FOTORECEPT Dusené hovädzie mäso: Základ, na ktorom nikdy nič nepokazíte

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi hovädzinu?

Dusené hovädzie mäso je základom, na ktorom nikdy nič nepokazíte

Bez mučenia sa priznám, že poriadne variť som začala až po štyridsiatke. A tak som vlastne v tomto veku patrila medzi začiatočníkov, ktorí sa do mnohých receptov púšťali len s malou dušičkou, alebo sa dokonca radšej nepúšťali vôbec. K mojim obľúbeným nepatril ani recept na dusené hovädzie.


Starosti mi robilia hlavne predstava, že mäso bude tvrdé a omáčka bez chuti. No len dovtedy, kým som nenarazila na skvelý recept, ktorý možno označiť za základný. Stačilo presne dodržať postup, neponáhľať sa a výsledok bol famózny. Mäsko mäkké, šťavnaté, omáčka hotová delikatesa.

Samotný recept je pritom jednoduchý, a práve tým je zaujímavý. Veľkou výhodou je aj to, že ho možno ďalej použiť pri príprave iných špecialít. Stačí pridať uhorky, a máme hovädziu znojemskú, alebo fritovanú cibuľu, a dostaneme viedenskú. Obľúbenými variáciami je aj hovädzie na šampiňónoch či na hrášku. 

Potrebujeme:

  • 1 kg hovädzieho zadného
  • 500 ml oleja
  • 300 g cibule
  • soľ, čierne mleté korenie, plnotučnú horčicu, maslo

Postup:

Hovädzie zadné alebo vysoký roštenec nakrájame na plátky a okraje narežeme. Každý takýto plátok naklepeme, osolíme a posypeme mletým čiernym korením.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Hovädzina po burgundsky: Výdatná hostina pre rodinu i hostí


Z jednej strany potrieme horčicou a dáme do rozpáleného oleja prudko opiecť, najskôr nepotretou stranou. Potom mäso otočíme z druhej strany a tiež opečieme, aby sa zatiahlo. Opečené plátky odložíme do tepla.
   
Vo výpeku poriadne orestujeme väčšie množstvo nasekanej cibule. Ak máme na tanieri s mäsom vytečenú šťavu, aj tú pridáme k cibuli a restujeme, kým cibuľa nezozlatne. Dôležité je restovať pozvoľna a dlho, nie prudko, lebo cibuľa by sa spálila a šťava by bola horká. Takto orestovanú cibuľu podlejeme horúcou vodou (cca deci), len toľko, aby sa odo dna a zo strán hrnca odlepili prípečky. Krátko povaríme a za stáleho miešania vydusíme na tuk. Tento postup ešte raz zopakujeme. Cibuľa zmäkne a krásne pokrm zahustí.

Mohlo by vás zaujímať: Pustite do kuchyne hovädzinu: Tieto recepty inšpirujú aj vás


Do pripraveného základu vložíme opečené plátky mäsa, podlejeme vodou (cca dva deci) a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni domäkka. Občas premiešame, skontrolujeme, podľa potreby len troška podlejeme a vždy horúcou vodou, aby sa mäso dusilo, nie varilo.
   
Keď je mäso mäkké, znovu ho vyberieme, omáčku podľa potreby varom ešte zredukujeme, aby nebola riedka.

Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie mäso na vašom stole: Je pochúťkou nielen pre slávnostné dni


Hotovú omáčku zjemníme kúskom masla.
   
Dusené hovädzie mäso je základom, na ktorom nikdy nič nepokazíte Podávame s ryžou, tarhoňou, knedľou, cestovinami či so zemiakmi. Dobrú chuť! 

Máte radi hovädzinu? Na aké spôsoby si ju pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (4)

  • Laura 11.07.2019, 22:51

    použivate na to nejaky tlakovy hrniec, alebo ako to varite? Lebo ja som si kupila sadu od Tescomy a v tom varim uplne všetko https://profikuchar.sk/c/sady-hrncov-tescoma/suprava-riadu-tescoma-ambition-10-dielov ako to robite vy?

  • Julanda 06.07.2019, 22:54

    Mäso osolíme až po opečení z oboch strán, inak bude suché ako podošva. Oleja je priveľa a chutnejšie bude s masťou.

  • Ayra 06.07.2019, 20:53

    Vela oleja, maslo zbytocne. To jej fakt trvalo az do 40tky, kym vypotila zo seba tak obycajne a jednoduche jedlo?

  • ender1 06.07.2019, 13:32

    No neviem, či tam ide 0,5 l oleja? To je potom už fritovanie :-)

1

Pridať komentár