Tipy na chutný obed či večeru: Pripravte si skvelé rizoto, stejk či cestoviny

Syrové rizoto

thinkstockphotos.com

Práve ste prišli, ste zunovaní z práce alebo výletu a nemáte nápady, čo si dať dnes večer pod zub? Nevadí, máme pre vás niekoľko receptov, ktoré môžete vyskúšať a určite nebudete sklamaní. Presvedčte sa sami!

Výborné talianske rizoto

Potrebujeme:

  • 1 hrnček guľatozrnnej ryže
  • dve kuracie prsia
  • 1,5 dcl – 2 dcl bieleho vína
  • maslo
  • olivový olej
  • cca 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • parmezán
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: V hrnci roztopíme polievkovú lyžicu masla. Keď je maslo roztopené, pridáme dve polievkové lyžice olivového oleja. K zohriatemu maslu a oleju prisypeme ryžu. Necháme ju osmažiť dosklovita. Zalejeme vínom, premiešame. O chvíľu podlejeme jednou naberačkou vývaru, pridáme na kúsky pokrájané kuracie mäso. Ryžu musíme neustále miešať, aby neprihorela. Vývar pridávame vždy len po naberačkách. Ryžu takto podlievame až kým bude uvarená ,,al dente“. Osolíme, okoreníme. Na záver pridáme dve lyžice masla, prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť. Podávame s nastrúhaným parmezánom.


Mohlo by vás zaujímať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!


Cestoviny s avokádovou omáčkou

Potrebujeme:

  • avokádo
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťavu z jedného citróna
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • 150 g penne cestovín
  • hrsť sviežich bazalkových listov (nemusí byť)
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Podľa návodu na obale uvaríme cestoviny. Pokojne môžete použiť špaldové, pohánkové či ryžové. Zatiaľ čo sa cestoviny varia, pripravíme omáčku. V mixéri rozmixujeme avokádo, cesnak, šťavu z citróna a olivový olej. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Môžeme pridať bazalkové listy, ktoré jedlu dodajú zaujímavú chuť. Cestoviny zmiešame s krémovou omáčkou a podávame.


Mohlo by vás zaujímať: Nevyhadzujte zvyšky jedál: S týmito receptami si pochutnáte ešte raz


Steak  pre gurmánov

Potrebujeme:

  • 200 g hovädzej sviečkovej
  • 300 g maslovej tekvice
  • mrazenú zelenú fazuľu
  • olivový olej
  • sušený tymián
  • korenie

Na omáčku:

  • 1,5 dcl vody
  • 1,5 dcl zeleninového vývaru
  • sušený tymián
  • sušenú petržlenovú vňať
  • 1 polievkovú lyžicu masla

Postup: Maslovú tekvicu nakrájame na kocky, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme tymiánom, soľou a korením. Preliate olivovým olejom pečieme spolu so zelenou fazuľkou 15 – 20 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Medzitým si urobíme steaky. Mäso ochutíme korením podľa vlastného výberu a z oboch strán jemne osolíme. Steaky by mali mať hrúbku 2 cm. Na panvicu nalejeme trošku oleja, počkáme, kým sa zohreje a opekáme z každej strany 3 – 5 minút, podľa toho, nakoľko prepečený steak máme radi.

Príprava omáčky je rovnako jednoduchá. Do rozohriatej panvice nalejeme vodu, zeleninový vývar a sušené bylinky. Keď začne zmes vrieť, odstavíme a pridáme lyžicu kvalitného masla.


Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky


Sladká bodka: Banánovo rumový krém

Potrebujeme:

  • maslové sušienky
  • 2 banány
  • 60 ml rumu

Puding:

  • 100 g cukru
  • 2 vajíčka
  • soľ
  • 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • 470 ml mlieka
  • 1 polievkovú lyžicu vanilkového extraktu
  • 45 g masla

Rumový krém:

  • 2 – 3 polievkové lyžice rumu
  • 100 g práškového cukru
  • 240 ml smotany na šľahanie

Postup: Banány nakrájame na kolieska, namočíme do rumu a necháme v chladničke postáť asi hodinu. V miske rozmiešame vajíčka spolu s cukrom. Vylejeme do hrnca, pridáme mlieko, štipku soli, kukuričný škrob a privedieme do varu. Zmes stále miešame, inak sa urobia hrudky. Keď puding začne bublať a dostatočne zhustne, odstavíme a pridáme kúsky masla. Posledný vmiešame vanilkový extrakt. Puding necháme vychladnúť.

Rumový krém pripravíme vyšľahaním smotany na šľahanie. Popri šľahaní pridávame práškový cukor. Následne do hustého krému vmiešame rum.

Do vysokých sklenených pohárov alebo misiek naukladáme rozdrvené maslové sušienky. Vrstvíme puding, banány nasiaknuté alkoholom a rumový krém.

Dobrú chuť!


Aké chutné dobroty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Simona

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close