Jablkové, slivkové, marhuľové či iné ovocné marmelády a džemy sú dnes stabilnou súčasťou nejednej slovenskej domácnosti. Čo tak vyskúšať niečo menej tradičné? Šípkový džem, paradajkový lekvár či pomarančová marmeláda sú originálnymi a chutnými spestreniami klasického džemovo-lekvárového menu.
Šípkový džem
Potrebujeme:
- tvrdé šípky
- voda podľa potreby
- kryštálový cukor
Postup: Nazbierame pevné zdravé šípky (vhodnejšie sú väčšie, lebo sa pri čistení lepšie držia) a dôkladne ich očistíme. Odstránime okvetný a stopkový koniec. Každú šípku prekrojíme na polovicu a vyškrabeme zrniečka (najlepšie sa to robí škrabkou na zeleninu). Takto spracované polovice šípok dobre poumývame a vodu zlejeme. Postup opakujeme aspoň päťkrát. Potom ich zalejeme vodou (približne 2 cm vyššie ako siahajú šípky) a necháme oddychovať do druhého dňa. Zmes dáme do hrnca, premiešame a ak na hladine ešte zostali chĺpky, jemne ich odstránime papierovou kuchynskou utierkou (musí byť pevná). Varíme 20 až 30 minút, kým šípky nezmäknú, necháme vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom. Zmes prepasírujeme cez jemné sitko (najlepšie dvakrát) a šupky vyhodíme. Odvážime a na 1 kilogram šípkovej zmesi pridáme 500 g cukru. Postupne ohrievame a dôkladne miešame, pretože kým sa cukor nerozpustí, zvykne džem prskať. Zredukujeme na požadovanú hustotu, plníme do pohárov a pre istotu sterilizujeme (15 minút na 85 stupňoch).
Tiež by vás mohlo zaujať: Nezabudnite si nazbierať šípky: Túto vitamínovú bombu máte vlastne zadarmo!
Paradajkový lekvár
Potrebujeme:
- 2,5 kg zrelých paradajok
- 500 g kyslých jabĺk
- 1,5 kg cukru
- 1 PL mletého zázvoru
- 4 ks citrónov
- 50 ml rumu alebo koňaku
Postup: Umyté paradajky ponoríme do horúcej vody približne na 3 minúty. Vyberieme ich, odstránime šupky a rozmixujeme. Jablká do tohto lekváru pridávame kvôli pektínu. Pripravíme si ich rovnakým spôsobom. Očistíme a rozmixujeme. Obe zmesi zmiešame, pridáme cukor a pokračujeme kým sa nerozpustí. Prelejeme do hrnca prisypeme lyžicu zázvoru, dôkladne spracujeme a začneme variť. Trvá to približne hodinu a tesne pred koncom pridáme šťavu z citrónov a rum. Hustotu otestujeme na tanieriku a môžeme plniť. Poháre poriadne zatvoríme a otočíme hore dnom na 15 minút.
Tiež by vás mohlo zaujať: Bohatá úroda jabĺk? Poradíme vám, čo s ňou!
Pomarančová marmeláda
Potrebujeme:
- 2 kg pomarančov
- 3 kg kryštálového cukru
- 3 l vlažnej vody
- 4 ks citrónov
Postup: Pomaranče dobre umyjeme, pokrájame ich na tenké plátky (približne 4 mm hrubé) a zalejeme ich vodou. Takto pripravené ich necháme v chlade stáť do druhého dňa. Potom ich rozvaríme a pridáme cukor. Oddychovať by mali ešte jeden deň, ale ak sa vám nechce čakať na ohni ich ponechajte pokým nebude kôra sklovitá a priezračná, teda približne tri hodiny. Následne zvýšime plameň a varíme ďalších 30 minút na silnejšom ohni, aby sa zmes zredukovala. Prilejeme šťavu z citrónov, dôkladne premiešame a udržujeme teplotu. Horúci džem plníme do čistých suchých pohárov, ktoré poriadne zatvoríme a ukladáme ich hore dnom aspoň na 10 minút. Po vychladnutí ich odložíme. Správne uvarená marmeláda je priezračná a má jemne horkastú príchuť.
Zavárate doma nejaké ďalšie netradičné zaváraniny? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na