Žihľava je hotové bohatstvo z prírody, upraví trávenie aj cukor v krvi: Takto ju nazbierate bez popŕhlenia!

Listy žihľavy v miske

Žihľava je skutočným darom prírody (Foto: GettyImages)

Žihľava, ktorej v týchto týždňoch môžete nájsť celé záhony, je skutočným darom z prírody. Lieči, hojí aj skrášľuje. Ponúka bohaté využitie, v ktorom sa ukrýva dávka prírodného zdravia.

Bohatstvo z prírody

Urtica dioica, či bežne nazývaná ako žihľava, patrí k trvácnym bylinám, ktorej sa už stáročia pripisujú liečivé účinky. Obsahuje väčšie množstvo hodnotných látok. Medzi nimi najmä vitamín C, betakarotén, chlorofyl, železo, vápnik, draslík aj mangán. Poznáme ju najmä pre jej pŕhlivosť, ktorú spôsobujú malé chĺpky. Vypúšťajú dráždivé látky, ktoré na ľudskej pokožke spôsobujú začervenanie, nepríjemné pichanie až pálenie, či navretie vodových pľuzgierikov. Odhliadnuc od jej prirodzenej obrany sa však v žihľave ukrýva nevídaný potenciál.

Zlepší trávenie, zníži cukor v krvi

Na žihľave je sympatické to, že je nenáročná na podmienky, v ktorých sa jej darí a zužitkovať môžete nielen listy, ale aj stonky a korene. Ak sa rozhodnete, že na vašej záhradke jej kúsok pôdy vyhradíte, odmení sa vám svojím širokým liečebným využitím:

– Pitie žihľavového čaju je prospešné pre trávenie, pri detoxikácii pečene a žlčníka, prečistení obličiek a močových ciest pri ľahších zápaloch.
– Zároveň podporuje činnosť pankreasu, následkom čoho môže dôjsť k zníženiu hladiny cukru v krvi.
– Vďaka vyššiemu obsahu železa je žihľavový čaj vhodný aj pre ľudí trpiacich anémiou.
– Nebojte sa popŕhlenia, najmä ak patríte k reumatikom. „Bičovanie“ zväzkom mladej žihľavy po boľavých kĺbov praktizovali už starí Rimania. Opuchnuté miesto sa začne prehrievať, zásobovať krvou a bolesť ustúpi.
– Pripisuje sa jej protizápalový účinok, preto ju niektorí ľudia užívajú ako prírodné antialergikum, predovšetkým na to, aby dostali pod kontrolu alergickú nádchu.


Mohlo by vás zaujať: Žihľava je prírodný liek a máte ju zadarmo: Pri akých neduhoch dokáže pomôcť?


Krajšia pleť aj vlasy

Pitím žihľavového čaju sa môžete dostať aj z vážnejších kožných problémov, ako sú akné, nehojace vredy alebo staršie povrchové rany. Jednou z častých príčin vypadávania vlasov a spomaleného rastu vlasov je premnoženie baktérie Staphylococcus aureus, ktorá ničí aj vlasové folikuly. Látky obsiahnuté v žihľave pomáhajú s narušením bakteriálnej bunkovej steny a oživením korienkov naspäť k aktivite.

S dávkovaním opatrne

Najúčinnejšia je čerstvá. Liečivý čaj si pripravíte z 50 g žihľavy a 1 l vody, lúhujte 15 minút. Benefity užívania znejú viac ako lákavo, no i tak má popíjanie svoje úskalia:
– Žihľavový čaj by sme nemali piť dlhšie ako tri týždne, inak hrozí riziko obličkovýchkameňov.
– Nie je vhodná ani pre tehotné ženy, pretože môže spôsobovať sťahy maternice.
– Neodporúča sa ani vtedy, ak ste cukrovkár, pretože v interakcii s liečbou môže účinok liekov zosilniť, krvný cukor prudko klesne a vystavíte sa riziku hypoglykémie.
– Žihľava dvojdomá, podobne ako aspirín, môže riediť krv a znižovať jej zrážanlivosť.


Mohlo by vás zaujať: Kráľovná jarnej očisty: Žihľava pomôže zdraviu, kráse aj vašej záhrade


Ako zbierať žihľavu?

Žihľava rastie od apríla do konca septembra. Najlepšie je zbierať žihľavu ešte pred kvitnutím, kedy je koncentrácia živín v rastline najsilnejšia a zároveň má nízky obsah dusičnanov. Kvalitnú žihľavu nájdete na slnečných a čistých miestach, ktoré sú ďalej od znečistených ciest. Pri zbere sa vyzbrojte rukavicami a plátenným vreckom alebo prúteným košom. Pri sušení žihľavy si nájdite tienisté a vzdušné miesto, ideálne, ak sušenie prebehne pri vyšších teplotách (okolo 42 °C). Dobre usušená žihľava by si mala uchovať tmavo zelenú farbu, čierne časti vyhoďte.

Popŕhlené miesto neškriabte

V žiadnom prípade miesto neškriabte, ani sa ho nedotýkajte. Látky spôsobujúce podráždenie preniknú hlbšie do pokožky a podráždenie bude trvať podstatne dlhšie. Ako prvá pomoc funguje studená voda a mydlo. Ak pokožka páli, priložte na ňu studený obklad alebo ju potrite aloe vera gélom.


Na čo všetko využívate žihľavu vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close