Acidobázická rovnováha má vplyv na zdravie: Ak je narušená, pomôže bohatá strava

Žena

gettyimages

Aby organizmus mohol optimálne pracovať, potrebuje vyváženosť kyselín a zásad. Náš súčasný životný štýl však prispieva tomu, že prostredie v tele býva príliš kyslé. Podľa odborníkov sa prekyslenie organizmu spolupodieľa na mnohých civilizačných chorobách. Zachovať acidobázickú rovnováhu pomáhajú predovšetkým zásadité potraviny.

Tesné hranice

Kyseliny a zásady v tele pôsobia ako protihráči a v priaznivom prípade sa vyrovnávajú. Či je roztok kyslý alebo zásaditý, udáva hodnota pH. Stupnica siaha od pH 1 – extrémne kyslý až po pH 14 – extrémne zásaditý. Napríklad voda má pH 7 a je neutrálna.

Aby životné funkcie pracovali bez problémov, faktor pH sa musí zachovať v tesných hraniciach, a to medzi 7,35 a 7,45. Nadbytok kyselín v tele zneutralizuje bielkovinové zlúčeniny, ktoré poskytne väzivové tkanivo. Priveľa zásad zase vyrovnáva kyseliny. V organizme tak prebieha dôležité acidobázické hospodárenie.

Čo môže za prekyslenie?

Zlá životospráva, stres a málo pohybu zapríčiňujú, že naša látková premena má sklon vytvárať priveľa kyselín. Neustály boj o udržanie správnej hladiny kyselín súvisí so značným využívaním rezerv zásad.

Pľúca, obličky i koža sa snažia zachovať rovnováhu tým, že vylučujú kyseliny. Väzivové tkanivo si napriek tomu odnáša dlhodobé poškodenia. Ak telo nedokáže ihneď nahromadené kyseliny vyvážiť či vylúčiť, môže to spôsobiť množstvo ťažkostí.


Mohlo by vás zaujímať: Detoxikácia so zelenými potravinami: Prečistia telo a zbavia kíl navyše


Nepriaznivé následky

Ako prvé príznaky sa objavujú zápaly kĺbov v dôsledku nadbytku kyseliny močovej, alergické reakcie ako ekzémy a lišaje, lámavé vlasy, nechty, svalové kŕče a chronická únava.

Prekyslenie tela vedie k náchylnosti na osteoporózu, artritídu, sklonu tkaniva zadržiavať tekutiny, vyššiemu riziku obličkových kameňov, srdcovo-cievnych chorôb, ale aj rakoviny, pretože napadnuté bunky môžu rásť rýchlejšie v kyslom prostredí.

Na chuti nezáleží

Počas trávenia sa potrava v tele vstrebáva, pričom môže zvyšovať alebo znižovať kyslosť krvi a iných telesných tekutín. Kyslý alebo zásaditý účinok potraviny sa však nedá posúdiť podľa jej kyslosti v ústach. Závisí hlavne od obsiahnutých minerálnych látok. Napríklad citrusy chutia kyslo kvôli obsahu kyseliny citrónovej a iných organických kyselín. Po ich strávení v tele ostávajú zásadité zvyšky minerálov, ktorých dôsledkom je zásaditá reakcia namiesto očakávanej kyslej.

Žiaľ, naša strava je dnes bohatá na bielkoviny a chudobná na vlákninu a vitamíny. Prevládajú v nej kyslé minerálne látky ako síra, fosfor, chlór, fluór či kremík.


Mohlo by vás zaujímať: Máte časté zdravotné problémy? Príčinou môže byť prekyslenie organizmu!


 

Pre ľahšiu orientáciu

Ak potraviny rozdelíme na dodávateľov zásad a dodávateľov kyselín, môžeme ľahšie posúdiť ich účinky na acidobázickú rovnováhu. Dodávateľom kyselín sa netreba celkom vyhýbať, ale konzumovať ich menej a zvýšiť prísun dodávateľov zásad.

Platí jednoduché pravidlo: väčšina potravín rastlinného pôvodu, okrem niektorých strukovín a obilnín, je zásaditá. Skoro všetka potrava živočíšneho pôvodu, okrem mlieka a jogurtu, je kyslá.

Dodávatelia zásad

Takmer všetko ovocie a zelenina majú zásaditý účinok. Taktiež celozrnná ryža a chlieb, kyslá smotana, slnečnicové a tekvicové semená, za studena lisované oleje, z húb šampiňóny, kuriatka či šiitake.

Zásadité sú aj bylinky a koreniny ako čierne korenie, rasca, mletá paprika, bazalka, oregano, tymian, majorán, pažítka, kôpor či petržlenová vňať. Morské ryby sú síce dodávateľmi kyselín, no výnimkou je treska škvrnitá a halibut. Z nápojov pôsobí zásadito bylinkový a zelený čaj.


Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Dodávatelia kyselín

Nezrelé ovocie, červené a kačacie mäso, divina, salámy, vnútornosti, morské ryby a plody mora, rafinované, stužené tuky a oleje, tavený i tvrdý syr či vajcia, najmä bielok, to všetko sú dodávatelia kyselín. Aj obilniny, šošovica, arašidy, vlašské a para orechy sú kyslé, ale nie až tak, ako potraviny živočíšneho pôvodu.

Obmedzovať treba tiež lúpanú ryžu a cestoviny z bielej múky, cukor, sladkosti a sladké nápoje. To platí aj pre vysokopercentný alkohol, sekt, víno, jačmenné sladové pivo, čierny čaj, zrnkovú kávu a nápoje s kyselinou uhličitou.

Ako predchádzať prekysleniu?

  • Konzumujte štvornásobne viac dodávateľov zásad ako kyselín: jedzte dostatok zeleniny a ovocia, vrátane močopudných druhov, ktoré znižujú hladinu kyselín v tele.
  • Podporte obličky: pite dosť tekutín, aby ste pomohli obličkám vylučovať kyseliny.
  • Športujte: Kyseliny sa ľahšie rozložia, ak majú optimálny prísun kyslíka. Dosiahnete to primeraným pohybom. Vykonávajte 2- až 3-krát týždenne aspoň 30 minút vytrvalostný tréning, beh, rýchlu chôdzu, bicyklovanie či plávanie. Naopak, priveľa športovania, podporuje tvorbu kyselín.
  • Odpočívajte: k zvýšenej produkcii kyselín prispieva aj stres a nedostatok spánku. Doprajte si pravidelný relax.

Máte skúsenosti s narušením acidobázickej rovnováhy? Napíšte ich ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Vlaďa
Odporúčame