Na Slovensku pokračuje dlhodobý trend vysokej spotreby živočíšnych tukov a bielkovín, čo má priamy vplyv na zvýšenie nadváhy. Nehovoriac o tom, že nadbytok zlej stravy a jej zlé zloženie zvyšujú výskyt neinfekčných ochorení srdca a ciev, pečene či chrupu
Naopak, Slováci vo všeobecnosti neprijímajú odporúčané množstvá sacharidov a hrubej vlákniny. Nadbytok stravy a jej zlé zloženie zvyšujú výskyt neinfekčných ochorení srdca a ciev, chrupu, pečene a prispievajú tiež k vzniku nádorov.
Ste to, čo jete
„Stravu prijímame od narodenia a považujeme to za samozrejmosť. Určite prvým vzorom je pre nás rodina a jej stravovacie zvyklosti,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii praktická lekárka a viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS Iveta Vaverková. Pacienti sa vraj iba zriedka pýtajú na stravovanie, aj to najmä pri zistení zvýšeného krvného tlaku či cholesterolu. Informácie o stravovaní hľadajú prostredníctvom internetu, časopisov, televíznych programov či rôznych kuchárskych kníh.
Chuť zmeniť životný štýl je najdôležitejšia
Ak chcú ľudia správne jesť, musia vedieť tiež správne nakupovať a preto sú dôležité aj informácie o zložení na obaloch produktov. „Každá doba má medzi potravinami módneho favorita. Pravdou však zostáva, že pestro a striedmo, nikdy nesklame a neublíži. V strave musí mať zastúpenie zelenina, ovocie, kvalitné bielkoviny, kvalitné tuky a voda,“ dodala Vaverková. Pacientom však chýba ochota zmeniť životný štýl. Najčastejšie škodlivé návyky spočívajú v nevhodnom zložení stravy, jednostrannosti, nekvalitných potravinách či dokonca nedostatku času na jedlo.
Dôveruj, ale preveruj
Spolu s nárastom významu kvalitných potravín v zdravotnom životnom štýle vstupuje do popredia aj otázka potravinovej kontroly. Potraviny sú navyše často terčom informačného terorizmu. „Počet poplašných a nekvalifikovaných správ o potravinách narastá. Na jednej strane sú to falošné poplachy a na druhej výsledok konkurenčného boja. Slovenskí spotrebitelia sú už viac vzdelaní a počet žiadostí o informácie rovnako rastie,“ vysvetlil vedúci Odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Ján Štulc.
Mohlo by vás zaujímať: Vysnívaná postava v každom veku: Koľko a čoho jesť, aby ste ju mali aj vy?
Stačí doržiavať pár zásad a kilá nebudú pribúdať, alebo pôjdu smerom nadol:
- Neprejedajte sa, ak chcete pár kíl zhodiť, zmenšite porcie
- Jedzte radšej v malých dávkach a častejšie – vyhnete sa vlčiemu hladu
- Obmedzte mastné mäso a mäsové výrobky (slaninu, klobásu, údeniny)
- Obmedzte sladkosti a keď už si niečo dávajte, sledujte, koľko je v pochúťke kalórií a tukov, vyberajte dobroty s čo najnižšími hodnotami
- Dodržiavaje pitný režim (doprajte si najmä veľa čistej vody alebo nesladených čajov)
- Zvýšte podiel zeleniny a ovocia (desiatou či olovrantom by mal byť banán, pomaranč atď.)
Ako sa podarilo schudnúť vám? Sledujete svoj kalorický príjem? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými čitateľmi v diskusii.