Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie druhy slovenských potravín. Nie vždy sa im však musí ujsť miesto len ako prílohe ku hlavnému jedlu. Okrem klasických halušiek a zemiakových placiek, sa z nich dá pripraviť množstvo chutných a rýchlych jedál. Za vyskúšanie stoja napríklad aj tieto.
Osúchy
Potrebujeme:
- ½ kg uvarených zemiakov
- 1 vajce
- 250 g hrubej múky
- soľ
- celú rascu
Postup: Zemiaky popučíme, posolíme a pridáme k nim celú rascu, ktorou netreba šetriť. Pridať jej môžeme aj celú lyžicu a dobre zamiešame. Prisypeme hrubú múku a opäť poriadne premiešame. Nakoniec pridáme rozšľahané vajce a celú zmes zmiešame. V prípade potreby dosypeme múku tak, aby bolo cesto hutné a dal sa z neho vytvarovať valec s priemerom asi 5–6 cm. Vytvarovaný valec pokrájame na asi 1–2 cm kolieska a tie následne vyprážame na oleji. Ku osúšikom sa skvelo hodí opečená slaninka.
Mohlo by vás zaujať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy
Syrové zemiačky
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 1 smotanu na šľahanie
- vetvičku rozmarínu
- strúhaný syr
- soľ
- korenie
- rascu
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
Postup: Zemiaky nakrájame na hrubšie kolieska a poukladáme na maslom vymastený plech. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a posypeme korením. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 20 minút. Medzi tým si pripravíme smotanovú omáčku. Do smotany vmiešame strúhaný syr, rascu a prelisovaný cesnak a ponoríme do nej vetvičku rozmarínu. Zemiaky vyberieme z rúry a polejeme smotanovou zmesou. Dáme ešte zapiecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 – 15 minút.
Mohlo by vás zaujať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby
Zemiaková polievka
Potrebujeme:
- 3–4 zemiaky
- ½ cibule
- 1 lyžicu oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžice hrubej múky
- soľ
- majorán
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji. Pridáme múku, chvíľku za stáleho miešania popražíme a podlejeme vodou. Pridáme pokrájané zemiaky, zalejeme vodou a dusíme asi 10 minút, resp. kým zemiaky nezmäknú. Osolíme, okoreníme, pridáme majorán a tesne pred odstavením z ohňa pridáme pretlačený cesnak.
Ktoré ďalšie chutné jedlá si doma zo zemiakov pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.