Táto zeleninová polievka varená z koreňovej zeleniny, ktorej hlavnou ingredienciou sú zemiaky, je skvelou voľbou pokiaľ chcete rýchlo a lacno navariť. Suroviny, z ktorých je pripravovaná, má väčšina z nás doma. Uvariť si ju preto môžete kedykoľvek, keď dostanete chuť. Je tiež vhodnou voľbou, ak sa vám nebude chcieť ísť do obchodu a z pár surovín chcete navariť jedlo, ktoré zasýti. Nehovoriac o tom, že ak si odpustíte slaninku, ide o ideálne pôstny pokrm.
Potrebujeme:
- 5 stredne veľkých zemiakov
- 1 malú cibuľku
- 1 väčšiu mrkvu
- 1 petržlen
- kúsok zeleru alebo kalerábu
- 2 strúčiky cesnaku
- maslo
- olej
- 0,7 l dcl mäsového alebo zeleninového vývaru
- čierne korenie, soľ
- 150 ml smotany na šľahanie alebo mlieka
- oravskú slaninku, šampiňóny na dochutenie
Postup:
![]() |
Zeleninu si očistíme, umyjeme a nakrájame na kúsky. |
Mohlo by vás zaujímať: Zemiakové polievky poslúžia nielen na večeru: Presvedčte sa sami! |
|
![]() |
V hrnci opražíme na masle malú cibuľku, ktorú osolíme. Následne pridáme zemiaky, ktoré chvíľu opekáme s cibuľkou a potom ostatnú zeleninu, pokvapkáme olejom a pár minút dusíme. |
![]() |
Zalejeme vývarom a varíme do zmäknutia. |
Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč |
|
![]() |
Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, ak je potrebné dochutíme, zjemníme smotanou alebo mliekom. Necháme polievku ešte raz prevrieť. |
![]() |
Výborne chutí doplnená šampiňónmi opraženými na slaninke. |
Aké polievky si zo zemiakov najčastejšie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na