Zemiaky sú viac ako len príloha: Vyskúšajte naše recepty a presvedčte sa sami

Gratinované zemiaky

thinkstockphotos.com

Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie druhy slovenských potravín. Nie vždy sa im však musí ujsť miesto len ako prílohe ku hlavnému jedlu. Okrem klasických halušiek a zemiakových placiek, sa z nich dá pripraviť množstvo chutných a rýchlych jedál. Za vyskúšanie stoja napríklad aj tieto.

Osúchy

Potrebujeme:

  • ½ kg uvarených zemiakov
  • 1 vajce
  • 250 g hrubej múky
  • soľ
  • celú rascu

Postup: Zemiaky popučíme, posolíme a pridáme k nim celú rascu, ktorou netreba šetriť. Pridať jej môžeme aj celú lyžicu a dobre zamiešame. Prisypeme hrubú múku a opäť poriadne premiešame. Nakoniec pridáme rozšľahané vajce a celú zmes zmiešame. V prípade potreby dosypeme múku tak, aby bolo cesto hutné a dal sa z neho vytvarovať valec s priemerom asi 5–6 cm. Vytvarovaný valec pokrájame na asi 1–2 cm kolieska a tie následne vyprážame na oleji. Ku osúšikom sa skvelo hodí opečená slaninka.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy


Syrové zemiačky

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 smotanu na šľahanie
  • vetvičku rozmarínu
  • strúhaný syr
  • soľ
  • korenie
  • rascu
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup: Zemiaky nakrájame na hrubšie kolieska a poukladáme na maslom vymastený plech. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a posypeme korením. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 20 minút. Medzi tým si pripravíme smotanovú omáčku. Do smotany vmiešame strúhaný syr, rascu a prelisovaný cesnak a ponoríme do nej vetvičku rozmarínu. Zemiaky vyberieme z rúry a polejeme smotanovou zmesou. Dáme ešte zapiecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 – 15 minút.


Mohlo by vás zaujať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby


Zemiaková polievka

Potrebujeme:

  • 3–4 zemiaky
  • ½ cibule
  • 1 lyžicu oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžice hrubej múky
  • soľ
  • majorán

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji. Pridáme múku, chvíľku za stáleho miešania popražíme a podlejeme vodou. Pridáme pokrájané zemiaky, zalejeme vodou a dusíme asi 10 minút, resp. kým zemiaky nezmäknú. Osolíme, okoreníme, pridáme majorán a tesne pred odstavením z ohňa pridáme pretlačený cesnak.


Ktoré ďalšie chutné jedlá si doma zo zemiakov pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close