Polievka zo sladkých zemiakov je inšpirovaná marockou kuchyňou a jej výraznými vôňami a chuťami Orientu. Ak patríte k ľuďom, ktorí potrebujú polievku jesť denne, ale zachcelo sa vám zmeny, tento recept bude vítanou alternatívou v zabehnutom jedálničku. Sladké zemiaky alebo inak povedané bataty sú bohaté na vitamíny a minerály a dokážu stabilizovať hladinu cukru v krvi. V spojení s cícerom dodajú organizmu aj množstvo potrebných bielkovín, ktoré by inak v polievke chýbali. Vyskúšajte náš postup prípravy.
Potrebujeme
- 2 stredne veľké sladké zemiaky, respektíve bataty
- 1 PL olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 nakrájané stonky zeleru
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 ČL rasce
- 1 ČL mletej, údenej papriky
- 1 ČL mletého koriandra
- 1 ČL mletej kurkumy
- ½ ČL sušených vločiek červenej papriky
- ½ ČL rímskej rasce
- ½ ČL mletej škorice
- 6 šálok zeleninového vývaru
- 500 g uvareného cíceru
- šťava z jedného citróna
- soľ a čierne mleté korenie
- petržlenová vňať na ozdobenie
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 ºC. Do vyhriatej vložíme plech vyložený papierom na pečenie, na ktorom umiestnime dva sladké zemiaky. Pred pečením ich umyjeme a na niekoľkých miestach ich prepichneme vidličkou. Pečieme asi 1 hodinu, až kým nie sú mäkké.
- Vo väčšom hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu, zeler a cesnak a restujeme asi 5 minút, kým nie je cibuľa sklovitá.
- Potom pridáme rascu, údenú papriku, koriander, kurkumu, vločky červenej papriky, rímsku rascu a škoricu. Dobre premiešame a varíme 2 minúty.
- Prilejeme vývar, pridáme cícer a šťavu z citróna a privedieme k varu.
- Upečené sladké zemiaky rozpolíme a lyžicou vyberieme dužinu. Pridáme do hrnca k cíceru a premiešame.
- Nakoniec polievku pomixujeme na jemný krém a dochutíme soľou a korením.
- Servírujeme s kúskom citróna, posypané petržlenovou vňaťou.
Náš tip: Polievka zo sladkých zemiakov chutí výborne aj vtedy, ak ju posypete opečeným cícerom, krutónmi alebo vlašskými orechmi. Kto má rád, môže na vrch pridať aj nakrájanú a opečenú slaninku alebo zamiešať lyžicu gréckeho jogurtu či kyslej smotany.
Zdieľať na