Keď žena nie je doma: Tieto recepty zvládne každý chlap!

varenie

photl.com

Patríte k mužom, ktorí v kuchyni naposledy stáli v čase, keď sa montovala kuchynská linka? Ak v príprave jedál nemáte takmer nijaké skúsenosti a vaša polovička na pár dní odcestovala, zrejme vás nečakajú najpríjemnejšie večery. Ísť spať s hladným žalúdkom je totiž nočnou morou snáď každého poriadneho chlapa. Aby ste tomuto nežiadanému stavu predišli, na výber máte z dvoch možností: buď vytočíte telefónne číslo donáškovej služby alebo si niečo uvaríte. Rýchlo, chutne a konečne po svojom!

Ľahko a zdravo aj o polnoci – čo takto vyskúšať rybu?

Ak nechcete prípravou večere stráviť niekoľko hodín, máme pre vás najrýchlejší recept všetkých čias.

Čo budete potrebovať: filety z ryby Pangasius, korenie na ryby, maslo, citrón, zemiaky, mlieko, soľ

Ako na to: Rybie filety nechajte odmraziť – ideálne je, ak na to myslíte vopred a vyberiete ich z mraziaceho boxu aspoň 3 hodiny pred plánovaným kuchtením. Ako núdzovka však poslúži aj rozmrazovanie v mikrovlnke. Na pekáč poukladajte plátky masla, aby vám vytvorili takmer súvislú vrstvu. Filety z oboch strán zľahka posypte korením na ryby a vložte do pripraveného pekáča. Zopár plátkov masla môžete na filety položiť aj zvrchu, aby sa počas pečenia nevysušili. Pekáč prekryte alobalom a vložte do vyhriatej rúry. Pri teplote 180° C by rybe malo postačiť aj 20 minút. Občas ju však skontrolujte a v prípade potreby podlejte vodou. Súčasne si v osolenej vode uvarte zemiaky, z ktorých po scedení okamžite urobte zemiakové pyré. Popučte ich, pridajte maslo, mlieko podľa potreby a miešajte, kým hmota nie je hladká, čiže bez hrudiek. Rybu a zemiakové pyré si naservírujte na tanier a pokvapkajte šťavou z citróna. Ako prílohu môžete použiť, na čo máte chuť – od čerstvej nakrájanej zeleniny, cez zavárané uhorky až po cviklu.

Tip: Korenie si môžete vykúzliť aj sami. Stačí filety nasoliť a okoreniť čiernym korením. Zvyšok je už len na vás – jedlo vám príjemne prevoňajú napríklad provensálske bylinky.


Tiež by vás mohlo zaujať: Jesenná pochúťka: Všetko, čo ste chceli vedieť o gaštanoch!


Kuracia záchrana – pečené stehná

Ak váš žalúdok zatúžil po mäse, aj na tento prípad existuje jednoduché riešenie.

Ingrediencie: kuracie stehná, cibuľka, soľ, mletá červená paprika – sladká, čierne korenie, rasca celá, olej, zemiaky alebo ryža

Postup: Pekáč vymastite olejom, na spodok rozhádžte kocky nakrájanej cibuľky. Na ňu položte stehná, ktoré z každej strany posypte soľou, čiernym korením a červenou paprikou. Prípadne sa s tým vôbec netrápte a rovno si kúpte korenie na pečené kurča. Všetko posypte drobnou hŕstkou celej rasce a vložte do vyhriatej rúry. Pri 190° C máte mäsko do hodinky prepečené, pre istotu si to však odsledujte. Ako prílohu si uvarte zemiaky alebo ryžu – podľa chuti a vlastných schopností. Ak si chcete prácu ešte zjednodušiť, stačí aj čerstvý chlebík a kvalitný chren. V kombinácii s kyslou uhorkou sa určite budete zalizovať!


Tiež by vás mohlo zaujať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


Superrýchle cestoviny

Ich príprava je síce o niečo zložitejšia, výsledok však určite stojí za to.

Čo kúpiť vopred: cestoviny v tvare vretien, pochúťkovú kyslú smotanu, syr Niva, šunku, malú plechovku kukurice, lahôdkovú cibuľku alebo malý pór, čierne korenie, bazalku

Ako to ukuchtiť: Cestoviny dajte variť podľa návodu. Na väčšej panvici rozpáľte olej a opražte na ňom cibuľku. Pridajte syr Niva a za stáleho miešania počkajte, kým sa celkom rozpustí. Potom pridajte kyslú smotanu (cca 150g), šunku nakrájanú na rezance, kukuricu (množstvo podľa chuti) a priveďte do varu. Dochuťte čiernym korením a bazalkou a udržujte v teple na miernom ohni, pokiaľ nescedíte uverené cestoviny. Pripravenú omáčku s nimi môžete zmiešať vopred, alebo si naložte porciu vretien na tanier a polejte ich zmesou z panvice. K tomuto už naozaj stačí iba vidlička!

Zdroj: photl.com, photl.com, Johnny

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close