Vplýva mikrovlnka na naše zdravie? Má svoje prednosti, no musíte si dať pozor

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Považujete mikrovlnné rúry za bezpečné?

Napriek rozšírenému používaniu mikrovlnných rúr mnohí ľudia stále pochybujú o ich bezpečnosti

Napriek rozšírenému používaniu mikrovlnných rúr mnohí ľudia stále pochybujú o ich bezpečnosti. Myslia si, že mikrovlnné žiarenie vážne poškodzuje zdravie alebo negatívne ovplyvňuje zloženie potravín. Pri dodržiavaní bezpečnostných pokynov výrobcu a vhodnej príprave potravín sú však tieto obavy zbytočné.


Ako fungujú mikrovlny?

Mikrovlny sú vysokofrekvenčné rádiové vlny. Ako viditeľné žiarenie - svetlo - sú súčasťou elektromagnetického spektra. Sú odrážané, prenášané alebo absorbované materiálmi, ktoré im stoja v ceste, podobným spôsobom ako svetlo.

Potraviny a tekutiny, ktoré obsahujú vodu, ľahko absorbujú mikrovlnnú energiu. Molekuly vody sa pôsobením mikrovĺn rozkmitajú a rýchlo vytvárajú tepelnú energiu.

Neverte mylným predstavám

Nemusíte sa obávať, že jedlo varené v mikrovlnke sa môže stať „rádioaktívnym“. Mikrovlny sa síce podobajú tým rádiovým, ale sú kratšie. Okrem toho zdrojom mikrovlnného žiarenia pre človeka sú aj mobilné telefóny, signál rádiových a televíznych vysielačov, diagnostické prístroje využívajúce magnetickú rezonanciu a radarové navigačné systémy. V porovnaní s nimi je mikrovlnná rúra zanedbateľná. A navyše mobilný telefón zvykneme používať oveľa častejšie než mikrovlnku.


Mohlo by vás zaujímať: Sú mikrovlnky nebezpečné pre naše zdravie? Názory sú rôzne


Ušetrí čas, zachová živiny

Metóda varenia, ktorá najlepšie zachováva živiny, je taká, ktorá rýchlo varí, ohrieva za čo najkratší čas a používa čo najmenej tekutiny. Mikrovlnka spĺňa tieto kritériá.

Mikrovlnná energia preniká hlbšie do jedla, znižuje čas, za ktorý sa teplo rozšíri v celom jedle, a tým sa znižuje celková doba varenia. Pokiaľ zvolíte prípravu v pare, zabránite vyplaveniu dôležitých živín do vody. Mikrovlnka je vhodná na prípravu rôznych druhov potravín, pričom najlepšie je používať ju na krátku tepelnú úpravu, rozmrazovanie a ohrievanie.

Využite jej prednosti

  1. Šetrná príprava: Niektoré živiny sa rozpadnú, keď sú vystavené teplu, či už v mikrovlnnej, alebo v bežnej rúre. Vitamín C je toho jasným príkladom. Keďže čas varenia v mikrovlnke je kratší, zachová sa veľa vitamínov, vrátane vitamínu C, a iných biologicky aktívnych látok.
  2. Menej tuku: Pri tepelnej úprave spotrebujete menej tuku, čím znížite obsah rakovinotvorných látok.
  3. Rýchle rozmrazovanie a ohrievanie potravín aj nápojov
  4. Kombinovanie s grilom: Moderné spotrebiče ponúkajú možnosť kombinovať mikrovlnné žiarenie s grilom.

Mohlo by vás zaujímať: Odborník prehovoril: Toto robí prihrievanie v mikrovlnke s vaším jedlom


Držte sa pokynov

  • Používajte sklenené, porcelánové či iné nádoby špeciálne určené na použitie v mikrovlnnej rúre: Veľká časť baliacich materiálov – plastových vaničiek, misiek či vrecúšok – uvoľňuje do potravín nežiaduce látky. Sú nevhodné pre mikrovlnnú rúru. Pri prehriatí sa môžu roztaviť alebo začať horieť. Biela papierová utierka, ktorou prikryjete tanier, je lepšou alternatívou.
  • Dodržiavajte odporúčaný čas prípravy: Zvlášť pri príprave mäsových a mliečnych výrobkov. Ak napríklad skrátite dobu žiarenia o 30 percent, vo vašom jedle zostane 2 až 4-krát viac baktérií, ktoré môžu spôsobiť infekciu.
  • Vyhnite sa vareniu potravín s veľkým obsahom bielkovín: Napríklad mäso, hydina, ryby či strukoviny. Pri varení bielkovín v mikrovlnke vznikajú kancerogénne látky. Ohrev, rozmrazovanie alebo kombinovanie mikrovlnného žiarenia a grilu sú bezpečné.

Náš tip: V mikrovlnke nepripravujte vajcia. Pri príprave môžu explodovať.

Na čo si dať pozor?

Pokiaľ ide o potenciálnu expozíciu mikrovlnám, tepelné popáleniny a manipuláciu s potravinami, treba prijať niekoľko dôležitých opatrení. Po ohriatí nechajte jedlo chvíľu postáť, aby sa teplo rovnomerne rozložilo. Existujú zdokumentované prípady vážneho popálenia ústnej dutiny a pažeráka v dôsledku konzumácie potravy bezprostredne po vybratí z mikrovlnnej rúry. Opatrne zaobchádzajte aj s nádobami, v ktorých jedlo pripravujete. Neohrievajú sa priamo, ale pri kontakte s horúcim jedlom.

Do mikrovlnky ani jej blízkosti nedávajte kovové materiály! Odrážajú mikrovlny, spôsobujú iskrenie a môžu ju poškodiť. Navyše priame dlhšie alebo opakované pôsobenie mikrovlnného žiarenia do vnútorných častí oka môže poškodiť sietnicu.

V tesnej blízkosti rúry by sa počas žiarenia nemali zdržiavať ani pacienti s implantovaným stimulátorom srdcovej činnosti. Môže to rušiť jeho činnosť a vyvolať poruchy srdcového rytmu. Pri dodržiavaní pokynov a odporúčaní výrobcu však možno považovať mikrovlnné rúry za bezpečné.


Patríte k pravidelným používateľom mikrovlnnej rúry? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • Martin 15.12.2018, 20:04

    Kým mam zapnutú mikrovlnku vo vedľajšej izbe tr tkám frajerku.

1

Pridať komentár