Aj vám sa niekedy stáva, že domov donesiete oveľa väčšie množstvo húb, ako dokážete spotrebovať Prichystali sme pre vás niekoľko receptov, ktoré vám pomôžu zbaviť sa tohto prebytku, a zároveň ho premeniť na delikatesy. Ocenia to nielen vaši blízki a známi, ale aj nejeden gurmán. Okrem toho vám aj uprostred treskúcej zimy pripomenú čas príjemne strávený v lese pri ich hľadaní.
Marinované huby
Potrebujeme:
- 1500 g húb
- 250 ml octu
- 100 g nakladanej papriky
- 100 g nakladanej zelenej fazuľky
- 200 g karfiolu
- soľ
- cukor
- čierne korenie
- nové korenie
Postup: Z húb odstránime stopky, klobúky dôkladne očistíme, umyjeme, vysušíme, potom ich prevaríme v osolenej vode a scedíme. Očistený karfiol namočíme vo vode s malým množstvom octu, vyberieme ho, zalejeme vriacou osolenou a ocukrovanou vodou a uvaríme. Vychladnutý karfiol rozdelíme na dieliky, dáme do zaváracích pohárov, prekladáme hubami, fazuľkou a paprikou. Takto pripravenú zmes zalejeme nálevom, ktorý sme si pripravili z octu, vody a korenín podľa chuti, a každý pohár uzatvoríme celofánom, ktorý dobre zaviažeme. Marinované huby skladujeme na suchom a chladnom mieste.
Mohlo by vás zaujať: Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma
Huby nakladané v oleji
Potrebujeme:
- 250 ml bieleho vínneho octu
- 150 ml vody
- 1 čajovú lyžičku soli
- tymián
- bobkový list
- 1 chilli papričku
- 450 g prebratých a očistených húb
- 400 ml panenského olivového oleja
Postup: Ocot a vodu necháme slabo vrieť, pridáme soľ, tymián, bobkový list aj chilli a 15 minút zmes varíme. Potom pridáme huby a na miernom ohni necháme variť ďalších 10 minút. Predvarené huby poriadne scedíme a naplníme nimi dôkladne sterilizovaný (vo vriacej vode) pollitrový pohár. Do pohára lejeme olej dovtedy, kým nie sú huby ponorené. Okrem húb si takto môžete vychutnať aj olej, ktorý si s odstupom času získa lahodnú hubovú príchuť a poslúži vám ako prísada do šalátov.
Mohlo by vás zaujať: Zákerné mykózy a plesne: Týmito potravinami sa ich môžete zbaviť
Francúzske hubové Duxelle
Potrebujeme:
- 50 g masla
- 2 šalotky
- 450 g húb
- tymian
- 3 a ½ PL bieleho vína alebo sherry
- sušená petržlenová vňať
- soľ
- čierne korenie
Postup: Maslo dáme do teflónovej panvice a na miernom oleji ho roztopíme. Pridáme šalotky pokrájané nadrobno a smažíme, kým nezosklovatejú. Do zmesi pridáme najemno nakrájané huby, posekaný tymian i víno a necháme slabo vrieť pokým huby nepustia šťavu. Potom plameň zosilníme tak, aby sa tekutá zložka odparila a za stáleho miešania varíme, pokiaľ nie je zmes takmer suchá. Môžeme ju dochutiť petržlenovou vňaťou, soľou a korením. Duxelle tvorí základ mnohých preslávených francúzskych jedál a ak ju nespotrebujete hneď, môžete ju skladovať v nádobke na ľad v mrazničke, kde ju budete mať kedykoľvek po ruke.
Mohlo by vás zaujať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!
Hubový extrakt
Potrebujeme:
- 450 g nahrubo nakrájaných pečiarok, hnojníkov, kozákov, masliakov alebo kuriatok
- 300 ml vody
- 200 ml červeného vína
- 60 ml tmavej sójovej omáčky
- 1 ČL soli
- tymián (halúzka)
Postup: Všetky ingrediencie dáme do hrnca z nehrdzavejúcej ocele, privedieme do varu a prikryté necháme slabo vrieť 45 minút. Hotové huby pretlačíme cez sitko, tekutinu vrátime späť do hrnca a znova necháme zovrieť. Varíme, kým sa objem nezmenší na polovicu. Zmesou naplníme suchú vysterilizovanú fľašu a skladujeme v chladničke. Takto pripravený extrakt vie dodať aj tým najobyčajnejším jedlám výnimočnú farbu, ale najmä chuť.
Aké spôsoby na uskladnenie nespotrebovaných húb používate vy? Napíšte do diskusie pod článkom.
Zdieľať na