FOTORECEPT Hovädzina po burgundsky: Výdatná hostina pre rodinu i hostí

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi jedlá z hovädziny?

Hovädzina po burgundsky sa teší veľkej obľube a dlhoročnej tradícii v krajine svojho vzniku

Často varíme nedeľné obedy z hydiny, bravčoviny, poprípade rýb. Už menej využívaným mäsom na prípravu pokrmov je hovädzina, hlavne kvôli časovej náročnosti a vyššej cene. Z hovädziny pripravujeme najmä klasické jedlá, ako sú sviečková, španielske vtáčky, kôprová omáčka a podobne.


Ak čakáte návštevu, známych alebo máte jednoducho chuť prekvapiť rodinu niečím iným, nasledujúci recept je pre vás ako stvorený. Toto jedlo sa teší veľkej obľube a dlhoročnej tradícii v krajine svojho vzniku - Francúzsku. Vďaka vyváženej a lahodnej chuti si určite získa aj vašu priazeň. 

Potrebujeme:

  • 800 g hovädzieho mäsa
  • 1 väčší pór (biela časť)
  • 300 g mrkvy
  • 300 g zeleru
  • 2 červené cibule
  • 3 väčšie šalotky
  • 3 PL koňaku
  • 0,5 l červeného vína (Bordeaux)
  • olej
  • rozmarín
  • bobkový list
  • 1 šálku hovädzieho vývaru
  • 250 g šampiňónov
  • 100 g anglickej slaniny
  • soľ, korenie

Na pyré:

  • 1 kg zeleru
  • bylinky
  • bobkový list
  • soľ, korenie
  • pažítku
  • olej
  • maslo

Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie mäso na vašom stole: Je pochúťkou nielen pre slávnostné dni


Postup:

Nakrájame si hovädzinu, pór, 300 g zeleru, mrkvu a červenú cibuľu.
   
Mäso zmiešame s cibuľou, zalejeme červeným vínom a koňakom a necháme marinovať 30-60 minút. Čím dlhšie, tým lepšie.

Mohlo by vás zaujímať: Hovädzieho mäsa jeme primálo: Čo všetko môže pre naše telo urobiť?
Marinádu z mäsa scedíme a odložíme bokom, mäso dôkladne osušíme.
   
Na oleji ho spolu s cibuľkou opražíme, pridáme soľ, korenie, neskôr aj zeleninu, ktorú trochu podusíme s mäskom.

Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?
Zeleninu a hovädzinu preložíme do jánskeho skla, zalejeme odloženou marinádou a hovädzím vývarom.
   
Pridáme rozmarín a bobkový list, dáme do rúry na 2,5 hodiny.

Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Fantastický obed hotový za pár minút: Vyskúšajte hovädzí stroganov z mletého mäsa
Zatiaľ si očistíme šalotky, šampiňóny a nakrájame slaninu.
   
Slaninu opražíme na samostatnej panvici a na troche oleja opražíme šalotku, do ktorej následne pridáme nakrájané šampiňóny.

Mohlo by vás zaujímať: Ochutnajte šťavnatý steak: Poradíme, ako ho pripraviť presne podľa vašej chuti
Keď sa šampiňóny trochu stiahnu, pridáme slaninku.
   
Vyberieme z rúry mäso, pridáme do neho pripravenú šalotku a dáme do rúry ešte na 30 minút.

Mohlo by vás zaujímať: Pustite do kuchyne hovädzinu: Tieto recepty inšpirujú aj vás
K tomuto pokrmu sa výborne hodí zelerové pyré, ktoré si pripravíme tak, že si na kocky nakrájame zeler.
   
Opražíme ho v hrnci, pridáme bylinky, soľ, korenie a bobkový list. Zalejeme vodou, necháme variť do zmäknutia.

Mohlo by vás zaujímať: Poriadne krvavý alebo dobre prepečený: Poradíme vám ako stejky pripraviť doma
   
Zeler precedíme, pridáme doň pažítku a podľa potreby maslo a olej.

Mohlo by vás zaujímať: Dokonalý burger je umenie: 7 trikov, ktoré vám zaručene prinesú úspech

Popučíme, aby vznikla kaša.

Na aké spôsoby si doma pripravujete hovädzinu vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • evelina 03.03.2018, 15:07

    Hovädzina raz za čas áno, ale podľa tohoto receptu nie. Bud viedenská roštenka alebo tzv. poľské rezne...sú voňavé, mäkučké, šťavnaté a všetci ich máme radi. A namiesto zelerového pyré urobím chrumkavé zemiakové a zelerové hranolky, pečené v trúbe, je s tým menej roboty a špinavých hrncov :)))

  • milan 03.03.2018, 07:21

    môže to byť zaujímavé, ale nakoniec tam hovädzina ani nebude, len zelenina. Ked toto všetko pripravíme, tak si uvaríme párky, aby bolo čo jesť.

1

Pridať komentár