Modré zóny sú geografické oblasti s nižším výskytom chronických ochorení a dlhšou priemernou dĺžkou života. Nachádzajú sa na piatich miestach sveta a podľa výskumníkov za ich dlhým zdravím stojí najmä vybraná strava na prevažne rastlinnej báze. Aj tu však niekedy „zhrešia“ pochúťkami. Inšpirujte sa aj vy a nahraďte priemyselne spracované maškrty zdravšími variantmi.
Modré zóny patria medzi najzdravšie oblasti sveta. Nájdete ich na gréckom ostrove Ikaria a na talianskej Sardínii, kde si ľudia potrpia na stravu bohatú na olivový olej, červené víno a domácu zeleninu. Ďalej ležia v japonskej Okinawe, ktorej obyvatelia jedia veľa sójových jedál a praktizujú meditatívne cvičenie tai-či, na kostarickom polostrove Nicoya, kde domáci jedia fazuľu a kukuričné tortily a v meste Loma Linda v Kalifornii, kde praktizujú prísne vegánstvo.
Ľudia z modrých zón sa bežne dožívajú sto aj viac rokov. Výskumníci zistili, že okrem genetiky kľúčovú úlohu v dlhovekosti zohráva pohyb, úroveň stresu, vzťahy v komunite a samozrejme, strava. Ak sa chcete stravovať zdravšie a predĺžiť si život, pochutnajte si na týchto potravinách.
Orechy
Orechy sú vo väčšine komunít v modrých zónach bežnou súčasťou jedálnička. Magazín National Geographic zistil, že obyvatelia amerického mesta Loma Linda, ktorí jedli orechy denne, mali dlhší život, nižšiu hladinu cholesterolu, menej zápalov a nižší krvný tlak. V správe z amerického časopisu Journal of Lifestyle Medicine sa uvádza, že všetkých päť komunít modrých zón konzumuje potraviny prevažne rastlinného pôvodu a mäso jedia len príležitostne. Z tohto dôvodu získavajú väčšinu tukov v strave z potravín, ako sú orechy a olivový olej.
Papája
Papája je pre obyvateľov Kostariky každodenným základom stravy a jednou z najzdravších potravín, ktoré konzumujú. Je bohatá na vitamín C, E a A a obsahuje aj papaín, ktorý pomáha znižovať zápaly v tele. Papaín má aj protirakovinové vlastnosti, keďže dokáže rozkladať steny rakovinových buniek. Papája je tiež bohatá na lykopén, ktorý je silným antioxidantom s mnohými zdraviu prospešnými účinkami.
Celozrnné pečivo
Najdlhšie žijúci ľudia na svete majú v súvislosti s pečivom spoločné jedno hlavné pravidlo, nejedia pečivo z bielej múky. Namiesto toho si v komunitách modrej zóny pochutnávajú na celozrnnom alebo kváskovom chlebe. Ak máte chuť na sacharidy, skúste si pripraviť kúsok celozrnného chleba s avokádom alebo obľúbeným orechovým maslom.
Avokádo
Komunita v Loma Linda si pravidelne pochutnáva na avokáde. National Geographic uvádza, že táto komunita vďaka láske k avokádu získava extra draslík, ktorý pomáha udržiavať ich krvný tlak na minimálnej úrovni. Avokádo je tiež známe tým, že udržiava srdce zdravé. Štúdia z roku 2019 z Penn State zistila, že konzumácia jedného avokáda denne môže pomôcť znížiť hladinu „zlého“ LDL cholesterolu.
Banány
Obyvatelia kostarickej Nicoye si pravidelne pochutnávajú na banánoch. Toto ovocie má vysoký obsah draslíka, vitamínu C a vlákniny. Konzumácia dostatočného množstva vlákniny počas dňa je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu. Vláknina môže pomôcť znížiť riziko cukrovky, prispieť k zlepšeniu zdravia srdca a dokonca pomôcť znížiť riziko niektorých druhov rakoviny.
Cícer
Cícer sa pravidelne konzumuje na Ikarii a Sardínii. Sardínčania jedia cícer väčšinou v polievkach, ale Ikarijčania ho pražia a jedia ako desiatu. Výborne chutí aj vo forme hummusu, ktorý si doma ľahko vyrobíte zmiešaním cíceru, sezamovej pasty, cesnaku, olivového oleja, citrónovej šťavy a korenín. Použite ho ako dip s mrkvovými či uhorkovými plátkami.
Káva
Káva je ďalším základom v najzdravších komunitách sveta. Záleží však na tom, ako si ju pripravíte. Väčšina storočných ľudí v modrých zónach ju pije buď úplne čiernu, alebo len s trochou smotany, čo pomáha predchádzať prílišnej konzumácii cukrov. Ak potrebujete povzbudenie, šálka kávy vám môže dodať užitočnú dávku energie. Pravidelná konzumácia kávy (s mierou) môže časom pomôcť znížiť zápal, znížiť riziko niektorých chronických ochorení a dokonca zlepšiť zdravie vášho srdca.
Zelený čaj
Ak nie ste veľkými milovníkmi kávy alebo sa chcete vyhnúť väčšiemu množstvu kofeínu, čaj môže byť zdravou poludňajšou pochúťkou. Komunita v japonskej Okinawe pravidelne pije zelený čaj, do ktorého si pridávajú aj jazmín a kurkumu. Zelený čaj môže pomôcť znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, znížiť zápal v tele, podporiť metabolizmus a časom dokonca pomôcť zlepšiť zdravie vášho mozgu.
Zdieľať na