Letné šaláty sú výborné na obed aj večeru: Pochutnajte si na nich aj vy!

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pripravujete si v horúcom lete šaláty častejšie ako inokedy?

Ilustračné foto

K letu neodmysliteľne patria aj ľahké šaláty, ktorých príprava ani konzumácia vás v horúcom lete nevyčerpá.. Prinášame vám výber niekoľko z nich. Sú naozaj rôznorodé, nájdete v nich mäsko, zeleninu ale aj ovocie.


Labužnícky letný šalát

Potrebujeme:

  • 2 zelené papriky
  • oranžovú kápiu
  • cibuľu
  • 2 vajcia uvarené na tvrdo
  • 10 cherry paradajok
  • ľadový šalát
  • 10 čiernych olív
  • 200 g ovčieho syra
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 8-10 lyžíc kráľovskej studenej omáčky

Postup:

Papriky umyjeme, zbavíme jadra, semienok a pokrájame na drobné kocky. Cibuľu pokrájame na kocky tiež a cherry paradajky na polovice. Vajíčka so syrom nakrájame na kúsky, všetko okoreníme, osolíme a jemne premiešame. Na tanier si položíme list šalátu a naň naservírujeme zmes u misy. Na záver prelejeme kráľovskou studenou omáčkou a podávame za studena, ideálne s čerstvým pečivom. Kráľovská omáčka sa dá použiť aj no mnoho iných šalátov.


Mohlo by vás zaujať: S majonézou alebo bez: Zemiakové šaláty sú obľúbená slovenská klasika


Kráľovská omáčka

Potrebujeme:

  • 250 ml domácej majonézy
  • 200 ml ostrého kečupu
  • lyžicu dobrého koňaku
  • čajovú lyžičku Tabasca
  • štvrť čajovej lyžičky mletého bieleho korenia
  • šťavu z polovice citrónu
  • soľ
  • kečup na dekoráciu

Postup:

V miske zmiešame majonézu s kečupom, pridáme koňak a citrónovú šťavu a znova dobre pomiešame. Pridáme korenie, tabasco a soľ a znova pomiešame. Z papiera si vystrihneme kornútok, dáme do neho kečup a na omáčku s ním nakreslíme dekoračný vzor. To však nie je nutné, omáčka je vynikajúca aj tak.


Mohlo by vás zaujať: Zeleninové pochúťky: Pre horúce letné dni sú ako stvorené!


Ľahký kapustový šalát

Potrebujeme:

  • 4 kusy mrkvy
  • hlávkovú kapustu
  • 1 jablko
  • 6 kusov paradajok sušených v oleji
  • 2 plátky ementálu
  • 3-4 lyžice kyslej smotany
  • 2-3 lyžice gréckeho jogurtu
  • Zmes talianskych byliniek, čierne mleté korenie, soľ

Postup:

Mrkvu očistíme a na strúhadle ju nastrúhame na jemno. Na jemno postrúhame aj kapustu, rovnaké množstvo ako mrkvy. Jablko nakrájame na malé, asi pol centimetrové kocky. Pridáme nadrobno nakrájaný syr a paradajky. Tie polejeme trochou oleja z nálevu a dochutíme soľou, korením a bylinkami podľa chuti. Všetko dôkladne premiešame, aby sa koreniny dostali všade. Ako posledné sú na rade smotana a jogurt, znova pomiešame. Šalát necháme 1-2 hodinky odstáť v chladničke.


Mohlo by vás zaujať: Chystá sa k vám návšteva? Tieto pochúťky potešia každého!


Cestovinovo ovocný šalát

Potrebujeme:

  • 150 g cestovín
  • 1 jablko
  • 2 mandarínky
  • 1 banán
  • 3-4 lyžice bieleho jogurtu
  • cukor
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup:

Cestoviny dáme variť, po uvarení (pozor, aby sa nerozvarili) a scedení ich dáme do misy. Jablko olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kúsky. Pridáme nakrájané mandarínky a kolieska banánu. Do zmesi vmiešame jogurt a olej, podľa chuti aj cukor. Šalát necháme odstáť do chladničky a podávame chladený.


Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Letný kurací šalát

Potrebujeme:

  • 400 g vykosteného kuracieho mäsa
  • 1 ľadový šalát
  • 1 väčšia uhorka
  • 15 cherry paradajok
  • biela fazuľka v slanom náleve
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • soľ
  • smotana na varenie

Postup:

Šalát umyjeme pod studenou tečúcou vodou a natrháme na malé kúsky, dáme do misy. Pridáme cherry paradajky, nakrájané na štvrtiny. Pridáme tu na kocky nakrájanú uhorku, polejeme octom, olejom, posolíme a zamiešame. Na rozpálenom oleji opražíme malé kúsky nakrájaného kuracieho mäsa. Po pražení pridáme fazuľu v slanom náleve a varíme spolu asi 5 minút. Na záver pridáme smotanu na varenie, odstavíme a počkáme, kým zmes vychladne. Potom ju nalejeme do jednej misy ku šalátu a opatrne pomiešame. Podávame ihneď s čerstvým pečivom.

Veríme, že ste si z našich receptom nejaký vybrali a skúsite ho aj na vlastnej koži, alebo skôr jazyku. Prajeme vám dobrú chuť!


Ktoré ďalšie recepty na prípravu osviežujúcich šalátov poznáte? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • Oksi 25.06.2015, 13:04

    Na rezanie zeleniny pre tento šalát treba použivať oceľové nože, ktoré neoxidujú. Nôž by mal mať pohodlné uchopenie a byť ostrý. Nedávno som si kúpila nôž na http://semilton.sk/household/knives-scissors-peelers/. Teraz Šalát prináša potešenie.

1

Pridať komentár