Španielsky, bretónsky či taliansky koláč: Spoznajte zahraničné sladké dobroty

Panettone

thinkstockphotos.com

Nemusíte cestovať, aby ste ochutnali sladké pečivo z iných krajín. Vďaka dostupným surovinám a našim receptom môžete vyskúšať ako chutí svet aj u vás doma. Spestrite si dezertné menu a prekvapte svoju rodinu či priateľov albo kolegov originálnym koláčikom!

Španielsky vanilkový koláč

Potrebujeme:

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 2 vanilkové struky
  • 5 vajec
  • štipku soli
  • 150 g marcipánovej hmoty
  • 150 g masla
  • 150 g múky
  • 50 g posekaných mandlí

Na polevu:

  • 200 g horkej čokolády na polevu
  • 50 g smotany
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžicu medu

Postup: Predhrejeme rúru, vymastíme formu a dáme ju do chladu. Čokoládu nasekáme na malé kúsky, takisto aj kandizovanú citrónovú kôru. Vanilkové struky rozrežeme po dĺžke a vyškrabeme vnútro. Z vaječných bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Marcipánovú hmotu pokrájame na malé kúsky a vymiešame s maslom a cukrom. Pridáme vanilkovú dreň a vaječné žĺtky a všetko vymiešame na hustý krém. Múku s čokoládou, mandľami a kandizovanou kôrou primiešame do krému a nakoniec zľahka vmiešame aj vyšľahaný sneh. Cestom naplníme formu a pečieme asi 45 minút. Na polevu si nahrubo nasekáme čokoládu. Smotanu s 50 ml vody, práškovým cukrom a medom privedieme do varu a za stáleho miešania pridáme aj čokoládu. Necháme mierne vychladnúť a potrieme ňou koláč. Hotový koláč aj s polevou necháme stuhnúť v chlade.


Mohlo by vás zaujať: Sladkosti bez cukru: Nájdu si tieto pochúťky miesto aj na vašom stole?


Bretónsky jablkový koláč

Potrebujeme:

  • 180 g masla
  • 4 vajcia
  • 180 g cukru
  • 2 lyžice calvadosu (alebo jablčného muštu)
  • 180 g múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva

Na poukladanie a polevu:

  • 750 g sladkých jabĺk
  • 40 g masla
  • 40 g cukru
  • 40 g strúhaných mandlí
  • 1 vajce

Postup: Rozpustíme maslo. Vajcia, cukor a calvados vymiešame do penistého krému a zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva a maslo. Predhrejeme rúru a vymastíme formu. Umyté jablká očistíme a ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Do formy dáme polovicu cesta, potom tretinu jabĺk, zakryjeme druhou polovicou cesta a na povrch poukladáme zvyšné dve tretiny jabĺk. Na polevu rozpustíme maslo, primiešame cukor a dáme trochu vychladnúť. Do polevy pridáme mandle, vajce a rovnomerne ňou potrieme poukladané jablká. Pečieme 45 minút pri 175 °C, po 25 minútach pečenia koláč prikryjeme papierom na pečenie, aby povrch príliš nezhnedol. Upečený koláč vyberieme z formy a necháme vychladnúť.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Vynikajúca nepečená torta: Poteší všetkých milovníkov čokolády


Panettone – talianska bábovka

Potrebujeme:

  • 100 g hrozienok
  • 40 g nadrobno pokrájanej kandizovanej citrónovej kôry
  • 40 g nadrobno pokrájanej kandizovanej pomarančovej kôry
  • 2 lyžice rumu

Na kysnuté cesto:

  • ½ kocky droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 500 g múky
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 žĺtky
  • 1 vajce
  • 100 g mäkkého masla
  • 1 lyžičku postrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžičku postrúhanej citrónovej kôry
  • ¼ lyžičky mletého anízu
  • 40 g píniových orieškov
  • 30 g masla na potretie

Postup: Hrozienka opláchneme a dáme uschnúť na kuchynský papier, potom ich zmiešame s kandizovanou pomarančovou a citrónovou kôrou a rumom, prikryjeme a necháme odstáť. Rozdrobené droždie zamiešame do 100 ml mlieka, pridáme 100 g múky a vypracujeme na hladké cesto. Prikryté ho dáme na teplé miesto na hodinu kysnúť. Cukor, vanilkový cukor a soľ zamiešame do 100 ml mlieka, primiešame 2 žĺtky a 1 celé vajce. Nalejeme do zvyšnej múky, pridáme maslo, postrúhanú pomarančovú a citrónovú kôru, mletý aníz a dobre premiešame. Pridáme do vopred vykysnutého cesta a 5 minút dôkladne vymiesime. Prikryté dáme kysnúť na ďalších 30 minút na teplé miesto. Do vykysnutého cesta primiešame ovocnú zmes namočenú v rume a píniové oriešky. Vymastíme si 2 vysoké okrúhle formy a naplníme ich cestom. Prikryjeme utierkou a dáme ešte na 50 minút kysnúť na dvojnásobný objem. Predhrejeme si rúru a vykysnuté cesto vo formách narežeme do kríža. Pečieme 50 minút pri 175°C v spodnej časti rúry. Po 15 minútach pečenia potrieme povrch cesta rozpusteným maslom. 


Aké ďalšie chutné sladké dobroty zo zahraničia poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close