Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Bryndzové halušky so slaninou sú azda najtradičnejším slovenským jedlom, ktoré aj v minulosti patrilo medzi najobľúbenejšie pokrmy

Hamburgery, pizze, japonské, čínske či iné reštaurácie – s tým všetkým sa stretávame denne. Ako sa však stravovali naši predkovia v minulosti? Aké jedlá boli ich každodenným osudom? V minulosti jedlá z núdze, dnes mimoriadne chutné špeciality domácej kuchyne.


Spoločné stolovanie? Len zlý pokus o žart

Poznáte to. Nedeľný obed, pri stole sa zíde celá rodina, všetci ponorení do družného rozhovoru. V minulosti to tak nebolo. Najlepšie miesto mal gazda, naopak gazdiná nemohla jesť spoločne s ostatnými. Rovnako aj mladé nevesty v dome museli jesť postojačky, pretože ak by si sadli, utrpeli by v budúcnosti núdzu.

Spočiatku sa v slovenských domácnostiach jedávalo len trikrát denne a hlavnými jedlami boli raňajky a večera. Na raňajky sa podávali napríklad husté polievky, cestoviny či kaše. Pred ťažkým dňom na poli to bola nevyhnutnosť. Štyri až päť jedál denne sa u nás udomácnilo až v 19. storočí.


Mohlo by vás zujímať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby


Ako sa varilo?

Spočiatku sa všetky jedlá pripravovali na otvorenom ohni. Napáchli ale dymom a preto sa neskôr vynašiel predchodca sporáku, na ohnisko sa dala železná platňa. Najchudobnejšie rodiny piekli v zemnej peci. Šlo o jednoducho vyhrabanú jamu, mäso sa obložilo ohriatymi kameňmi a prikrylo sa zeminou. Kuchynský kút bol vždy výsostným územím gazdinej.

Veľa slovenských jedál malo pre mnoho cudzincov netradičnú kyslastú príchuť. Či už ide o smotanu, kyslé mlieko či kapustu. K jedlám sa pridávalo aj mnoho prírodných korenín, ku ktorým patrili rasca, kôpor, cibuľa, cesnak, rozmarín a iné. Klinčeky, paprika či zázvor, boli až postupom času dovezené zo zahraničia.

Základnými zložkami stravy boli mlieko, zemiaky, strukoviny, kapusta a múka. Mlieko bolo obľúbené nie len sladké, ale aj kyslé, či to v podobe žinčice. Pre ľudí bolo výhodnejšie mať z dobytku dlhodobo príjem mliečnych výrobkov ako jednorazovo mäsovú hostinu.

Kaše aj halušky zasýtili

Mnoho jedál bolo založených na obilninovom základe z pšenice, raže a prosa. Približne v 18. storočí k nám dorazila ryža a kukurica. Aj z nich sa vyrábali rozšírené kaše. Šlo o lacné a jednoduché jedlo, preto ju mnoho rodín malo na stole každý deň. Jačmenná, krúpová, kukuričná a tak stále dookola.

Najznámejším a najpopulárnejším slovenským jedlom sú halušky. Pred príchodom zemiakov sa vyrábali z ražnej, prosnej a pohánkovej múky. Mali mnoho druhov: od bryndzových, cez strapačky (s kapustou) až po vtedy menej obvyklé halušky s tvarohom. Okrem nich sa na stole výnimočne objavovali aj knedle plnené ovocím, mäsom alebo bryndzou. Mäso však bývalo na jedálničku naozaj zriedkavo.


Mohlo by vás zujímať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


A čo chlieb?

Chlieb sa začal na našom území piecť približne v 14. storočí. Bol pečený z viacerých druhov múky (a neskôr zemiakov). Ak jej bol nedostatok, do cesta sa pridávala kôra stromov, mach či dokonca korene rastlín. Napriek tomu bol pre ľudí darom od Boha a pri jeho príprave sa ľudia 7x prežehnávali. Na dlhé stáročia sa stal neodmysliteľnou súčasťou stravovania mnohých ľudí.

Polievky nám chutia dodnes

V minulosti boli v centre pozornosti husté a výdatné polievky. Najznámejšími sú kapustová, šošovicová a fazuľová polievka. Mimoriadnej obľube sa aj dodnes teší cesnačka. Do polievok sa dávalo všetko, čo bolo po ruke. Od zeleniny, cez mäso, ryby až po hríby. Z polievok sa neskôr vyvinuli prívarky, akési zahustené polievky. V každej domácnosti bol raz za čas na programe tekvicový, fazuľový či hrachový prívarok.

Obľúbené sladkosti

Aj v neutešenej dobe sa aspoň párkrát do roka naskytla príležitosť pripraviť čosi lepšie, fajnovejšie, na čo sa tešili hlavne deti - obľúbené koláče. Neraz sa piekli najmä na Vianoce a Veľkú noc, nešlo teda o bežný pokrm. Postupom času sa stali bežnou súčasťou jedálnička, šlo hlavne o rôzne záviny a štrúdle. Ku slávnostnejším koláčom patrí štedrák, mačacie oči, medvedie labky, medovníky, pagáče. Šúľance sa stali obľúbené pre svoju rýchlu prípravu. Obľúbené boli rovnako aj rezance s makom či tvarohom.

Mnoho z našich typických jedál sa dostáva na tanier aj deťom v školských jedálňach. Kto by nepoznal ryžový nákyp, parené buchty či žemľovku? Dnes trochu podceňované jedlá, no treba podotknúť, že napríklad parené buchty boli kedysi pochúťkou mešťanov a sú obľúbené nielen u nás, ale napríklad aj v Rakúsku.


Mohlo by vás zujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti


To najlepšie priamo pod nosom

Ani zďaleka sme nevymenovali všetky tradičné špeciality slovenskej kuchyne. Na to je príliš bohatá a rôznorodá. Lokše, zemiakové placky, granadír, huspeninu, praženicu či zabíjačkové jedlá miluje mnoho ľudí. Naše jedlá síce nie sú celosvetovo preslávené ako japonské suši či talianska pizza, no sú mimoriadne chutné a zaujímavé. Neobvyklé arómy a chute, s ktorými sa pri ich konzumácii stretnete, sú niečím, čo možno na prvýkrát cudzinca neohúri, no aspoň my by sme mali byť verní tradíciám aj v kuchyni.


Ktoré jedlá z tradičnej slovenskej kuchyne najčastejšie jedávate vy? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (7)

  • taktak 09.11.2013, 18:06

    dneska je kopec vypasených prasiat takže klasickú chutnú kuchyňu nemusia, nechcú a nemôžu. ale ak človek riadne maká, nechodí autom na nákupy, tak tradičná kuchyňa zaručuje dlhovekosť. stačí sa pozrieť na čiperné dedinské babky a dedkov

  • Mária 09.09.2013, 13:33

    Veru sme dosť nevďační a málo hrdí na našu Slovenskú kuchyňu.Je veľmi rozmanitá.Myslím,že s toľkými zdravými jedlami a jednoduchými sa môže máloktorá krajina pochváliť. Slováci často nevedia ,aké dobroty sa u nás varili už za čias našich starých mám. Nájdu sa takí,čo pohŕdajú našou kuchyňou .Vraj je to gebuzina a chodia jedávať gebuzinu do zahraničia. Najviac ma naštve taká panička ,ktorá sa chvastá ako chodí kupovať len do Rakúska,lebo tam je všetko najlepšie. Napríklad len halušky sa dajú pripraviť na rôzny spôsob.Uvarené zemiaky zmiešané s kyslou kapustou(surovou)posypané s opraženou cibuľkou ,alebo oškvarkami si dáme radi aj teraz.Kukuričná kaša(polenta)je veľmi chutná. Dá sa pripraviť aj na sladko,posypaná so škoricou a poliata maslom. Pirohy-niekde perky- sa tiež dajú plniť podľa ľubovôle.Pohanka zmiešaná so zemiakmi poliata opraženou slaninkou,k tomu kyslá kapusta ,je tiež pochúťka. Keby sme si len uvedomili,že naší predkovia sa živili zdravšie ako my teraz Tinka, Ak si dáš na bryndzové halušky opraženú slaninku bude to určite zdravšie ako keď si dáš"dietne"hydinové párky ,alebo" hydinovú šunku."V ktorých je všetko možné ,len nie mäso

  • ja 04.08.2013, 17:58

    pre Tinku zisti si co ide do dietnej salamy a parkou a potom tu mudruj, ze mast bleeeee

  • Tinka 19.04.2013, 09:01

    údené mäso, varená kapusta, bryndzové halušky,majonézový šalát, vyprážané a mastné jedlo plné kalórií ja veru jesť nemusím. Nechutí mi to a nie je to pre zdravie prospešné, práve naopak. A ani bravčovú masť nemusím jesť blééé a zabíjačku ale má mám rada so zabíjačky iba len vnútornosti, slaninu, pliecko, panenku, krkovičku. Potom mám rada dietné hydinové párky a hydinová šunka. Ja keď si robím také halušky tak si spravím tie halušky a zmiešam to len s kyslou smotanou a bryndzou a je to a zamiešam to s tými haluškami a jem.

  • Jana 13.04.2013, 20:56

    Zaujímavé a málo známe jedlo bola"vajíčková kašička". Vymiešali sa vajíčka s mliekom a polohrubou múkou dohladka. Cibuľka sa opražila do sklovita na oleji, vyliala sa tam vyšľahaná zmes vajec, mlieka, múky. Za stáleho miešania sa pevarilo do zhustnutia. podľa chuti sa osolilo a okorenilo čiernym korením. Okrem toho známe boli slané koláče s podmáslím, kôprom.

  • matej 13.04.2013, 12:22

    jednoznacne halusky z bryndzou...

  • Maruska 12.04.2013, 22:30

    Úplne u nás vyhráva( samozrejme okrem halušiek na akýkoľvek spôsob) jednoduché jedlo - tzv. kukuričanka, teda kaša z kukuričnej múky. Najlepšie, ak je zjemnená zemiakmi alebo ryžou a poliata roztopeným maslom alebo cibuľkou na slaninke. K tomu kyslé mlieko( zákvas, acidofilné mlieko, ale chutí aj sladké) a máme pekný deň! Odporúčam! Rýchle, lacné a zasýti! Navyše vééééééľmi chutné!

1

Pridať komentár