Šťavnatá broskyňa: Je ideálna na tvár i do koláča

Broskyňa

sxc.hu

Sladučká a plná šťavy – taká je broskyňa. Pôvodne sa začala pestovať v Číne už pred 4 tisícmi rokmi. Odtiaľ ju rozšírili kupci po hodvábnej ceste do Európy. Do Ameriky sa dostala vďaka vysťahovalcom v 17. storočí. Jej nevlastnou sestrou je nektarinka, ktorá vznikla náhodným skrížením broskyne so slivkou.

Toto ovocie obsahuje vitamíny C a B, betakarotén, vápnik, sodík, fosfor, draslík, železo a aminokyseliny. Je zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá hlavne v tehotenstve pretože napomáha deleniu buniek. Farba broskýň hovorí, že obsahujú veľa antioxidantov. Tie majú v tele významnú ochrannú funkciu a bránia tvorbe voľných radikálov. Broskyne vraj majú upokojujúce účinky. Niacín s horčíkom, selénom a zinkom zlepšujú náladu a odstraňujú pocity strachu a nervozity. Používajú sa ako liek proti kašľu, pomáhajú pri astme a zápche. Broskyne upevňujú väzivové tkanivá a cievy, srdce a krvný obeh.


Tiež by vás mohlo zaujať: Nebezpečné ovocie: Zabijak vašej diéty?


Broskyne a diéta? Môže byť…

Konzumácia čerstvých broskýň je vhodná aj pri redukcii váhy. Na 100 g čerstvého ovocia majú len 190 kJ. Sú ľahko stráviteľné a pomáhajú ustáľovať hladinu cukru v krvi, čo je pri držaní diéty dôležité. Majú odvodňujúce a ľahko preháňavé účinky. Za kilo broskýň zaplatíte asi 1,5 €. I keď sú náročné na stabilné teploty, vypestovať si ich môžete aj vy. Zber je podľa podnebia od konca mája až do začiatku septembra.

Lahodí chuťovým bunkám i pleti

Pre sviežu vôňu a skvelú chuť sú obľúbené hlavne v potravinárstve. Okrem kompótov sú často využívané ako príchuť minerálok, žuvačiek, čajov a sirupov. Broskyňa sa tiež používa na výrobu alkoholu ako je napríklad Persiko, ktorý obsahuje i kôstky. Výborný je i sladký bulharský likér Praskova.
Pre ich omladzujúci účinok sa používajú i v kozmetike. Lisovaním kôstiek vzniká aromatický olej, ktorý sa pridáva do krémov a parfumov. Z roztlačenej dužiny broskýň sa vyrábajú hlavne pleťové masky. Rýchlu pleťovú masku si môžete spraviť i doma. Broskyňu vykôstkujete, olúpete a na jemno roztlačíte vidličkou. Kašičku nanesiete na vyčistenú pleť a necháte pôsobiť asi 15 minút. Potom tvár umyjete vlažnou vodou. Vaša pleť bude príjemne hydratovaná.


Tiež by vás mohlo zaujať: Ovocná pochúťka pre všetkých maškrtníkov: Neodoláte ani vy!


Na raňajky i zákusok po obede

Broskyne sa používajú do ovocných pohárov, do zákuskov i na varenie v kombinácii s mäsom. Na raňajky si môžete urobiť jednoduchú a zdravú nátierku. Približne 700 g ľahkého tvarohu vyšľahajte do hladkej peny s 3 lyžicami mlieka a 300 g olúpaných a vykôstkovaných broskýň. Pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy a trošku vanilky. Nátierku premiešajte. Podávajte s pečivom.


Na ochladenie v lete je výborný broskyňový sorbet. Do jedného litra vody dajte 120 g cukru, povarte 5 minút a vychlaďte. Broskyne vykôstkujte, olúpte a rozmixujte. Pridajte šťavu z jedného citrónu a zmiešajte s vychladenou cukrovou vodou. Nalejte do misky a vložte do mrazničky. Počas mrazenia sorbet premiešajte. Po zmrazení môžete podávať. Dobrú chuť!

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Marianna

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close