktorého vyrežeme kruh a zvyšok cesta odložíme bokom.
   
Cesto vtlačíme do okrúhlej tortovej formy, popicháme vidličkou, aby sa pečením nevydulo.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkovo-orechový koláč: Zamilujete si ho aj vy

Na cesto poukladáme povarené jablká.
   
Zo zvyšného cesta nakrájame pásiky a poukladáme ich na jablká tak, aby nám vytvorili mriežku.
 
Cesto potrieme vajíčkom alebo rozpusteným maslom, znovu popicháme vidličkou a dáme piecť na 180°C. Keď bude cesto zlatisté, môžeme ho vybrať z rúry a nechať vychladnúť.

Aké chutné jablkové zákusky si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close