Máte radi kakao? Znamená to, že máte dobrý vkus, pretože kakao sa vyznačuje nielen dobrou chuťou, ale aj tým, že je pre telo zdravé. Pomáha znižovať krvný tlak a chráni vás tak pred infarktom. Pripravte si z neho chutné a nenáročné kakaové rezy, kolieska, či roládu.
Jednoduché kakaové rezy
Potrebujeme:
- 250 ml teplého mlieka
- 2 vajcia
- 220 g hrubej múky
- 100 ml oleja
- 100 g cukru
- 3 lyžice kakaa
- malinový džem
- maslo na vymastenie plechu
- 1 prášok do pečiva
- čokoládu na polevu
- olej
Postup: Múku s kypriacim práškom, cukrom, kakaom, olejom, mliekom a vajíčkami vymiešame a vylejeme na maslom vymastený plech. Dáme upiecť pri teplote 180˚C asi na 20 minút, alebo kým nebude hotový. Na vychladnuté cesto natrieme malinový džem. Polejeme polevou, ktorú sme pripravili roztopením čokolády, do ktorej sme priliali trochu mlieka a oleja. Dáme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.
Mohlo by vás zaujímať: Vráťte sa na chvíľu do detstva: Upečte si niektorú z týchto báboviek!
Lepené kolieska
Potrebujeme:
- 200 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 1 lyžicu kakaa
- 40 g mletých lieskových orieškov
- 100 g masla
- džem podľa chuti
- mandle
- bielu čokoládu
- olej
Postup: Múku, cukor, vanilkový cukor, kakao, žĺtky, maslo a mleté orechy zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať v chladničke. Následne cesto rozvaľkáme a povykrajujeme z neho kolieska alebo iné tvary podľa vlastného vkusu. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme upiecť do rúry pri teplote 180˚C asi na 10 minút. Polovicu upečených koliesok namočíme do roztopenej bielej čokolády s troškou oleja a ozdobíme mandľou. Následne zlepujeme džemom ozdobené a neozdobené kolieska do dvojíc.
Mohlo by vás zaujímať: Koláčiky „mufinky“: Sú jednoduché na prípravu a výborne chutia
Kakaová roláda
Potrebujeme:
- 250 g práškového cukru
- 150 g hladkej múky
- 150 g masla
- 3 lyžice kakaa
- 5 vajec
- ½ prášku do pečiva
- čokoládovú polevu
- 150 ml mlieka
- 1 lyžicu polohrubej múky
- 2 vanilkové cukre
Postup: Žĺtky vymiešame so 150 g cukru a 100 g masla. Potom pridáme sneh z bielkov, múku s práškom do pečiva a kakao. Vylejeme na maslom vymastený plech a dáme upiecť do rúry. Po upečení vyklopíme na vlhkú utierku, zvinieme a necháme vychladnúť. Studenú roládu rozvinieme a naplníme plnkou. Tú sme si pripravili zmiešaním mlieka s lyžicou múky a jej uvarením na hustú kašu, do ktorej sme pridali vanilkové cukre. Po vychladnutí do nej pridáme vymiešané zvyšné maslo s cukrom a vymiešame krém. Naplníme roládu, zvinieme a polejeme čokoládovou polevou.
Poznáte ešte nejaké ďalšie zaujímavé recepty na prípravu kakaových zákuskov? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v našej diskusii.