Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pripravujete si kyslú kapustu doma vo vlastnom sude?

Kyslá kapusta je nielen zdravá, ale aj chutná.

V domácnostiach, kde sa kyslá kapusta tlačí v jesennom období do sudov, proces kvasenia už prebieha v plnom prúde. Takáto verzia je síce najchutnejšia, no ak bývate v paneláku, za kyslou kapustou môžete vyraziť do obchodu. Príprava jedál z tejto suroviny je pre vysoký obsah vitamínov v zimných dňoch mimoriadne dôležitá. Inšpirujte sa tradičnými receptami, aké s láskou pripravovali aj naše staré mamy.


Kapustovka ako od babičky

Ingrediencie: 500 g kyslej kapusty, 250 g zemiakov, hrsť sušených hríbov (cca 10 g), 30 g cibule, 25 g múky (na zahustenie), 50 g slaniny, 250 ml kyslej smotany, štipku cukru (5 g), soľ, vodu

Postup: Hríby vopred namočíme a potom ich spolu s kapustou dáme variť do hrnca s vodou. Povaríme na miernom ohni, kým kapusta trošku nezmäkne. Očistíme zemiaky aj cibuľu, pokrájame a spolu s troškou cukru pridáme do polievky. Pred koncom varenia zmiešame múku s kyslou smotanou, prilejeme do polievky a ďalej varíme. Na koniec pridáme roztopenú a uškvarenú slaninku.

Tip: Z tejto polievky si môžete urobiť ešte sýtejšiu „chlapskú“ verziu. Stačí, ak spolu so zemiakmi do nej vhodíte aj pokrájanú domácu klobásu.


Mohlo by vás zaujímať: Zázrak pre vaše zdravie: Spravte si kvasenú kapustu aj sami doma!


Koložvárska kapusta

Čo budeme potrebovať: kyslú kapustu (podľa veľkosti pekáča cca 600 g), rovnakú gramáž mletého bravčového mäsa, polovicu gramáže ryže (cca 250 g), 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti aj viac), 1 téglik smotany na šľahanie (250 ml), 1 domácu klobásu, slaninu, olej na vyprážanie a vymastenie, koreniny (čierne korenie, mletú papriku, drvenú rascu), soľ

Ako na to: Najskôr si uvaríme ryžu (nie úplne domäkka, ešte sa bude tepelne upravovať v rúre). Speníme jednu nakrájanú cibuľu na oleji a opražíme na nej bravčové mäso, do ktorého pridáme koreniny aj cesnak. Mäso opäť neupravujeme do úplne mäkkej konzistencie. Následne speníme aj druhú nakrájanú cibuľu na oleji a opražíme na nej kyslú kapustu. Na samostatnej panvici necháme roztopiť slaninku a oškvaríme ju spolu s nakrájanou klobásou.

Keď máme jednotlivé ingrediencie do vrstiev predpripravené, vymastíme si pekáč (môžeme použiť aj bravčovú masť). Dno pekáča vystelieme polovicou kapusty, na ňu poukladáme mleté mäso, na mäso rovnomerne uložíme ryžu a na ňu slaninu s klobásou. Ako posledná vrstva pôjde druhá polovica kyslej kapusty. Pekáč zalejeme smotanou a popicháme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry na 190 °C a pečieme asi 20 minút zakryté. Potom odkryjeme a necháme ešte 25 minút zapiecť.


Mohlo by vás zaujímať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Jednoduchý Segedín

Suroviny: kyslú kapustu, kvalitné bravčové mäso, cibuľu, mletú červenú papriku, soľ, šľahačkovú smotanu (1 téglik), hladkú múku na zahustenie, olej

Návod: Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji. Poriadne ju opaprikujeme, posolíme a pridáme na kocky nakrájané mäso. Kúsky mäsa opečieme zo všetkých strán, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou asi 15 minút. Medzitým aspoň dvakrát premyjeme kyslú kapustu a keď je mäso polomäkké, pridáme ju do gulášu. Podľa potreby opäť podlejeme vodou a dusíme ďalších 20 minút. Tesne pred koncom varenia rozmiešame hladkú múku (cca 2 lyžice) v šľahačkovej smotane a zahustíme ňou guláš. Povaríme asi 2 minúty a odstavíme. Guláš servírujeme s knedľou.


Máte aj vy nejaký obľúbený recept z kyslej kapusty? Napíšte do diskusie a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (14)

  • besna 29.01.2014, 22:56

    Vyskúšala som všetky druhy br.mäsa - jednoznačne pliecko. Nepridávam múku ani sladkú smotanu. Pri servírovaní dám na vrch lyžicu kyslej smotany. Dobrota :))

  • show 14.12.2013, 19:51

    premývať kapustu? a to už prečo? a dokonca 2 x. to už ani nie je kapusta

  • kysla 22.10.2013, 10:43

    tú premytú 2 krát kapustu na ten segedínsky tak to je teda nápad! pán kuchár,na čo takéto drísty aj ludom predhadzuješ?

  • slom 26.11.2012, 14:35

    Z kvasenej kapusty je najlepsia sarma. Prave som ju mal na obed. :) http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21062 http://varecha.pravda.sk/recepty/nasa-sarma/14701-recept.html

  • Jaroslav 26.11.2012, 13:53

    mäso na akúkoľvek gulášovú úpravu musí byť šťavnaté, t.j. pliecko, krkovička alebo bôčik, v žiadnom prípade karé, aj zo stehna len šál.

  • Anka 26.11.2012, 08:47

    Najlepsi segedin je z bravcoveho bocika alebo pliecka a ked sa da do cibulky trochu oravskej slaniny

  • valo 25.11.2012, 19:34

    preco vsade je.ete tu muku????to su recepty 100 rokov stare.dnes sa uz muka nepouziva.

  • lucia kolova 24.11.2012, 22:07

    my sme dnes robili segedin zo svieckovej alias z bravcovej panenky,vyborny

  • Otka 24.11.2012, 17:37

    Jednoduchá a chutná liptovská kapusta.6 veľkých cibúľ,bravčové z pliecka,kapusta,3 surové zemiaky,bravčová masť.Do masti postrúhame cibuľu,necháme popražiť,pridáme na veľké kúsky pokrájané mäso,miešame,aby sa opieklo z každej strany.Dáme pokrájanú kyslú kapustu,zalejeme vodou,alebo kapustnicou /podľa toho ako je kyslá/.Dusíme,kým je mäso mäkké. Nakoniec pridáme postrúhane zemiaky,povaríme.Podávame s chlebom.

  • Mata 24.11.2012, 17:15

    kazdy si moze urobit segedin z toho co mu chuti, ked ma niekto rad mastnejsie tak aj krkovicku, ked nie tak aj kare.......ja napr.robim zo stehna br. a je vyyyborny.

1 2 >

Pridať komentár