Dajte brokolici zelenú: Táto vitamínová bomba nesmie chýbať ani na vašom stole

Brokolica

thinkstockphotos.com

Na základe svojich schopností by mala zastávať popredné miesta, no v našich jedálničkoch ešte stále nepatrí medzi favoritov. Využitie brokolice je však naozaj pestré a obsahuje to, o čom môžu mnohé rastliny len snívať.

Táto kapustovitá zelenina pochádza z oblasti Stredozemného mora. Práve divo rastúcim bylinám z tohto regiónu vďačí za svoju tmavozelenú farbu. Vzhľadom pripomína karfiol, no obsahom vitamínov sa podobá skôr kapuste. Je to dvojročná zelenina a úrodu môžeme zbierať dvakrát do roka. Aj keď je pôvodom z teplejších krajín, nie je problém ju vypestovať v našich záhradkách.

Veľký zdroj vitamínov

Priznajme si to, zelené jedlo nevyzerá vždy na prvý pohľad lákavo, a preto sa ho väčšina ľudí stráni. V prípade brokolice by sme sa však takejto zelenej strave nemali vôbec vyhýbať, obsahuje totiž neuveriteľné množstvo vitamínov. Odborníci ju dokonca radia k najzdravším druhom zeleniny. Čo všetko sa v nej teda nájde?

  • Vysoký obsah vitamínu C. V tom sa s ňou veru nemôže porovnávať takmer žiadna zelenina, pretože sa drží po paprike na druhom mieste v obsahu potrebného céčka. A dokonca jej nemôže konkurovať ani pomaranč
  • Na zníženie krvného tlaku má v sebe mimoriadne vysoký obsah draslíka
  • Okrem iného je aj zdrojom beta-karoténu, z ktorého v procese metabolizmu vzniká dôležitý vitamín A. Mimochodom, čím sú ružičky tmavšie, tým je v nich obsah beta-karoténu aj vitamínu C vyšší
  • Desatinu dennej dávky vitamínu E dodá len 100 gramov brokolice
  • Pretože je známe, že hlavným zdrojom vápnika sú mliečne výrobky, touto informáciou potešíme tých, ktorí ich nemajú radi, prípadne sú na ne alergickí. Alternatívnym zdrojom tohto minerálu je práve chutná brokolica

Mohlo by vás zaujať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny


Vhodná pri diéte i detoxe

Jednou z mnohých výhod, ktoré prináša konzumácia brokolice, je detoxikácia organizmu. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha s odstránením zápchy a zároveň zle pšuje trávenie a prečisťuje črevá. Nemali by sa jej vyhýbať predovšetkým ľudia, ktorí trpia pálením záhy a nadbytkom žalúdočnej kyseliny. Je vhodná takisto pri redukčných diétach. V 100 gramoch obsahuje totiž len 138kJ, s čím sa môže máloktorá potravina pochváliť.

Hlávka brokolice namiesto tabletiek

Rôzne štúdie potvrdili, že jej konzumácia znižuje vznik nádorových ochorení. Nielenže obsahuje málo tuku, má nízku energetickú hodnotu, je zdrojom minerálnych látok, vlákniny a vitamínov, ale aj veľké množstvo fytochemikálií. Sú to všetko látky, ktoré môžu pomôcť predchádzať vzniku nádorových ochorení. Takisto má antibakteriálne účinky a preventívne pôsobí aj proti infekciám.

V brokolici nájdeme aj kyselinu listovú a železo, ktoré slúžia pri predchádzaniu anémii alebo jej liečbe. Takisto sa odporúča aj pri ochorení žlčníka, pečene či obličiek. Určite by si ju mali dopriať tehotné ženy aj ľudia s vysokým krvným tlakom. Okrem iného zaháňa stres a nervozitu.


Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?


Aby bola chutná a nestratila účinky

Dôležité je kúpiť si tú správnu hlávku brokolice. Najvhodnejšia je pekne zelená s uzatvorenými kvietkami, samozrejme bez akýchkoľvek aj tých najmenších náznakov hniloby či plesne. Ak sa vám čo i len trochu nepáči, nechajte ju radšej na pulte. Je totiž podstatné spomenúť, že nemá dlhú trvanlivosť, takže aj kvalitná ružica sa môže skladovať len pár dní. Ak viete, že je nestihnete skonzumovať, jednoducho ju zamrazte. Väčšina výživných látok sa z nej nestratí a vy ju budete mať kedykoľvek k dispozícii.

Pripravovať sa môže rôznymi spôsobmi, je len na vás, ktorý z nich uprednostníte, či už to bude smaženie, varenie alebo zapekanie. Je dobré ju však vždy najskôr povariť a potom ju dokončiť vami vybraným spôsobom. Môže sa, samozrejme, konzumovať aj v surovom stave, napríklad ako súčasť šalátov. Ak hľadáte strednú cestu pripravte ju tak, že ju hodíte do vriacej vody, ale len na dve minútky. Zachová si viac prospešných látok ako pri dlhšej tepelnej úprave, nestratí farbu a chutí skvele.


Mohlo by vás zaujať: Zapekané cestoviny s brokolicou: Jednoduchá príprava a výborná chuť dostane aj vás


Patrí brokolica medzi vašu obľúbenú zeleninu? Na prípravu čoho všetkého ju používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Maria
Odporúčame